EXCLUSIV / Ligia Deca s-a răzgândit în privința vacanței de Paște de anul viitor. Se schimbă structura anului școlar 2023 – 2024

Structura anului școlar 2023 - 2024 se schimbă. Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a răzgândit în privința vacanței de Paște din 2024. “Probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare, vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele Ortodox”, a precizat Ligia Deca la România TV.
Alina Andrei
03 mart. 2023, 10:34
EXCLUSIV / Ligia Deca s-a răzgândit în privința vacanței de Paște de anul viitor. Se schimbă structura anului școlar 2023 - 2024

Elevii vor avea vacanță de primăvară în perioada de 1 mai și Paștele ortodox. Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a răzgândit și va modifica structura anului școlar 2023 – 2024.

Anul acesta vacanțele răman așa cum au fost anunțate, deci nu există nicio modificare. Vacanța de primăvară este în perioada Paștelui Ortodox. Vacanța de vară este așa cum era prevăzut. Nu există nicio schimbare, există predicitibilitate. Aș dori să liniștesc pe această cale părinții care au apucat să-și achiziționeze pachete turistice, care au deja planuri cu copiii lor.

Citește și: Ce se va întâmpla cu examenul de BAC. Noile legi ale Educației vin cu schimbări majore la programa școlară | EXCLUSIV

Pentru anul școlar viitor, 2023 – 2024, ordinul de ministru care prevede structura anului școlar, a fost discutat cu actorii în Educație. Anul 2024 este unul atipic în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape zilelor de 1 mai. Concret, 1 mai – miercuri este o zi liberă -, urmează 2 mai, în care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sambata liber, Duminică – Paște, Luni – a doua zi de Paște, iar marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este o zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta însemnă cu sunt șapte zile libere grupate prin prizma zilelor pe care oricum le avem conform prevederilor legale.

A fost această solicitare ca să suprapunem această vacanță școlară de Paște peste această perioadă și să mai dăm liber lunea și martea înainte de 1 mai. Noi luăm în considerare aceste solicitări și probabil în scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom emite ordinul de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște cu familiile lor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la România TV.

Citește și: Educatoarele din grădinițe vor avea nevoie de studii superioare

 

Structura anului școlar 2023 – 2024, așa cum a fost ea anunțată inițial. Nu exista vacanță de Paște 2024

Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.
Vacanţa 1 – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

 

Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.
Vacanţa 2 – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

 

Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

Vacanța 3 – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

 

Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene / al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.

Vacanţa 4 – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024.

 

Modulul 5 – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024.
Vacanţa 5 – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

 

Anterior, ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că vacanța dintre modulele 4 și 5 în anul școlar 2023 – 2024 a fost aleasă între cele două Sărbători Pascale din “egalitate de tratament între confesiuni”, și pentru “echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic”.

“Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele 2 sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc. (…) Acesta a fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele 2 sărbători pascale, pe lângă egalitate de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această barieră”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Ligia Deca e explicat și motivul pentru care nu a luat în considerare propunerea mai multor organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) privind mutarea vacanței de primăvară în apropierea sărbătorilor cu zile libere legale, adică între 22-30 aprilie. Apoi în continuare ar urma zilele libere 1 mai, 2 mai, 3 mai (Vinerea mare), 6 mai (a doua zi de Paște).

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creierul Băncii Transilvania, anunț oficial despre ce trebuie să faci, de fapt, cu banii. În așa ceva trebuie să investești neapărat, câștigurile sunt garantate
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul