În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România. Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.
Dacă sunteți în căutarea căldurii de vară, o veți găsi în prezent și în nordul Scandinaviei. Temperaturile din orașul Oulu, în nordul Finlandei, de exemplu, urcă până la valori de până la 30 de grade astăzi. Chiar și în Tromsø, unul dintre cele mai nordice orașe din Europa, este ceva mai cald decât în multe zone din România.
Prognoza meteo. Furtuni electrice şi temperaturi de toamnă, dar canicula îşi face loc printre nori
O masă de aer mai rece se va instala deasupra României în această săptămână. Vremea va fi răcoroasă în special în nordul, vestul și centrul țării. În sud vor fi și zile mai calde, însă cu temperaturi normale pentru această perioadă.
„Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a incalzirii globale, toate sistemele se alimentează cu aceasta energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor. Da, vom avea si noi, aerul este pompat mai ales inspre Spania si are tendința sa ajungă si mai spre este si mai spre nord, trecem prin acest episod racoros, incepand de vineri, sambata duminica vremea va fi frumoasă si caldă, saptamana viitoare va trebuie sa fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme si trebuie sa urmărim actualizarile meteo, trebuie sa ne protejam bunurile si viața”.
Ciclonul care a făcut ravagii în Balcani ajunge în România. Roxana Bojariu, ANM: „Se ciocnesc mase de aer opuse”. Când se instalează toamna
Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekend-ul trecut.
Pe flancul său estic, aerul foarte cald și umed dinspre Marea Mediterană curge spre Scandinavia. În schimb, pe latura vestică a depresiunii, o masă de aer mult mai rece curge spre sud. O parte din el provine și din regiunile polare.