Eugen Iancu a declarat, în direct la România TV, că, după incendiul din Clubul Colectiv, avem vreo 10 spitale care au luat foc, dar vreo trei cu multiple victime – Piatra Neamţ, Balş şi Constanţa”. Tatăl lui Alexandru Iancu îl acuză pe anchetatori că bat pasul pe loc, în condiţiile în care a depus o plângere penală cu privire la condiţiile pentru transferarea victimelor incendiului la spitale din străinătate.
„Ce s-a întâmplat? Avem vreo anchetă? Anchetele la cele trei spitale sunt la acelaşi procuror care anchetează şi intervenţia şi condiţiile de transfer. Asta am cerut în plângerea penală. Trebuie să răspundă cel care s-a ocupat de intervenţie, care şi-a făcut legea în timpul guvernării Ponta. Pe Arafat Ponta l-a făcut mare. Au făcut legea în 2014 împreună.
Nimic din acea legea nu a fost respectat la intervenţia din Colectiv. Pentru asta cineva trebuie să răspundă.
Să ne amintim că imediat după incendiu trebuie să ne amintim că timp de cinci zile a fost refuzat transferul în străinătate.
Oare cine a făcut parte din acea comisie care a refuzat acel transfer? Să ne uităm la fotografiile acelor vremuri. Îi vom vedea pe Arafat, Bănicioiu, un grup de profesori academicieni care sfătuiau că nu e bine să plece răniţii noştri. Să stea înghesuiţi vreo 10-15 în cameră, că nu contează ce infecţie avem şi ce condiţii de tratament.
Oamenii ăştia trebuie să răspundă, nici măcar nu şi-au cerut scuze. Sunt nişte academicieni acolo care în continuare se cred buricul pământului.
Domnul preşedinte a cerut să se facă o analiză a domnului Arafat în 2019, dacă ne amintim bine. Nu mai ştim despre ce s-a întâmplat”, a declarat Eugen Iancu, în direct la România TV.
Chiar şi după condamnările definitive pronunţate în dosarul Colectiv, Eugen Iancu a mărturisit că îşi caută în continuare dreptatea în instanţă.
„Ştiu un lucru: au urmat doi ani de zile în care am avut un judecător care şi-a bătut joc de procesul nostru. Au fost doi ani pierduţi, după care încet, încet a început un proces care credeţi-mă că senzaţia mea a fost în permanență că depinde de oricine, numai de judecător nu.
Ca şi acum vedem că de aproape doi ani de zile au tot amânat această decizie finală şi până la final nu cred că cineva poate să spună că a fost un proces corect. Ce s-a schimbat între timp, vă spun că nimic”, a afirmat tatăl lui Alexandru Iancu, una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv.
Eugen Iancu susţine că există în continuare cluburi care funcţionează în condiţii improprii, în baza unei declaraţii pe propria răspundere făcută de administratorul localului, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Colectiv.
„Declaraţia pe propria răspundere a fost o glumă proastă care s-a prelungit de două sau de trei ori. Era dată pe şase luni în care administratorul unui local public îşi asuma răspunderea în baza a ce? Trebuie să ai o legislaţie despre funcţionarea unui spaţiu public. Nu există la ora asta! Ar fi trebuit o lege ca asta.
De ce? Avem oameni cu bani care construiesc cartiere întregi în care nu ai cum să intri cu o maşină de pompieri. Dacă ia foc un bloc acolo, mor toţi. Nu poate nimeni să intre să-i salveze
Sunt o grămadă de cluburi care funcţionează, cluburi în care se fac bani. Pe cine mai interesează? Vine un pompier şi dă o amendă de 3.000 de lei sau de 6.000 de lei şi se bucură că bea şi el o cafea.
Uitaţi-vă că la fiecare incendiu vine un pompier care vine şi spune : acum două luni am fost aici şi am dat un avertisment sau o amendă. Asta e tot ce se întâmplă”, a concluzionat Eugen Iancu.
Alexandru Mihai Iancu, fiul lui Eugen Iancu, a murit la 3 săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul Sf. Ioan din București. A fost a 59-a victimă a incendiului.
Nu a fost transferat în străinătate, iar tatăl său spune că, la momentul decesului, avea 5 infecții nosocomiale în corp. Alexandru Iancu a luat prima infecție nosocomială la mai puțin de 3 zile de la incendiu, potrivit tatălui său. După moartea fiului său, Eugen Iancu a înființat Asociația Colectiv GTG 3010, care are ca scop monitorizarea anchetelor privind tragedia din Colectiv și sprijinirea supraviețuitorilor.
Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.
Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.
Pe lângă pedepsele definitive în dosarul Colectiv, Curtea de Apel a dispus ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitori.
Valoarea despăgubirilor pentru victimele Colectiv a fost redusă comparativ cu suma stabilită inițial de instanța de fond. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost scutit de plata despăgubirilor, cu toate că în primă instanță se decisese să plătească și el daune.