Gigi Becali spune că, din punctul său de vedere, un cioban ar trebui să fie plătit chiar şi cu 13.000 de lei pe lună, cam cât câştigă un specialist IT în România.
„Hai să vedem evidenţa şi să vedem lucrurile logic. Un cioban, un om necalificat, are cam 3.000 de lei pe lună. Ia 150 de lei pe zi!
Ciobanul nu munceşte 8 ore, munceşte 24 de ore! La el nu există zi de sărbătoare. Trebuie să stea la stână, să mulgă oile, să fete oile. Nu există oră liberă!
Dacă le munceşte, fără zi liberă, 450 de lei înmulţit cu 30 de zile, face 12.000! Dai 13.500 de lei pe lună şi ai cioban!”, a declarat Gigi Becali, în direct la România TV.
„Nu se întâmplă asta pentru că în România, cum sunt obişnuiţi ca patronii şi bogătaşii să exploateze oamenii. El este patron şi câştigă două milioane (de euro), dar omului îi dă 2.500 de lei.
De ce el ciobanul să vină la tine patron de oi? O oaie costă 100 de euro şi cu 10.000 de euro e cioban la el! Câştigă el tot profitul!
Păi de ce să vină el să muncească la tine, dacă ai 500 de oi, şi să îţi baţi joc de el şi să îi dai 3000 de lei pe lună! Nu se poate 3.000 de lei! El stă cu nevasta şi copiii la stână! Munceşte zi de zi. Mai muncesc şi copiii şi nevasta!”, a mai spus patronul FCSB.
„Brânza e scumpă pentru că ea trebuie să fie cât costă în Germania şi Franţa. Suntem în Europa! El dacă vine brânza cu 2 euro şi vinde mielul cu 150 de euro, mai ia şi subvenţie, el nu îi mai dă bani ciobanului
Cea mai bănoasă meserie e cea de patron de oi! Ciobanul munceşte şi tu doar iei! Nici nu rişti nimic. Oaia paşte pe câmp, nu trebuie să investeşti în ea.
E adevărat că toamna şi iarna trebuie să o mulgi şi să îi dai boabe să mănânce, că altfel nu face miel ca lumea”, a mai spus Becali.
Mai mult, latifundiarul din Pipera spune că preţurile la care este vândută brânza de oi în România sunt justificate.
„Preţurile sunt plătite atât cât trebuie să fie plătite. Dacă în Franţa costă 3 euro, la noi costă 2 euro. Trebuie să plăteşti! Eşti în Europa, nu eşti în România! Sunt justificate.
Numai că el, patronul de oi, nu are cioban care să i le facă pentru că el nu dă pe măsură, cu cât se vinde brânza în Europa să îi dea salariu ciobanului ca în Europa.
De ce duce ciobanul în Franţa? Ia 3.000 de euro! De ce se duce în Italia? Ia 3.000 de euro.
Păi dă-i şi tu atunci 2.000 de euro în România dacă vinzi brânza ca în Italia, păi dă-i şi tu la cioban măcar 60% din cât dau italienii”, a mai precizat afaceristul.
Cât despre preţurile mari plătite de români, Becali dă vina pe supermarketurile cu capital străin care fac profituri uriaşe.
„E problema noastră, a românilor. În supermarketuri vin ciobanii care vând cu doi euro şi ei (supermarketurile) vând mai departe dublu preţul. E o problemă..
Firmele străine vin, îţi fac manevră, te bagă la puşcărie pentru că ei au avocaţi mari! Marii avocaţi ai României sunt vânduţi la firme străine. Au şi aranjamente. Vrei să câştigi procese, câştigi cu avocaţii mari”, a mai spus Gigi Becali.
Domeniul oieritului din România se confruntă cu o gravă criză de personal. Proprietarii de turme se plâng că nu mai găsesc ciobani, chiar dacă oferă salarii de 4.000 de lei pe lună. Bacii cu experienţă aleg să plece în Spania, Franţa sau Germania, unde sunt plătiţi chiar triplu.