EXCLUSIV Marcel Ciolacu dezvăluie cât va mai dura coaliţia PSD-PNL-UDMR: „Nu avem de ales. Ar fi o greşeală dacă am intra acum într-o zonă de alegeri anticipate”

De Ziua Naţională, Marcel Ciolacu a fost invitatul jurnalistului România TV Victor Ciutacu. Liderul PSD a vorbit, printre altele, despre coaliția de guvernare, despre criza energetică, despre reţinerea lui Nicolae Bădălău într-un dosar de dare de mită și trafic de influență, dar şi despre mult-discutatul subiect al unirii României cu Basarabia.
Alina Costache
01 dec. 2022, 21:49
EXCLUSIV Marcel Ciolacu dezvăluie cât va mai dura coaliţia PSD-PNL-UDMR:

Cât va rezista coaliţia de guvernare

Avem o coaliţie într-un moment dificil prin care trece nu doar România, ci întreaga Europă. Avem nevoie de stabilitate. Dacă ne uităm la configuraţia Parlamentului, altă soluţie politică nu aveam. Mă bucur că, după un an de zile, sper să fi depăşit perioada de pompier de serviciu.

Nu am niciun regret si am facut bine ca ne-am implicat in guvernare, dar de anul viitor sper să intram în construcţie cu noul buget şi să depăşim perioada de pompier de serviciu după o guevrnare dezastruoasă de dreapta timp de 2 ani de zile.

Am făcut această coaliţie înainte de declanşarea războiului. Dacă nu am fi făcut coaliţia, am fi intrat cu alegeri anticipate într-o perioadă în care în Ucraina era război. Nu se ştia că începe, existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică.

Mă bucur că, după un an de zile, au ascultat şi specialiştii PSD si am ajuns la această reglementare pe o perioadă de 2 ani. Sper ca aceste modificari in zona energiei, această ieftinire, să ducă în perioada următoare şi la o scădeere a inflaţiei. Cam asta e provocarea pe anul viitor. Nu avem de ales pana in 2024, trebuie să continuăm in această coalitie si ar fi o greseala daca am intra acum intr-o zona de alegeri anticipate. Daca partenerii de coaliţie decid sa rupa alianta, ne vom întoarce la votul romanilor.

Intrarea României în Schengen

Ce este cel mai important este că România a scăpat de MCV, s-a închis un capitol. Sperăm ca pe 8 decembrie sa fie decizie favorabilă aderarii României la Schengen. Ar fi incorect si nedrept, e vorba doar de un vot politic. S-au  incheiat discutiile si in Suedia si vor avea vot favorabil pe 2 decembrie.

Citeste si EXCLUSIV| George Simion, dezvăluiri de ultimă oră despre ancheta nunții anului: ”Ei voiau să ne strice petrecerea pentru că sunt antiromâni și dușmănoși”

Comisarul şi Comisia ne susţin pentru aderare. Au fost trimişi 3 experţi din Olanda si asteptam raportul dar în principiu este favorabil. Europa trebuie să recunoască efortul depus de români şi statul român in perioada aceasta.

Azi dimineata mă uitam că au fost peste 8.5 miliarde de tone de grâu care au trecut prin Romania din Ucraina. Ce criză alimentară uriaşă era dacă România nu se implica, şi ce preţ, că şi aşa produsele alimentare au iar cea mai mare scumpire dupa energie, ce pret si mai mare ar fi avut produsele alimentare care automat duceau la marirea inflatiei.

Relaţia pe care Marcel Ciolacu o are cu preşedintele Iohannis

Eu sunt om de buna credinţă, am un gentelman agreement cu premierul Ciucă şi cred ca impreuna ne vom tine de ceea ce am stabilit printr-un acord politic. Ca să creezi o asemenea coalitie, e greu ca preşedintele să nu ia act, dar daca doreste sa faca o alta constructie, cel putin teoretic, in acest moment, nu se poate vorbi în România decât de guvern minoritar, ceea ce ar fi o greseala in asemenea perioadă de crize.

Trebuie să laud Ministerul Transporturilor al lui Sorin Grindeanu si Ministerul Fondurilor Europene al lui Marcel Boloş. Cei doi se vede că au cea mai mare determinare şi coerenta în conducerea ministerelor.

Nu am avut si nu am niciun aranjament cu Iohannis, nu am parteneriat, avem dialog institutional cand este nevoie de ce tine de legislativul Parlamentului sau când a fost cu decizia de mărire la 2.5% pentru MAPN. Nu am avut de ce sa vorbesc direct cu dl preşedinte, in schimb cu dl Ciucă am discutii aproape zilnice.

Suntem oameni politici, ne asumăm anumite lucruri, nu ne bate nimeni în cuie, în scaun, nici la partid, nici la Parlament, suntem vremelnici în aceste funcţii, dar provocarea rămâne sa ne ridicam la niv asteptat de catre romani mai ales intr-o perioadă atat de complicată.

Reţinerea lui Nicolae Bădălău într-un dosar de dare de mită și trafic de influență

Am facut solicitarea in grupul PSD la Biroul Permanent reunit ca la prima sedinta comuna in Parlament sa luam decizia sa-l inlocuim pe dl Bădălău. Nu mai era membru PSD, dar am fost colegi, acum sa asteptam, e o decizie a unor magistrati.

Zilele trecute au fost cazuri mari de corupţie in Croaţia, în interiorul Guvernului. Înseamnă că traim intr-o ţară normala, să nu mai cantarim ca au fost PSD-işti, PNL-işti, USR-işti.

Eu nu cred ca exista forte oculte care l-au urmarit pe Bădălau, cred ca există greseli personale. L-am cunoscut pe dl Bădălău, nu ma asteptam si ai un statut cand esti la auditul curtii de conturi, ne invatam rolulrile in viata, eu nu fac afaceri, trebuie sa te hotărăşti: ori rămâi om politic, ori mergi la Curtea de conturi, ori faci afaceri. Cand le combini, de obicei sfarsesti gresit, avem zeci de exemple din toate partidele politic. Nu pot sa spun ca ma bucur, categoric, e uman, nu ma bucur nici la un adversar.

E bine cand îţi asumi astfel de functii, când colegii te aleg în astfel de funcţii, e bine sa decizi ce vrei sa faci, este greu sa le combini, sunt greseli de politică atunci când îţi implici si familia.

Te mai apuca revolta, mai ales cand se apropie sarbatorile, dar asta e decizia, nu ne obligă nimeni. Există demisia daca nu mai faci faţă, dar ti se schimba toata viata.

Despre o posibilă candidatură la prezidenţiale

Eu nu am luat astfel de decizie. Haideţi să schimbăm ce a greşit PSD şi haideti sa vorbim in 2024. Momentan avem provocare 2023, va fi an incarcat cu probleme economice, dar speram sa le gestionam si totusi este o perioadă imprevizibila, de aceea o maturitate politică îţi cere precautie in momentul asta.

Aici avem un punct comun cu premierul Ciuca, incercam o abordare precauta că oricand poate lua alta turnura conflictul din Ucraina si trebuie sa fim responsabili şi pentru astfel de posibilităţi.

Sunt personalităţi cu structură de stânga, domnul Cristoiu, un om autentic de stânga, care pe mine mă critică foarte des, dar nu am nicio problemă. Mă acuză că am blat cu Iohannis. E greu sa ai blat cand ai fost atacat ca ai vandut Ardealul.

Citeste si Ministrul Apărării, despre intenția lui Putin de a lansa un atac asupra NATO: ”Nu este exclus să folosească o armă nucleară tactică”

Reacţie după discursul liderului de grup al UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, care a susţinut că ”Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”

Liderul unui grup din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decat provocator si colegii mei au iesit şi au comunicat. Sa intelegm foarte bine, Ardealul e pamant romanesc, unde convietuiesc si unguri si evrei si toate nationalităţile. Dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR.

Sunt lucruri care se fac în politica si lucruri care nu se fac. Ce a facut grupul liderului din UDMR se incadreaza la lucruri de neacceptat, mai ales ca UDMR in acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poti sa te plangi ca există o atitudine impotriva maghiarilor, suntem cel mai tolerant popor din lume.

Este total nejustificat atacul, ocazia cu care a facut aceste declaraţii, din punctul meu de vedere Hunor ar trebui sa-i ceara sa-si ceara scuze public pentru atacul din Parlament. Vor exista consecinte politice, chiar si de dialog intre noi ca lideri politici. Nu-ti permit sa vii cu un astfel de discurs si a doua zi sa para ca nu s-a intamplat nimic si sa comunicam la fel.

Noi suntem foarte toleranti dar stim sa luam si decizii, presupun ca vom avea o discutie, nu stiu daca cu UDMR in coalitie, dar sunt ferm convins ca liderul PSD din acest moment va avea o retinere in a comunica si lucra cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor.

Unirea României cu Basarabia

Au mai fost momente istorice ratate. Decizia trebuie sa fie a romanilor din Moldova, nu a celor din România. Republica Moldova este ajutata 100% de catre România. Cea mai mare inflatie din Europa este acum in Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat la conflictul nejustificat pe teritoriul Ucrainei este Moldova, trebuie sa ne hotărâm, lasam Republica Moldova sa se intoarca sub influenţa sovietică mai devreme sau mai tarziu?

Intrarea in UE a Republicii Moldova va dura cel putin 10 ani: rezistă 10 ani sau ai varianta mai scurtă în care România se uneste cu Republica Moldova si Republica Moldova cu Romania. Eu mi-as dori categoric varianta mai scurta.

Ne intoarcem la dialog si negocieri, nici nu poti sa lasi tara prada din nou Rusiei si intr-o zona total nepredictibila, destinul romanilor din Republica Moldova trebuie sa fie acelasi ca al romanilor din Romania. Am inteles ca in acest moment foarte multi romani doresc unirea cu Romania. Trebuie referendum in ambele state, nu se mai fac uniri cu arma in mana.

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Avansul rusesc transformă Pokrovsk într-un oraș fantomă în Ucraina, pe fondul agitației globale
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi