Jurnalista Andreea Creţulescu a dezvăluit în emisiunea „România la raport” de la România TV cum imaginea medicilor Alexandru Rafila, Monica Pop şi Ion Alexie a fost folosită ilegal pentru a promova vânzarea unor medicamente pe Internet.
De exemplu, un site a publicat imaginea medicului Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru a promova vânzarea unui produs pe care „oftalmologii din ţară îl recomandă” şi prin care „toţi clienţii îşi recapătă 100% din vedere”. Ceea ce nu ştiu clienţii care pot pica uşor în plasă este că dr. Rafila este, de fapt, specializat în microbiologie şi nu în oftalmologie.
În direct la România TV, dr. Monica Pop a atras atenţia că şi imaginea ei a fost folosită, fără drept, în aşa zise campanii de promovare a unor medicamente sau suplimente. Fostul manager al Spitalului de Olfalmologie a acuzat autorităţile că „nici nu s-au autosesizat”, iar aceşti vânzători continuă să înşele oamenii.
„Nu s-a îmtâmplat nimic. Nici nu s-au autosesizat. Lucrurile se întâmplă în continuare. Înşeală oamenii.
E posibil să fie foarte toxice şi să le pună vedere în pericol. E vorba despre medicamente oftalmologice şi medicamente de slăbit. Nu se gândesc oamenii şi n-au atâta minte să se gândească dacă ar exista medicamente de slăbit, n-ar exista milioane de graşi pe planeta asta.
În principiu nu ar trebui să creadă nimeni. Ce legătură are doctorul Rafila cu oftalmologia? Au înlocuit poza mea cu a lui”, a declarat medicul Monica Pop, la România TV.
De asemenea, jurnalista Andreea Creţulescu a avertizat că imaginea medicului Ion Alexie din Statele Unite a atribuită prin aceleaşi mijloace frauduloase unui produs parazitologic.
„Sunt nişte înşelătorii ordinare pe care oamenii nu ar trebuie să le creadă!
Nu doar că sunt neconforme, sunt foarte periculoase. Ar trebui să ştie oamenii din ţara asta, să nu creadă şi să ştie că dacă aparea un medicament miracol pentru orice boală, toate televiziunile l-ar prezenta pentru că e normal să afle oamenii!”, a explicat dr. Monica Pop.
Citeşte şi: Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: „Supraviețuiesc cu patru operații. Și mai urmează”
La rândul său, dr. Ion Alexie, medic specialist de boli interne şi boli Infecţioase în Las Vegas, i-a sfătuit pe români să nu cadă în plasa celor promit vânzarea unor remedii miraculoase.
„Eu nu am făcut nicio reclamă la niciun medicament şi nu sfătuiesc pe nimeni să cumpere medicamente de pe Internet sau din alte surse fără sfatul medicului personal.
Cu alte cuvinte, medicii dumneavoastră trebuie să ştie toate medicamentele pe care le folosiţi, cele cu reţetă şi cele fără reţetă, pentru ca ei să poată să vă ajute şi să văd trateze cât mai bine pentru problemele medicale pe care le aveţi.
Încă o dată! Toate reclamele pe care le vedeţi şi la care sunt folosite pozele mele şi numele meu sunt false. Vă sfătuiesc să nu cumpăraţi niciun medicament care este prezentat ca şi cum eu i-aş face reclamă pe Internet, Facebook sau alte părţi”, a afirmat dr. Ion Alexie.
„Sunt cel puţin două organisme ale statului care ar fi trebuit să ia deja măsuri. Dacă e vorba despre un medicament sau un supliment alimentar, dispozitiv medical, înseamnă că a fost autorizat să fie pus pe piaţă, inclusiv sub raportul reclamei, de Agenţia Naţională a Medicamentului. Ar fi trebuit ca această agenţie să intervină şi să sancţioneze inclusiv prin retragerea de pe piaţă a acestui medicament.
În al doilea rând, ANPC are de asemenea obligaţia, nu doar atribuţia, să intervină şi să retragă de pe piaţă oriunde se găsesc aceste medicamente pentru că nu mai e vorba despre o reclamă falsă, deceptivă aici. E vorba despre a pune în pericol într-un fel sau altul populaţia mai mult sau mai puţin naivă”, a menţionat avocatul Gheorghe Piperea, invitat în studioul România TV.