Fostul sediu BCR din Piaţa Victoriei are amplasat de mai multe luni un anunţ prin care noul proprietar vrea să închirieze spaţiul sau să-l scoată la vânzare. Miza pe piaţa imobiliară ar putea fi una uriaşă deoarece vorbim despre un spaţiu de 2.200 de metri pătraţi construiţi în plin centrul Capitalei.
Dată în folosinţă în 1998, sucursala a fost vândută de BCR la sfârşitul anului 2020, pe fondul pandemiei. De mai multe luni, fostul sediu BCR este închis şi, pentru că locul părea a fi părăsit, a fost împânzit cu graffiti în anumite zone.
Clădirea emblematică de pe Calea Victoriei 155 dispune de patru spaţii, mai exact subsol, parter, mezanin 1 şi mezanin 2.
„Parterul are undeva la 300 de metri construiţi, dar utili sunt undeva la 120 – 150 mp. Mezanin 1 are în jur de 500 de metri şi mezanin 2 vreo 850 şi mai are subsolul vreo 400 de metri. În închiriere intră mezaninul, parterul şi mezanin 2”, a explicat agentul imobiliar care se ocupă de tranzacţie, pentru Romaniatv.net.
„Acel spaţiu a fost al BCR-ului, cumpărat direct de la constructor. A fost dat în folosinţă în 1998. Ei au fost proprietari până anul trecut. Noul proprietar l-a cumpărat de la BCR. Acum intenţionează să-l fructifice. Ar prefera să-l închirieze, dar şi vânzarea este luată în calcul”, a adăugat acesta.
Fostul sediu BCR din Piaţa Victoriei ar putea fi închiriat cu 33.000 de euro pe lună. În schimb, cei interesaţi de cumpărarea imobilului trebuie să dispună de cel puţin trei milioane de euro.
„Dacă vreţi să închiriaţi toată suprafaţa, se ajunge la 15 euro mp fără TVA. Pentru cumpărare, toată suprafaţa pleacă de la 3,6 milioane de euro„, a afirmat agentul imobiliar.
În plus, noul proprietar al clădirii e dispus să o închirieze sau să o vândă pe bucăţi, iar cel mai scump se anunţă a fi parterul deoarece „se poate fructifica pentru spaţiu comercial”.
Fostul sediu BCR din Piaţa Victoriei nu este singurul care a fost vândut de instituţia financiar-bancară. De altfel, în noiembrie 2020, Economica.net scria că BCR a bătut palma pentru vânzarea fostului sediu Bancorex. Ulterior, Banca Comercială Română (BCR) a finalizat în martie 2021 transferul de proprietate asupra clădirii Bucharest Financial Plaza, fostul sediu al companiei din Calea Victoriei, către Immofinanz, unul dintre cele mai importante grupuri imobiliare din Europa Centrală şi de Est. Clădirea de pe Calea Victoriei nr 15 a fost vândută către Immofinanz pentru aproximativ 36 de milioane de euro.
Immofinanz intenţionează să reamenajeze proprietatea într-o clădire myhive, cu spaţii de înaltă calitate şi cu nivel de certificare a construcţiei pentru dezvoltare durabilă Gold sau un alt nivel superior, conform Adevărul.
“Bucharest Financial Plaza joacă un rol important în dezvoltarea urbană recentă. Clădirea a fost ridicată ca sediu Bancorex, fiind ulterior preluată de BCR. Această proprietate permite utilizări multiple şi oferă acces excepţional la spaţii retail, restaurante şi alte zone de relaxare din centrul Bucureştiului. Suntem încântaţi că avem un partener de încredere în Immofinanz, un grup imobiliar cu o experienţă îndelungată în România şi unul dintre cei mai mari clienţi de tip corporate ai Erste Group. Immofinanz, care este un dezvoltator imobiliar de înaltă calitate în Europa, are capacitatea de a transforma acest obiectiv şi de a-i valorifica şi mai mult potenţialul”, spunea Michael Werner, Real Estate Management Executive Director în cadrul BCR, în martie 2021.
De altfel, BCR a început să închidă și să relocheze sucursale. Unele sucursale BCR se închid și se relochează, altele se modifică și se transformă în agenții cashless, iar altele se transformă într-un nou concept de unitate bancară care oferă echipamente de ultimă generație și consiliere pentru clienți. Potrivit datelor băncii, peste 38% din sucursale sunt deja cashless. Oficialii BCR spun că cele trei direcții de dezvoltare a rețelei teritoriale a băncii sunt dictate și de o creștere de 40% a serviciilor și produselor achiziționate digital la BCR.
Efortul băncilor de a-și digitaliza serviciile a început în urmă cu câțiva ani, atât din necesarul îndeplinirii cerințelor noi ale clienților familiarizați cu tehnologia, cât și din efortul de reducere a cheltuielilor pentru maximizarea profiturilor. Izbucnirea pandemiei Covid 19 a accelerat însă aceste procese. Multe bănci își regândesc astfel strategiile de dezvoltare a rețelei de sucursale bancare și de implementare cât mai rapidă a serviciilor online.