Prezent în studioul România TV, Marcel Ciolacu a început prin a discuta despre un document apărut în spaţiul public, care arată cum fostul ministru Cristian Ghinea a cerut secretizarea PNRR-ului, dând chiar indicaţii specifice privind persoanele care ar trebui să aibă acces la acesta.
„Vor trebui sa raspunda la mai multe intrebari. Acesta este documentul prin care s-a secretizat sau mai sunt si altele? Niciun stat european nu a secretizat PNRR-ul. Parlamentul trebuie sa cunoasca in detaliu. Leam spus mereu si lui Citu si altora sa ne spuna ce e in PNRR si aflam abia acum ce lucruri sunt trecute acolo.
Ii minti pe romani ca ei sunt oamenii noi. Ei nu au niciun euro prins in PNRR pe tineret. Vorbesti de transparenta si primul lucru secretizezi PNRR-ul, care nu s-a facut nicaieri in Europa. Am vorbit cu liderul de grup sa desecretizam PNRR si atunci sa vedem si noi, in sfarsit, ce neam asumat.
Toata lumea tot vorbeste despre plecarea mea si a premierului la Bruxelles, dar nu trebuie intai sa aflam tot adevarul? Noi nu avem intreg tabloul. BNR a spus ca toate problemele sunt din cauza masurilor luate inainte, acum a venit nota de plata.”, a spus Marcel Ciolacu, în direct la România TV.
Preşedintele PSD a vorbit şi despre legile pe Justiţie aprobate luni în Senat.
„Din punctul meu de vedere, asupra judecatorilor si procurorilor nu trebuie sa existe sanctiuni. Depinde ce ne dorim. Daca dorim o justitie independenta, orice politician trebuie sa nu comenteze deciziile justitiei. Sigur, as vrea sa vad si eu solutionat dosarul achizitiilor din pandemie.
Constitutia este peste absolut tot si iti asumi acest lucru cand depui juramantul.
Stim cu totii ca nu mereu au functionat lucrurile in justitie. S-a facut telejustitie, nu stiu cati care au fost plimbati cu catuse au fost condamnati si cati achitati. Eu nu imi doresc sa fie un bici asupra magistratilor, exista CSM, exista parghii. Nu trebuie sa picam in alta extrema si sa raspundem unei nedreptati cu alta nedreptate.
Sa nu picam intr-un altfel de discurs, in toate statele europene legile europene au prioritate si nu le atinge nimeni suveranitatea, este exclus asa ceva.”, a mai declarat Ciolacu.
În ce priveşte creşterea pensiilor şi a salariului minim, Marcel Ciolacu a dat asigurări că acestea vor intra în vigoare din luna ianuarie.
„Sunt doua lucruri clare. In acest moment, facem bugetul pe anul viitor. Pentru prima data, nu il mai facem pe cifre, ci pe programe. Toate aceste lucruri se vor intampla de la 1 ianuarie. Noi avem doua legi: una ca pensiile se indexeaza cu inflatia din anul precedent. INS iti da abia prin martie statisticile. Parerea mea este ca trebuie respectata aceasta lege. Mai avem o lege trecuta prin Parlament, care spune ca marim pensiile cu 40%. Mai avem 11%, ca sa ajungem la 40%, plus indexarea inflatiei. Ce am hotarat foarte clar este ca marim cel putin cu 10%.
Apoi, marim salariul minim la 3000 de lei.
Efortul pentru marirea pensiilor cu 10% este de 11 miliarde de lei. Discutia la mine a fost foarte clara, sunt doua legi pe care vreau sa le aplic. As pleca de la inflatie, pentru ca nu trebuie sa jucam doar pe acest an. Mi se pare corect sa ai si o perspectiva, pentru ca de anul viitor, daca stii ca respecti legea indexarii pentru inflatie, stii cum construiesti bugetul.
Eu vad ca trendul globalizarii se duce in Europa, din ce in ce mai mult se va manifesta suveranitatea tarilor.”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
În ce priveşte criza energetică, Marcel Ciolacu a dezvăluit că se lucrează în continuare pentru a găsi cea mai bună soluţie, urmând ca aceasta să fie anunţată în câteva zile.
„Eu am sustinut, si colegii mei, reglementarea, pentru ca toata tampenia a pornit de la liberalizarea haotica. Am si liberalizat si am si inchis niste capacitati. In continuare, din punctul meu de vedere, trebuie sa revenim la o piata reglementata pentru o perioada limitata, pentru a stationa un pic piata. Noi nu vorbim de plafonare si compensare ca sa faci tu profit 1000%, ca statul nu iti recompenseaza tie ticalosia. Eu iti compensez ca sa nu intri in faliment si sati mentii linia profitului din ultimii 5 ani, inainte de criza.
Daca noi nu interveneam in aprilie, prin ordonanta, oricum sarea inflatia in aer. E predictibil ca oamenii platesc 0,68 lei, e cel mai mic pret din Europa. Sper ca in douatrei zile sa venim cu o masura prin care sa inchidem acest subiect pe o perioada predictibila, eu zic de minimum doi ani.
Eu nu sunt de acord sa cer romanilor sa faca economie. Nu intrerupe nimeni curentul, astea sunt povesti, dar avem probleme cu pretul. Daca ai consum mai mare de 300, e o problema mare cu pretul. Acum ce sa reglementez, daca am vandut toata energia? Nu a vandut-o PSD-ul.
De fapt, energia e amanetata. Cel mai important producator e statul roman, bagam stare de necesitate, reziliam contractele si ii despagubeam. Dar s-ar fi spus iar ca fac eu nationalizare. Hai sa mai treaca cateva zile, sa avem tot tabloul. Totusi, trebuie sa avem IMM-urile cu 1 leu, lucru care nu s-a facut in alte tari, acum se incearca in Spania ceva.
Avem o obligatie si morala si principiala fata de Republica Moldova, trebuie sa-i ajutam. In Moldova nu vorbim de pret, ci sa aiba, fiind decuplati de Ucraina. Suntem romani.”, a mai declarat Ciolacu.
Preşedintele PSD a anunţat că pachete sociale şi economice, asemănătoare celor aplicate în 2022, vor fi aprobate şi pentru anul 2023, separat de creşterea pensiilor şi a salariului minim.
„Suntem intr-o perioada de criza, de aceea am decis si sa poti impinge ratele la banci. Eu nu as face-o si nu as incuraja, dar daca e nevoie, macar ai o portita. Citu a intors in economie 2% din PIB, ca tarile din Africa. Acum avem in jur de 6% din PIB intors in economie, prin pachetele sociale si economice.
Voucherele sunt negociate si pe exercitiul financiar pe anul viitor. Vom mai avea inca un pachet social si unul economic. Anul trecut pachetul economic a fost mai mare decat cel social si uite ca avem cea mai mare crestere economica din Europa. Dar trebuie sa se regaseasca si in buzunar. S-au facut niste eforturi considerabile, iar daca economia a avut crestere inseamna ca masurile luate au fost corecte. Nu ne-am comportat ca niste idioti, dar trebuie sa vedem si contextul european si mondial si faptul ca avem razboi la granita. Nu e de vina nimeni ca Putin e nebun si a atacat Ucraina, dar nici nu putem sa-l lasam sa castige, daca vrem o Europa libera.
Dar trebuie sa avem o logica, sa construim ceva sustenabil pe termen lung si mediu. Sigur ca sunt nemultumiri, e posibil ca romanii sa nu ne mai voteze, dar haide sa fim corecti. Se construieste acum pentru anul viitor. Citu zice ca vrea 25% la pensii, dar el si Orban nu au dat un ban in doi ani de zile. Bine ca suntem la guvernare.
Sunt eu de vina ca Vilceanu nu a facut nimic, ca de 6 luni nu stim ce cuprinde PNRR? Eu inteleg ca raspund pentru guvernare, dar sunt eu de vina ca ala a dus datoria publica de la 35% la peste 50% si deficitul la 9,2%? Sa raspunda.
Dar vreau sa stiu exact de unde am plecat, cine a facut aceste nenorociri, si atunci o sa vin sa spun, nu am nicio problema.”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu este convins că înţelegerea cu PNL referitoare la rocada premierilor în primăvara lui 2023 va fi respectată de liberali şi spune că PSD îşi va asuma guvernarea, chiar dacă ar însemna o pierdere electorală înainte de alegerile din 2024.
„De ce sa nu stam? Ne-am asumat, si eu si colegii mei, nu sunt atat de ipocrit. In momentul acesta trebuie sa avem o guvernare cat mai eficienta, pentru ca si mediul de afaceri si populatia sa resimta cat mai putin aceasta criza.
Intelegerea se respecta, nu sa pus problema sa nu se respecte. Avem divergente, dar totul se rezolva in coalitie. Reprezentam totusi doua familii politice diferite, dar in perioada de criza nu mai tinem de ideologie, este importanta populatia si economia.
Daca nu se respecta intelegerea, ne intoarcem la romani si la votul romanilor. Cat timp domnul Ciuca nu era presedinte PNL, presupun ca ar fi existat o potentiala discutie, dar acum nu mai exista.
Sunt ferm convins ca vom avea discutii pentru a vedea eficienta fiecarui ministru. Vedeti ca comunic mereu cu domnul Ciuca.”, este de părere preşedintele social-democrat.
În final, Marcel Ciolacu a spus că nu a avut o discuţie cu Nicolae Ciucă pe tema remanierii ministrului Apărării, Vasile Dîncu, şi că pentru o astfel de decizie ar trebui să i se prezinte argumente solide.
„Eu vreau sa stiu foarte clar care sunt argumentele. Pana in acest moment nu am avut o astfel de discutie. AM spus foarte clar, cand esti ministrul Apararii si ai razboi la granita, comunicarea trebuie sa fie in linie cu a premierului. Daca se cere remanierea pentru ca a spus ca un razboi se incheie cu o negociere, nu pot sa fiu de acord. Am avut o discutie si domnul Dincu a spus ca nu a declarat niciodata ca Ucraina trebuie sa renunte la teritorii.
Nu putem cadea nici in ridicol, sa schimbam asa ministrii, pentru ca au zis ca razboaiele se incheie cu negocieri. Atributul schimbarii unui ministru e al premierului. Daca sunt argumente, sunt convins ca domnul Ciuca ma va informa.”, a spus Marcel Ciolacu in incheiere.