Emilian Imbri a explicat la România Tv că certificatul verde nu este o metodă de discriminare. Medicul spune că acest document va fi util mai ales persoanelor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun sau care lucrează în medii aglomerate.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat joi cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte despre introducerea certificatului COVID în biserici. Emilian Imbri consideră această măsură aberantă.
„Certificatul verde nu este o metoda prin care sa discriminezi, este o metoda prin care sa împingi lumea să se vaccineze.Nu cred ca s-ar pune problema sa fie nevoie de certificat verde la biserica. Mi se pare o aberatie.
Foloseşti certificatul verde în condiţiile în care vrei ca o anumita categorie de persoane, adică cei care merg cu mijloacele de transport in comun, care stau intr-un birou in care lucreaza mai multe persoane, să fie protejate. In aceste conditii cred ca acest certificat verde te impinge sa te vaccinezi, ca sa nu mai stai toata ziua sa-ti faci teste ca sa dovedesti ca nu esti un periocol pentru ceilalti.
La locul de munca este optiunea angajatorului. Este vorba de a te feri pe tine si de a-i feri pe ceilalti. Am aflat ca si cei vaccinati transmit si că si ei o sa se îmbolnaveasca. Diferenta este că nevaccinatii au forme mai severe”, a declarat medicul la România tv.
Referitor la noua tulpină a coronavirusului, medicul susţine că aceasta nu ar fi mai cruntă decât delta.
„Eu, personal, nu cred ca noua tulpina o sa fie mai crunta decat delta. Omicron a aparut la o populatie numeroasa, slabita imunitar. Acolo a patruns, acolo s-a dezvoltat si acolo s-a multiplicat”, a mai spus medicul.
Până acum au fost confirmate circa 70 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron în 13 țări membre UE. La nivel global sunt 352 de cazuri în 27 de ţări. ECDC avertizează că Omicron ar putea deveni varianta dominantă în UE în următoarele luni.
„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, arată ECDC într-un comunicat de presă.