„Vorbim de preluarea unei guvernări, vorbim de o decizie politică a celui mai stabil şi responsabil partid din România, PSD. Am hotărât să ne implicăm în actul de guvernare pentru stabilizarea României. Avem o ţintă foarte clară. Nu e prima dată când PSD ia această decizie.
Am venit după PDL şi am stabilizat România. Ne aflăm în aceeaşi situaţie. Preşedintele României ar fi trebuit să spună foarte clar că acest experiment politic de a creiona o majoritate de dreapta nu a funcţionat. Alegerile au fost oricum câştigate de PSD. E un moment în care trebuie să ne implicăm. Faptul că nu s-au urgentat consultările la Cotroceni arată o disponibilitate de a lăsa partidele politice să poată negocia pe un program de guvernare sustenabil. România se confruntă cu aceste crize sanitară, economică şi socială”.
„Eu nu am avut o discuţie cu preşedintele României, nici formală, nici informală. Văzând că nu a urgentat consultările înţeleg că există acest accept de a colabora. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile ne-am întâlnit azi şi am creionat un program cât se poate de rapid. Cred că s-a săturat România să mai aştepte. Mâine începem cu zona economică, vedem care sunt liniile pentru următorul buget de stat”.
„PNL finalizase un program de guvernare împreună cu UDMR. Eu nu pot accepta privatizarea trezoreriei. Trebuie să venim cu programe integrate. Am înţeles plafonarea preţurilor. Noi am găsit o formulă mai simplă. Haideţi să fim corecţi. Parlamentul îţi formează cadru legislativ. Noi în acest moment ne aflăm într-un haos executiv. Guvernul României nu are nicio eficienţă. E datoria noastră, nu putem să stăm acasă, să ne uităm la sonajele de opinie şi să vedem cât de mult creşte…
Încercăm punctual să venim cu un program de guvernare pe termen scurt şi din martie să avem unul pe termen lung. Vrem mai întâi să ieşim din această iarnă”.
„Am acceptat să stau la masă cu Cîţu pentru că România e în această situaţie. Ei nu au reuşit să creioneze nimic. Eu nu am duşmani politici, am adversari. E un moment mai dificil decât credeam. Dacă continuăm în acelaşi ritm s-ar putea ca peste şase luni să nu mai avem despre ce Românie să vorbim. Avem o datorie care duce la pierderea suveranităţii. Suntem dependenţi alimentar, energetic. Vreau să venim cu un program, trebuie făcut ceva. Dacă cele două mari forţe din România nu înţeleg acest lucru… trebuie să le dovedim românilor.. Trebuie să găsim soluţii punctuale.
În 2 zile PSD va da un răspuns foarte clar. Voi solicita o şedinţă la partid. Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose au fost şi miniştri şi prim-miniştri, mi-aş dori ca aceşti oameni cu expertiză să fie miniştri… nu mai avem timp, e o situaţie explozivă, nu avem timp să inventăm oameni. Paul Stănescu nu va intra la guvernare, rămâne la partid”.
Victor Ciutacu: Grindeanu la Transporturi şi Tudose la Interne?
„Nu am vorbit despre funcţii. Am vorbit cu ei, haideţi să lăsăm lucrurile să se întâmple. Nu cred că românii ar mai suporta încă un eşec. Vă spun clar, pe mine nu m-a sunat niciun preşedinte de organizaţie să-mi spună că vrea să fie ministru. Împărţirea pe portofolii nu ar trebui făcută oricum, ar trebui să pornească de la oamenii cei mai pricepuţi. Veţi vedea propunerile. Haideţi să aşteptăm să avem această discuţie”.
Victor Ciutacu: Mergeţi la Camera Deputaţilor şi Cîţu la Senat?
„Haideţi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Am depăşit demult vânătoarea de funcţii. Nu am sărit nicio etapă. De când am preluat PSD, cu toate vocile din stânga şi din dreapta, drumul pe care PSD l-a parcurs e unul dorect”.
Citeşte şi Kelemen Hunor, după negocierile cu PNL şi PSD: „Sper că pe 18 noiembrie vom avea guvern”