Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la alegerile prezidențiale 2024, a făcut o serie de dezvăluiri, în direct la România TV, în emisiunea Punctul Culminant. Întrebat dacă cheltuielile președintelui României ar trebui să fie desecretizate, acesta a oferit un răspuns tranșant.
„Trebuie desecretizate aceste cheltuieli, mai puțin dacă există cheltuieli care țin de securitatea națională. Cheltuielile avionului nu țin de acest segment. Astea nu sunt cheltuieli secrete, că sunt din bugetul național, și nu ar trebui să fie secrete. Eu am o idee de foarte mult timp, din demagogie, din populism a fost refuzată: trebuie achiziționate două avioane pentru Guvern și pentru Președinte și pentru ministrul de Externe.
Am discutat și cu Ciloacu și cu Ciucă și am spus, faceți acest demers că nu suntem în situația de a închiria avioane. Deci, să trimiți ministrul de Externe să stea în salonurile oficiale să piard 5-6 ore până când are legătură nu e corect. Îl înregistrezi la armată, face parte din forțele aeriene, și când pleacă președintele, premierul sau ministrul de externe ai la dispoziție un avion care duce delegația din București la fața locului.
Nu este o cheltuială extravagantă pentru secolul XXI și pentru un stat din UE sau NATO. Nu trebuie să fie avioane echipate cu nu știu ce dotări extraordinare. Fiecare țară are un astfel de avion, în serviciul public. Așa ar trebui să funcționeze și România. Trebuie văzut, trebuie transparență și în această privință”, a declarat Kelemen Hunor, în direct la România TV, în emisiunea Punctul Culminant cu Victor Ciutacu.
„De ce trebuie desecretizate toate aceste cheltuieli și să fie transparente, fiindcă eu nu știu dacă sunt adevărate aceste cheltuieli, care mi se par exagerate. Dacă există transparență, nu mai există discuții”, a continuat președintele UDMR.
Kelemen Hunor a răspuns mai multor întrebări legate de ceea ce ar face dacă ar fi ales preșdintele României.
Ar trebui adoptată legea răspunderii magistraților?
„Da. Amănuntele sunt importante, dar și magistrații trebuie să răspundă pentru ceea ce fac. Dar da, absolut. Am fost și în trecut pentru. Ar fi ingerință dacă s-ar ocupa de dosare. Să dai o lege pentru răspunderea magistraților nu este nico ingerință. Asta nu înseamnă că ai atentat la independența justiției”, a răspuns președintele UDMR.
Dacă nu intrați în turul 2, cu cine vă îndemnați susținătorii să voteze?
„Ciolacu are prima șansă să fie în turul doi. AUR sub nicio formă, restul se poate specula. În turul doi cine intră, depinde de fotograf. Să aleagă oamenii și după putem discuta. Fiecare proces verbal, această numărătoare paralelă este foarte bine consolidată. În momentul în care ai semnat procesul verbal, ai asumat numărătoarea făcută de toți cei prezenți acolo. Noi adunăm aceste cifre, ce se poate întâmpla. Ai unul care a adormit pe scaun, dar asta nu schimbă rezultatul alegerilor. Eu nu cred că rezultatul poate fi manipualt. Până ajungi la urne, da”, a precizat Hunor.
Care este poziția dumneavoastră față de parteneriatul civil? Ar trebui să fie legală în România căsătoria între persoanele de același sex?
„Parteneriatul civil poate fi o chestiune juridică stabilită cum este un contract civil între părți, nu ne deranjează. Căsătoria trebuie să fie între bărbat și femeie. Instituțai căsătoriei trebuie să fie păstrată pentru bărbat și femeie și parteneriatul civil poate curpinde celelalte aspecte. Eu nu susțin adopția copiilor de către cuplurile homosexuale”, a fost răspunsul candidatului la prezidențiale.
Dacă ajungeți președinte, veți adopta o politică externă mai deschisă către China decât am avut în utlimul deceniu?
„Nu poți să nu ai o coalborare economică cu China. În multe domenii nu aș lungi colaborarea. Trebuie găsită o colaborare într-o limită decentă. Nu trebuie considerată China un inamic, dar precauție trebuie să existe. În acest moment, cele două mari puteri concurează foarte puternic”, a precizat președintele UDMR.
Luni, 4 noiembrie, Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, a lansat Programul Rațiunea Salvează Națiunea, cu 25 de priorități, cum ar fi mai multe creșe pentru copii, muncă flexibilă pentru mamele tinere, locuințe pentru familii tinere, școli profesionale puternice, bacalaureat diferențiat și programare electronică în toate instituțiile de sănătate.