Marcel Ciolacu a anunţat că în mare parte pachetul de măsuri a fost agreat în coaliţie, urmând ca în următoarea şedinţă, de luni, să fie puse la punct ultimele detalii, după care acestea vor fi anunţate într-o conferinţă de presă la care vor mai participa, alături de Ciolacu, premierul Ciucă şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor.
„S-a vorbit foarte mult de aceste masuri si au foarte multe propuneri. Astazi in sedinta de coalitie am definitivat si pachetul social si cel economic.
In cursul zilei de luni va mai avea loc o sedinta si dupa aceasta vom sustine o conferinta de presa si vom detalia aceste masuri. Este exclus ca cineva sa spuna ca lucrurile nu s-au scumpit, s-au scumpit in toata lumea. Pana acum am avut pachetul social si masurile pe energie, pentru ca aici a fost cauza scumpirilor. Impreuna cu acest nou pachet social vrem sa ajungem la 5% din PIB, ceea ce se incadreaza in media europeana. Ce e nou este ca am gasit surse de finantare, inclusiv din fonduri europene, inclusiv din exercitiul financiar trecut, cand nu am avut o absorbtie buna. Tot pachetul va fi in valoare de 18 miliarde de lei, din care 8 din fonduri europene.
Din 10 miliarde, 5 vor merge spre redeschiderea de santiere. Este foarte bine fundamentat pachetul si pentru prima data pot spune ca este bine tintit pe zone strategice. Deblocarea santierelor si investitiilor, zona alimentara.
Luni vom veni cu absolut toate detaliile, aceste vouchere vor exista. Vor fi pentru copii, vor fi masuri in agricultura, in sanatate. In zona de sanatate exista o masura de majorare a cuantumului pentru masa. Este un pachet mult mai complex, cred ca cel mai important pachet social si economic. Corect este sa raspundem la toate intrebarile intr-o conferinta cu domnul premier si domnul Kelemen Hunor. Eu consider ca s-a facut un pas foarte mare chiar si in functionarea coalitiei.
Tot ce tine de impozit pe salariu sunt platite de angajator. Daca angajatorul decide ca mareste salariul cu 200 de lei, statul nu mai impoziteaza acesti 200 de lei. Intr-un an de zile veniturile vor creste, dar in acest moment se vine cu aceasta facilitate, propunere de la IMM-uri, pentru a fi sustenabila acum aceasta crestere. Mai venise USR ca sa nu ia niciun impozit la salariul minim, dar acum s-a trecut intr-o zona profesionista.”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.
Marcel Ciolacu a vorbit şi despre măsurile pe care Guvernul ar urma să le ia pe zona de transporturi şi distribuţie, cele mai afectate domenii de creşterea vertiginoasă a preţului carburanţilor.
„Pana nu se stabilizeaza pretul petrolului, pentru zona de transport si de distribuitori avem masuri pe care le vom anunta tot luni. Masurile le ia Guvernul, domnul Caciu calculeaza impactul si vine cu masurile tintite cerute de Guvern. Cred ca trebuie sa facem functional mediul de afaceri, in acea zona trebuie sa venim cu o reducere de acciza. Pe zona sociala venim cu vouchere, care acopera scumpirile si inflatia. Cineva s-a grabit in Romania cu liberalizarea haotica a pietei energiei, acum trebuie sa le reasezam.”, a adăugat Ciolacu.