Haos la testarea COVID în Bucureşti. O cititoare Româniatv.net ne-a scris la adresa redacţiei că a sunat la numărul telefon al call-center-ului DSP Bucureşti, spunând că vrea să se testeze pentru COVID deoarece are simptomele specifice bolii şi a intrat în contact cu o persoană infectată.
Reprezentanţii DSP Bucureşti i-au transmis că doar două spitale din Capitală pot face deocamdată teste COVID, deoarece restul unităţilor medicale nu au personal.
Chiar dacă autorităţile au făcut publică o listă cu 28 de unităţi medicale, doar la Spitalul Militar şi la Spitalul Universitar se pot face astfel de teste, a spus cititoarea Româniatv.net, din ceea ce i s-a transmis telefonic de către operatorii call center-ului DSP Bucureşti.
Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea de centre de recoltare pentru pacienţi cu simptome de COVID-19 la mai multe spitale din Capitală, după ce la call-center-ul DSP Bucureşti au fost înregistrate peste 2000 de solicitări în vederea testării a aproximativ 6000 de persoane potenţial infectate cu SARS Cov-2. Deja timpul de aşteptare a trecut de 72 de ore.
Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov (SABIF) s-a confruntat cu o creştere rapidă a cererilor pentru testarea la domiciliu a pacienţilor care prezintă simptome COVID. Pentru că acest lucru a dus la întârzieri ce depăşesc 72 de ore, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a organizat de urgenţă în cursul zilei o serie de teleconferinţe cu secretarii de stat responsabili din Ministerul Sănătăţii, cu direcţiile de sănătate publică, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov -SABIF şi managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov, transmite Ministerul Sănătăţii.
Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 14.088 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 43.528 teste RT-PCR și antigen efectuate.
Gradul de pozitivare este de 32,36%.
Creșterea capacității de testare și testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar și pentru a preveni,pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.
Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie,call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.
De asemenea, persoanele care manifestă simptome și sunt în București sau județul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19: http://www.ms.ro/2022/01/22/masuri-urgente-in-bucuresti-si-ilfov-pentru-cresterea-accesibilitatii-la-testarea-covid-19-si-pentru-reducerea-timpului-de-asteptare-pentru-pacientii-care-solicita-testarea-la-domiciliu/
Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 ( http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultație și tratamentul necesar.
Atenție: în situația în care aveți forme severe și simptomele se manifestă agresiv apelați numărul unic de urgență 112.