Invitată la emisiunea „Punctul Culminant”, jurnalista Iosefina Pascal a povestit că a fost dusă marţi noaptea la secţia 25 Poliţie, după ce mai mulţi poliţişti i-au cerut să dea o declaraţie în legătură cu „infracţiuni informatice”
„Am fost vizitată de trei miliţieni la uşă, doi în civil şi unul în uniformă ca să aflu că mai erau doi la intrare. Am fost destul de inspirată să înregistrez totul pentru că mi s-a părut nefiresc ca la ora 22 să sune la interfon Poliţia şi să spună: „deschideţi uşa!” pe un ton foarte răstit şi ameninţător.
M-au întrebat dacă numărul de telefon este al meu. Dacă e-mailul meu personal nepublic este al meu şi am spus că da. Din start, aceasta este o problemă pentru că a fi legitimat în acest fel trebuie să existe un mandat de supraveghere informatică. Mi s-a spus că este vorba despre infracţiuni informatice, adică tranzacţii frauduloase, înşelăciune”.
Iosefina Pascal a precizat că, după ce s-a legitimat, i s-a cerut să meargă la secţia de Poliţie, fără a i se explica în ce calitate sau în ce dosar. Mai mult, jurnalista acuză că niciunul dintre poliţişti nu s-a legitimat. Întrebată de unde ştia că persoanele sunt într-adevăr ofiţeri de Poliţie, Iosefina Pascal a spus că i-a fost arătat „în trecere o legitimaţie pe care au închis-o repede”.
„M-am dus la Poliţie, după ce m-am îmbrăcat pentru că eram în pijama. Între timp, mama îi ruga cu lacrimi în ochi, în genunchi să mă lase şi să mă citeze ca la carte, mama ştiind aparent mai multă procedură decât Poliţia Română. Au spus că nu ştiu despre ce e vorba, dar era urgent”, a mai menţionat ea.
De asemenea, jurnalista a mărturisit că a fost urcată într-o maşină inscripţionată şi a fost aşteptată „la celălalt capăt al blocului cu echipajul de mascaţi”.
„M-au plimbat prin faţa blocului cu acest echipaj. Am urcat în maşină şi în faţa blocului mi se spune: «Nu vă speriaţi de echipajul nostru de Poliţie pentru că l-am adus ca să vedeţi că nu e o farsă!». Deci, Poliţia Română se ţine de miştouri în general. Apoi, mă întreabă dacă sunt persoană publică. Am zis că da. Sunt jurnalist. Din acel moment s-a lăsat tăcerea până la secţie”
„Am ajuns la secţie, mă întrebau practic poliţiştii ce caut acolo. Pe mine mă întrebaţi? Dumnevoastră m-aţi adus pentru nu ştiu ce infracţiuni informatice. «Nu cumva aţi fost la protest? Aţi postat ceva pe Facebook cu protestul?»”, a mai spus ea.
Ea a explicat că a relatat în calitate de jurnalist de la protestul AUR.
„Da, am fost ca jurnalist. Vedeţi legitimaţia. Am filmat 10 minute, am făcut un live care a fost şters brusc de pe Facebook imediat după ce l-am publicat. Am poze de la manifestaţie şi unde eram eu era fix zona presei, unde sunt toţi colegii noştri care relatau”, a explicat Iosefina Pascal.
De asemenea, Iosefina Pascal a mai povestit că cei cinci poliţişti care au adus-o la secţie stăteau afară „la o ţigară”.
„Stăteam afară la o ţigară şi ei mă audiau, cum ar veni, dădeam declaraţii la o ţigară, în faţa secţiei, afară, eu aproape de şoc hipotermic. Tremuram nonstop de frig. M-au ţinut acolo vreo 15 minute, după care am intrat să facem un proces verbal, proces verbal pe care l-au făcut ei. Nu m-au întrebat absolut nimic! Au zis: «consemnăm noi»! Dar eu un semnez nimic!
Nu ştiu ce au consemnat. Nu m-au arătat procesul verbal. Nu scriu nimic, nu declar nimic, nu semnez nimic din ce faceţi dumnevoastră până nu îmi vine avocatul”, a povestit jurnalista Gold FM şi News România.
„Când a venit avocatul, am zis: cine sunt cei care au scris acest proces verbal? Ce scrie în el? De ce nu mi l-au adus la cunoştinţă? Cine sunt acei oameni care nu s-au legitimat şi nu s-au prezentat. Mi s-a spus că nu avem ce căuta în secţie, că nu avem voie să facem noi scandal şi live-uri. Aia a fost tot! Am plecat acasă după o oră şi jumătate
În comunicatul Poliţiei s-a spus în mod eronat printre multe alte minciuni că s-a terminat toată treaba în 10 minute. Nu! O oră şi jumătate a durat toată treaba.
Am fost în calitate de jurnalist care a relatat de la acel eveniment. Nu mi-au spus dacă sunt martor, suspect, inculpat. Nu m-au spus despre ce dosar e vorba. Mi-au spus că au luat mai mulţi protestatari”, a conchis ea.
Redăm discuţia dintre poliţişti şi jurnalista Iosefina Pascal
Poliţist: De la secţia 25 Poliţie vă deranjăm. O căutăm pe Pascal Iosefina.
Iosefina Pascal: Pe mine, da.
Poliţist: Îmi daţi şi mie buletinul dumnevoastră.
Iosefina Pascal: Da, dar pentru ce? Despre ce e vorba?
Poliţist: Avem o sesizare, în legătură cu… Au apărut în mail. Să-mi spuneţi dacă este al dumnevoastră. (….)
Iosefina Pascal: Da, e mailul meu.
Poliţist: Va trebui să mergem până la secţie să dăm o declaraţie.
Iosefina Pascal: Pe ce temă? Nu înţeleg. Cum adică? A apărut un mail… A apărut un telefon?
Poliţist: Nu ştiţi că a apărut acum noua modă cu infracţiunile informatice? Nişte tranzacţii cu IP care duce la numărul ăsta.
Iosefina Pascal: Tranzacţii? Ce infracţiuni informatice?
Poliţist: În general infracţiunile informatice sunt nişte înşelăciuni cu nişte sume de bani.
Iosefina Pascal: Acum? Trebuie să mă îmbrac. O să vorbesc cu avocatul. Nici nu vor să spună. E noaptea minţii. O să fac o sesizare la Parchet!
Poliţist: Ridicăm persoanele (…) dacă au participat la proteste. În special dacă au participat la acţiuni violente, ne interesează. Da? Vom face un proces verbal în sensul acesta.
Iosefina Pascal: N-am fost acolo şi nu ştiu. Am fost la 9:30 – 10. Nu cred că e cu asta. Să îi spun avocatului să vină.
Poliţist: Vine degeaba că nu e cazul! Vom face un proces verbal de consemnare cu privire la protest. Dacă aţi participat la acţiuni violent şi atât. Da?
Iosefina Pascal: Am fost adusă de acasă fără mandat. M-am trezit cu Poliţia la uşă şi asta nu e normal. Am fost în calitate de jurnalist şi am relatat.