EXCLUSIV „Elveția” românească, colțul de Eden care îți taie respirația. Mocăniţa, singurul mijloc de transport care străbate zona

Obișnuim să ne petrecem vacanțele tot mai departe de România, ignorând, de cele mai multe ori, peisajele cu totul și cu totul unice din țara numită, pe bună dreptate, "Grădina Maicii Domnului". Oare câți dintre noi au reușit să ajungă în Semmeringul Bănățean, construit după chipul și asemănarea Semmeringului din Alpii austrieci, în "Elveția" Maramureșului sau în Mica Romă? Toate se află în România și în toate se află frânturi de Europă, fie că vorbim de frânturi de peisaje sau frânturi de cultură și civilizație europeană.
Oana Anghel
01 iul. 2024, 14:27
EXCLUSIV

„Elveția” românească este denumirea pe care regretatul scriitor Vasile Man a dat-o Văii Vaserului, unul dintre cele mai valoroase şi mai apreciate obiective naturale din Maramureş. Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului”, fiind, de altfel, cea mai importantă şi spectaculoasă atracţie turistică a acestuia.

„Elveția” românească, colțul de Eden care îți taie respirația

Bazinul forestier al Vaserului se întinde pe 40000 ha şi păstrează încă pe alocuri păduri neatinse. Peisajul unic şi spectaculos poate fi admirat doar din mocăniţă, al cărei punct de plecare este gara Vişeul de Sus, cu destinaţia finală staţia Paltin. Este un traseu scurt, de 21,6 km, pe care, însă, mocăniţa îl parcurge în aproximativ 2 ore.

Citeste si FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Unde a avut loc ultima erupție vulcanică din România. Locul misterios în care te simți ca pe Marte şi în care s-a filmat un celebru serial western a cărui acţiune se petrece în Vestul Sălbatic

Aceasta funcţionează cu locomotive cu abur, alimentate cu lemn și cărbuni, care încă mai este folosită pentru transportul lemnului, dar și în scop turistic.

Linia ferată are o lungime de 56 km, între Vişeul de Sus şi staţia Comanu, dintre care 43 km sunt de-a lungul Vaserului şi afluenţilor acestuia, Novăţ şi Ştevioara. Mocăniţa nu străbate, însă, tot traseul de 56 km, ci doar 21 km.

Calea Ferată Forestieră Vișeu, de pe valea Vaserului, oferă turiștilor un spectacol unic, pitoresc și sălbatic. Locuri cu maluri abrupte ce pornesc chiar de lânga linia ferată, păduri seculare, vârfurile semețe ale Munților Maramureșului, tuneluri care străbat stânci masive.

Mocăniţa, singurul mijloc de transport care străbate Valea Vaserului

Prima oprire a mocăniţei este la cătunul Valea Scradei, celebră datorită Mănăstirii “Nasterea Maicii Domnului”. Urmând valea Scradei, apoi valea Borcutului se poate merge pe jos până la Dosul Taului, loc unde la 13 septembrie 1944, la ordinele hortiste, au fost împuşcaţi 10 români. Tot aici au şi fost îngropaţi, potrivit site-ului mocanita-maramures.com

Urmează opriri la Novăţ, Glimboaca, Cozia, Novicior şi, ultima staţie, Paltin.

Pe vremuri, la Novăţ se putea găsi un gater aproape de vărsarea pârului Novăţ în râul Vaser. Acest lucru a favorizat dezvoltarea unor comunităţi de oameni, astfel între anii 1864-1867 au locuit aici 34 de persoane greco-catolice, români şi ruteni. Acest loc atrage prin nodul de cale ferată şi forma de deltă pe care îl are pârâul Novăţ la vărsare.

La Novicior, turistul găseşte spitalul german de campanie săpat în stâncă. Este, de fapt, un beci săpat cu multă trudă, destinat trierii răniţilor şi acordării primului ajutor. Peste apă, în linie dreaptă, se află cazematele armatei germane din primul război mondial.

Spitalul săpat în stâncă de la Novicior

Spitalul săpat în stâncă de la Novicior. Sursa foto: portal-maramures.ro

La  staţia Paltin, punctul final al plimbării cu mocăniţa, turiştii pot admira defileul de pe o platformă de observare situată în apropiere sau pot să facă o scurtă drumeţie până la galeriile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trenul rămâne la Paltin aproximativ o oră, timp în care turiştii pot mânca şi îşi pot achiziţiona suvenire de la popasul special amenajat şi, desigur, pot admira peisajul superb. La  popasul de la Paltin turiştii sunt întotdeauna aşteptaţi de un ansamblu de artişti din zonă care întotdeauna reuşesc să-i determine pe turişti să se prindă în horă cu ei.

O oră mai târziu, mocăniţa este gata să facă cale întoarsă spre Vişeul de Sus.

Citeste si FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Colțul de Rai din România în care te simți ca-n Austria. Semmeringul din Munții Banatului, construit după chipul și asemănarea Semmeringului din Alpi

De menţionat că plimbarea cu mocăniţa maramureşeană pe Valea Vaserului nu se poate face în lipsa unei rezervări prealabile. Rezervările se fac pe site-ul mocanita-maramures.com cu câteva zile (de preferat ar fi chiar cu 2-3-4 săptămâni înainte) înainte de efectuarea călătoriei. Rezervările online sunt necesare ca urmare a numărului foarte mare de turişti.

După ce ai făcut rezervarea şi ai achitat online biletul sau biletele, îţi mai rămâne ca, la data şi ora la care ai stabilită plecarea, să mergi în gara Vişeul de Sus la ghişeul de bilete şi să îţi ridici şi biletul fizic. Accesul în tren se face prezentând biletul luat de la ghişeul gării.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
74,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, un procent în scădere față de anii anteriori
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?