Marcel Ciolacu a vorbit despre faptul că România va avea acces la cele mai noi medicamente anti-COVID, precum şi despre măsurile pe care Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, le aplică pentru a limita răspândirea COVID-19 în valul cinci al pandemiei.
„(Referitor la purtarea măştii de protecţie în aer liber şi unele companii care ar trebui să-şi teste săptămânal angajaţii) Nu este de ajuns. De departe, nu, dar înţeleg că sunt mult mai multe măsuri pe care o să le ia ministrul Sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte antiviralele.
Ştiu că sunt două tipuri inovative şi generice mai toxice. Am văzut că ministrul (Sănătăţii) a ieşit şi cu reprezentanţii producătorilor. E pentru prima oară când un ministru discută direct cu producătorii.
Sunt două medicamente inovative acceptate şi în SUA. Una se aşteaptă şi în UE. Are un randament de 50% şi celălalt de la Pfizer cu un randament de 90%. Am înţeles că o să avem în jur de 600.000 de doze şi 164.000.
Mă bucur că se creează locuri la ATI în spitale specializate. Încercăm să pregătim acest val 5”, a declarat Marcel Ciolacu, în direct la România TV.
„Vom merge şi pe zona de generice. A fost o mare greşeală deoarece nu s-a creat un parteneriat între stat şi cetăţean. Cel mai greu câştigi credibilitatea. Speranţa o obţii relativ repede.
Suntem după doi ani rataţi în zona de control al pandemiei. (…) Am auzit de la domnul Rafila că bolnavii cronic vor avea acces la actul medical în continuare, cum ar fi fost normal în ultimii doi ani să existe acest acces”
Întrebat dacă mai este relevată dezbaterea despre certificatul COVID-19, preşedintele PSD a precizat că este importantă „dacă aduce noutăţi”.
„Cum se discutase în coaliţie, el ( proiectul) nu mai aduce noutăţi şi avem o OUG. Toată discuţia, din punctul meu de vedere, a fost un fake news total. Nu am văzut din partea PSD cel puţin o tentativă sau vreo propunere legislativă de vaccinare obligatorie şi eu nu susţin acest lucru ca să fie foarte bine înţeles”, a afirmat Marcel Ciolacu.
„Dacă nu va exista un efort comun de la toată lumea, nu vom depăşi această pandemie. (…) Nici nu s-a pus vreodată problema demisiei domnului doctor Rafila. Dânsul a venit cu o propunere justificată medical (…) ca un instrument în cazul în care creşterile erau exponenţiale.
Nu mă puneţi să comentez lucruri ieşite pe informaţii neasumate. Eu nu am auzit această discuţie cu domnul Rafila în ceea ce priveşte o eventuală demisie a sa”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Va trebui o testare cât mai masivă, să existe centre susţinute de statul român cu teste rapide gratuite. Se lucrează la stocuri. Unii au contestat la CNSC. Trebuie intervenit printr-o OUG pentru cel puţin pentru aceste produse”, a menţionat Marcel Ciolacu.
Despre achiziţiile din pandemie, liderul PSD a spus că ştie despre „toate jafurile”.
„Politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii. Am văzut că discuţiile cu Pfizer şi Antibiotice Iaşi au fost coordonate de ministerul Sănătăţii. Uşor încercăm să facem paşi către normalitate”, a spus Ciolacu.
De asemenea, Ciolacu susţine că este „inadmisibil” faptul că a fost contestată achiziţia de teste de salivă cu câteva zile înainte de deschiderea şcolii.
„Dai drumul al contracte, pe urmă cei îndreptăţiţi câştigă în instanţă. Nu poţi să blochezi o ţară pentru interesele meschine ale unora.
Ştiţi foarte bine că aceste licitaţii trebuiau declanşate din timp ca să prindă valul cinci. Acum e foarte uşor ca eu să-l acuz pe Rafila. Aceste licitaţii trebuiau pornite de când erai în valul patru”, a spus liderul PSD.
Totodată, Marcel Ciolacu a spus că ministrul Sănătăţii trebuie să geestioneze valul cinci, precum şi un eventual alt val.
„Dacă acest Guvern nu va fi eficient, vom ajunge la aşa ceva ( la proteste violente). Dacă continuăm cu trăznăi, cu vaccinări obligatorii la MApN, ăla la MAPN pleacă cu certificatul verde la război? Îl pune pe turela de la tanc şi inamicul dacă nu are certificatul verde pleacă acasă?
Vreau ca toţi factorii să intrăm într-o zonă de responsabilitate”; a mai precizat preşedintele PSD.
„N-am spus niciodată că vom scoate aceste reforme din PNRR. Că au fost trecute aberant de multe. Avem cât 10 state europene. Poate avem nevoie de mai multe reforme în România, dar modul de aplicare şi soluţiile pentru acele reforme le vom găsi împreună”, a menţionat liderul PSD.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu cere altă lege pentru compensarea facturilor la energie şi gaze