Dar cum lumea de pe internet nu prea mai e sensibilă la nuanțe și capabilă să înțeleagă detalii, toată lumea s-a năpustit să acuze Ministerul Sănătății că sabotează spitalul construit de “Daruiește Viata” și că nu vrea să-l dea în folosință. Calm și tacticos, Alexandru Rafila a explicat de ce asta este o greșeală, iar asta nu a făcut decât să-i înrăiască pe talibanii ONG-urilor care nu s-au mai chinuit să înțeleagă, ci pur și simplu au făcut ce știu mai bine… să protesteze!
În textul de mai jos încercăm să explicam în pași simpli, ca să poată să înțeleagă chiar și ultimul jurat de la Vocea Romaniei, care este procedura și ce spune legea despre autorizarea unui corp de clădire de spital.
Există o presiune mediatică imensă pentru ca spitalul să fie autorizat cât mai rapid. Societatea civilă și-ar dori, practic, ca totul să se întâmple peste noapte, dar acest lucru nu ar însemna decât încălcarea legii și trecerea peste respectarea unor reguli clare legate de cum se autorizează un corp de clădire de spital. E un procedeu de durată, care necesită predarea tuturor documentelor necesare legate de costul clădirii, materialele de construcție folosite, verificarea condițiilor igienico-sanitare, inventarierea tuturor echipamentelor, etc.
Alexandru Rafila a fost linșat mediatic după ce a vorbit despre lipsa unor documente în cazul spitalului construit de Asociația „Dăruiește Viață” și a spus că noul corp construit în curtea Spitalului „Marie Curie” nu este al fundației, ci al spitalului.
„Spitalul nu are toate documentele. De asta am trimis oameni, ca să îi ajute. Am avut discuţii, sunt doar nişte informaţii deocamdată, nu pot face decât pe baza unor documente contabile. Vreau să fim transparenţi şi să nu existe niciun fel de interpretări. Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior. Echipamentele au fost achiziţionate de «Dăruieşte Viaţă», ele trebuie donate spitalului ca să poată să îşi desfăşoare activitatea acolo. Spitalul este funcţional, dar trebuie rezolvate şi aceste probleme, nu avem ce să facem. Dânsele trebuie să facă donaţia, nu trebuie să o facem noi. Nu au nevoie de nimic de la noi, trebuie doar să facă donaţia pentru echipamente, cu valorile fiecărui echipament şi documentaţia care stă la baza valorii acestei clădiri încât să şi-o înscrie în Cartea Funciară”, a explicat Rafila.
Lipsit de discernământ și argumente concrete, Tudor Chirilă l-a desființat pe ministrul Sănătății, într-o postare pusă pe pagina sa de Facebook, intitulată „mizerabilul domn Alexandru Rafila”. Artistul spune că „ministrul sănătății nu are igienă morală”, pentru că, ”deși ar trebui să fie partener al spitalului construit de Daruiește Viață, ministrul alege să devină un vajnic și neobosit adversar al proiectului”.
O altă instituție media, g4media.ro, fan al ONG-iștilor, pune presiune mediatică pe Rafila prin mai multe articole lipsite de substanță și nedocumentate corespunzător în care îl atacă pe ministrul Sănătății, făcând afirmații precum „Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila nu este în stare de peste patru luni să facă hârtii. În loc să-și facă treaba și să grăbească funcționărimea din minister să se ocupe de toate dosarele cu șină de care este nevoie pentru ca spitalul să funcționeze”.
Și fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, s-au grăbit să sară la concluzii, acuzându-l pe ministrul Rafila că minte. „Dl. Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie”, a spus Oana Gheorghiu.
Acuzațiile vin în condițiile în care Alexandru Rafila a explicat în repetate rânduri că susține acest proiect și chiar a dovedit că nu a pus niciun moment piedici, ba chiar Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile necesare funcționării spitalului. În plus, ministrul a spus că primii pacienți ar putea intra de azi în spitalul construit de Asociația „Dăruiește Viață”.
“În primul rând, nu punem piedici. Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile acestei construcții, care face parte din Spitalul „Marie Curie”. În luna ianuarie, Spitalul „Marie Curie” a primit un aviz de principiu pentru această clădire. În 20 februarie, Spitalul „Marie Curie” a solicitat avizul pentru structura sanitară și acesta a fost acordat, iar în data de 8 aprilie a fost acordată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București autorizația sanitară de funcționare. Am avut întâlniri repetate și cu cei de la ‘Dăruiește Viața’ și cu conducerea spitalului, dar sper că aceste neînțelegeri să se încheie și chiar în cursul zilei de astăzi, primii pacienți să se mute în noua clădire a Spitalului „Marie Curie”, a spus Rafila.
În plus, ministrul a explicat foarte clar, ca să înțeleagă toată lumea, că nu e vorba despre spitalul fundației, ci de o clădire a Marie Curie construită, într-adevăr, din banii donați către Asociația Dăruiește Viață. Ministerul Sănătății nu ține corespondența privind avizările cu asociația, ci doar cu conducerea Spitalului Marie Curie.
Pentru a face lucrurile cât mai clare, jurnaliștii RomâniaTV.net l-au contactat pe Alexandru Rafila ca să explice DIN NOU toată procedura.
„Direcția de Sănătate Publică acordă autorizația sanitară de funcționare. Se respectă circuitele care permit tratarea pacienților cu cât mai puține riscuri, se respectă condițiile igienico-sanitare. În primul rând, clădirea nu este a lor, ei nu au de ce să doneze clădirea, este a spitalului. Pentru că autorizația de construcție a fost a spitalului. Ele au finanțat construirea acestei clădiri. Ceea nu este al spitalului și face obiectul unei donații ulterioare sunt echipamentele și mobilierul și așa mai departe. Sunt inventariate și urmează să fie donate spitalului, nu poți să funcționezi pe ideea asta de „se poate și așa”. Se poate, dar responsabilitatea nu e a lor, știți cum e. Echipamentele astea sunt, atât au costat.
Autorizația sanitară de funcționare între timp noi am aprobat structura spitalului pentru că, mutându-se o parte din spital în acest corp nou, trebuie o nouă aprobare a structurii. Am aprobat structura și ele, pe baza structurii și a unui aviz inițial dat tot de DSP, au cerut autorizarea sanitară. Le-am trimis și autorizația sanitară. Așa că noi am încheiat.
Ceea ce trebuie să facă în continuare este să inventarieze, împreună cu cei de la spital, toate echipamentele, tot ce e acolo și să facă obiectul unei donații către spital, ca să intre în patrimoniul spitalului, să fie în inventar, să aibă valoare, iar în afară de chestiunea asta, trebuie să ne dea și documentele legat de cât a costat clădirea. Ce contracte au fost pentru construcție, materiale. Sunt două chestiuni separate, una e clădirea și alta e treaba cu echipamentele”, a declarat Alexandru Rafila pentru RomâniaTV.net.
Întrebat dacă în acest moment Ministerul Sănătății are un inventar al echipamentelor care urmează să fie donate, Alexandru Rafila a explicat: „Inventarul este al spitalului respectiv. Noi am acordat avizul de principiu la început, am aprobat structura spitalului, iar luni va primi autorizația de funcționare. Inventarul echipamentelor îl face personalul spitalului. Noi, tot ce am făcut, a fost să trimitem funcționari de la Ministerul Sănătății care să-i ajute la această preluare a echipamentelor și a documentelor doveditoare legate de construcția clădirii. Clădirea nu este a lor, este a spitalului, care a obținut autorizația de construcție”.
E vorba de un singur corp de clădire? „Da, e vorba de unul singur. Plus ce s-a mai făcut. Adică un corp care conține centrala termică. Transferul pacienților nu e treaba lor (a celor de la fundație), e treaba spitalului și a personalului medical din spital. Responsabilitatea pentru pacienți e a spitalului, nu a Dăruiește Viață”, a mai spus Rafila.