Reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a dat explicaţii despre activitatea seismică a României, în condiţiile în care luni a avut loc un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter.
„Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.
Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.
Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, la România TV.
Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe s-a simţit
„Sunt născut chiar în 1939. În 1940, când a fost cutremurul, m-a scos mama din casă. Sunt de undeva din Moldova. S-a întâmplat că în acea casă în care locuiam, bunicul meu, un om de vreo 2,15 metri, şi taică-miu, un mare constructor, casa era făcută de ei. Au făcut multe clădiri în zona din care sunt eu, între Bacău şi Bârlad, la jumătatea distanţei, şi n-am păţit nimic”, a mărturisit directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marile cutremure care au făcut ravagii în România.
„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.
Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo. A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om.
Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani.
Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău. Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul”, a precizat profesorul Mărmureanu.
În condiţiile în care nu s-ar mai respecta ciclul de 100 de ani, Gheorghe Mărmureanu susţine că următorul mare cutremur din România ar putea avea loc în 2040.
Citeşte şi: Vouchere sociale de 250 de lei. Veste proastă pentru aproape două milioane de români