Manuel Oancia, româno-americanul fost colaborator al lui Donald Trump, a oferit un interviu în exclusivitate pentru România TV în care a analizat alegerile prezidențiale ce se desfășoară în aceste momente în SUA. Afaceristul, fost consilier pentru Forbes, Motorola, Ford, GM și General Electric, a oferit un interviu Andreei Crețulescu, în care a vorbit despre cele mai noi actualități ale votării din Statele Unite.
Întrebat de Andreea Crețulescu despre desfășurarea votului, Manuel Oancia a precizat că bătălia se dă pe șapte state, numite „swing states”, în care rezultatul poate fi oricare.
Andreea Crețulescu : Chiar acum ne uităm la televizor, la ceea ce s-a întâmplat în cele 4-5 ore de vot.
Manuel Oancia : Este o campanie strânsă, sunt mai ales cele 7 state importante de urmărit în care oamenii merg la vot și din oră în oră, din minut în minut, rezultatele se pot schimba. Pennsylvania este un stat mare, are 19 colegii electorale, și atât Vicepreședintele Harris, cât și Președintele Trump, doresc să aibă acest stat, este foarte important. Dar, chiar cineva spunea dimineață că nu le poți lua pe toate cele 7, acum este de interes câte vor lua. Vor putea lua maxim 6, unul fiind mereu în cealaltă parte.
Citește și : Cutremur pe scena politică din Israel. Pe cine a demis Benjamin Netanyahu în plin conflict cu Iranul
De asemenea, Manuel Oancia a vorbit și despre pronosticurile sale pentru statele ce vor reveni fiecărui candidat.
Andreea Crețulescu : Ce ți se pare sigur pentru Trump? Pe sondajele de pe 3,4 noiembrie, în Georgia, Arizona și NC, mai toate îl dau pe Trump câștigător. În Pennsylvania și Michigan erau, practic, la egalitate, iar Wisconsin, în mai toate sondajele Harris era dată învingătoare.
Manuel Oancia : Cum știm, statele de nord, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, sunt majoritar democrate, Arizona este republicană, mai ales Nevada, dacă mergem spre North Carolina este jumătate-jumătate, Georgia este un punct ce trebuie văzut, în care atât Trump, cât și Harris doresc să aibă aceste voturi.
Referitor la rezultatul alegerilor, Oancia susține că va fi o bătălie foarte strânsă, posibil ca în anul 2016, în care unul dintre candidați să câștige votul popular iar altul Colegiul Electoral.
Andreea Crețulescu : Ce crezi că se va întâmpla după închiderea urnelor?
Manuel Oancia : După ce urnele se vor închide va mai fi o săptămână până se va număra voturile, va fi o chestie foarte strânsă, e posibil să fie 49-49 și să fie ca în 2016, când Clinton a câștigat votul popular iar Trump Colegiul Electoral. Ce e important la noi e Colegiul Electoral, cine face totalul de 270, plus, trebuie să ne uităm la cine va lua Camera Reprezentanților și Senatul. Și acolo, degeaba ai un președinte care nu e susținut de camere, deoarece politicile nu vor mai putea să fie implementate cum și-ar fi dorit fiecare.