Marcel Ciolacu a fost primul oficial român care a reacţionat după criza rachetelor din Polonia. „Este foarte grav, e atacat un stat membru NATO. Presupun ca lucrurile se vor desfasura cu rapiditate si vor fi anumite decizii in aceasta noapte”, a declarat Ciolacu. Întrebat dacă Polonia ar putea solicita activarea articolului 5 din tratatul NATO, Marcel Ciolacu a răspuns: „Presupun ca sunt indreptati sa faca acest lucru, este o agresiune asupra unui stat membru NATO”.
Marcel Ciolacu a menționat că se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să-i ofere mai multe informații cu privire la situația din Polonia.
Ce prevede articolul 5 din tratatul NATO: „Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele (…) va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă (…) va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.
Au apărut primele imagini de la locul în care au căzut rachetele rusești în Polonia. Postul polonez de radio Zet a relatat, marți seara, că două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina.
Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.
Rachetele ruseşti au lovit Polonia, ţară NATO. Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare
Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră. Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.
Război în Ucraina. Bombardamente masive în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara
Rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja la fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET.
Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă.