Gabriela Firea a vorbit în exclusivitate, la România TV, despre lipsa de implicare a autorităților în cazul câinilor maidanezi, după ce o femeie a fost ucisă de câini în Sectorul 6.
„Terifiant! Este o dramă și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți și pe cei care activăm. Din păcate, unii putem să facem, alții nu mai avem cum. Decât prin semnale de alarmă. Acum suntem într-un astfel de moment. Sunt și alte zone care arată similar, măsuri nu s-au luat, nu se vor lua sau pe ultima sută de metri”, a declarat Gabriela Firea.
Fostul primar general e de părere că în timpul mandatului său rezultatele au fost vizibile, inițiând mai multe campanii de informare și popularizare care și-au atins scopul, bugetul fiind unul pe măsură.
„Cred că am avut bugete mari pentru asta, dar care s-au văzut în rezultate. Foarte multe comandamente, împreună cu primăriile de sector, tocmai pentru a verifica toate cartierele și zonele unde puteau să existe câini abandonați. Acțiunile mergeau în următoarele direcții: campanii de informare și popularizare în vederea adopțiilor, acțiuni de sterilizare și să sesizăm dacă există însa numite cartiere câini care sunt înfometați, au anumite boli, sunt ai nimănui și pot să omoare. Eu îmi aduc aminte că au fost 23 milioane de lei.
M-am uitat și pe ultimii doi ani, 17 milioane de lei. Destul de mari, sunt milioane de euro. Sunt anumite persoane care spun că răspund de 10 câni. Noi discutăm să îi țină în curte, nu pe stradă, nu în cartier. De aceea este important să colaborezi cu populația. Sunt două idei – o parte din ONG care militează să nu se atingă nimeni de câine și ceilalți care spun că un câine trebuie să fie în curte nu pe stradă. Noi trebuie să avem grijă de toate aceste opinii, de oameni și de animale”, a mai spus Gabriela Firea.
„Eu adresez o întrebare publică. Ce s-a întâmplat cu bugetul ASPA? Unde au mers aceste fonduri, având în vedere că pe timpul mandatului meu se vedeau rezultatele? Câinii erau adoptați sau sterilizați. Nu s-a mai făcut nimic, dar banii s-au tocat. Ce s-a făcut cu acești bani?”, a concluzionat aceasta.
ASPA are atribuția de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, iar polițiile locale și poliția națională pot verifica proprietarii de câini, dacă animalele sunt sterilizate și microcipate, dacă sunt ținute pe proprietăți private îngrădite corespunzător, pentru a nu avea acces pe domeniul public.
”În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor”, anunța ASPA.
În cursul anului 2022, ASPA a capturat pe raza Municipiului București aproximativ 1.700 de câini, majoritatea de pe rza Sectorului 6.
Instituția mai spune că în ultimii doi ani au organizat 63 de târguri de adopții, au fost adoptați 3.000 de câini la târguri sau din adăposturi, iar cadrul în cadrul campaniilor de sterilizare au fost sterilizați 2.000 de câini și 6.000 de pisici.