Marcel Ciolacu a stat pe telefoane cu MApN înainte de a veni la România TV, după ce o nouă alerte de drone a fost dată în Constanţa. „Am avut o discuție la Ministerul Apărării. De patru sau cinci ori am vorbit cu cine e la comandă. Am vorbit și cu domnul Arafat. Sunt niște lucruri care nu funcționează la comanda premierului. Nu a fost niciun pericol până acum. S-au ridicat niște avioane din poliția aeriană internațională. Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil ea va fi doborâtă. S-a știut în seara asta, a fost timp de alarmă și de ridicare a avioanelor F-16 și F-8. Majoritatea dronelor care cad sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a spus Marcel Ciolacu în exclusivitate la Punctul Culminant, la România TV.
Întrebat cum se ştie dinainte traiectoria unei drone, Marcel Ciolacu a explicat că acest lucru este cunoscut şi e timp pentru anumite intervenţii.
”S-a ştiut şi în seara aceasta din momentul în care a intrat pe terotoriul apelor române sau s-a presupus acest lucru, a fost timp de alarmă şi ridicarea avioanelor şi F16 şi F18. Deci lucrurile sunt sub un control. Acele drone care cad aproape de malul Dunării sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a precizat Ciolacu.
Cetăţenii din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au primit, joi, un mesaj RO-Alert în care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îi îndemnau să îşi păstreze calmul,.
Ministerul Apărării anunţă că sistemul de supraveghere al Armatei României a indicat, joi după-amiază, o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, iar aceasta a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 km, pe la Eforie Nord. Ţinta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicte de la sol patru aeronave militare. Potrivit datelor existente nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional.
”Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională”, a transmis, joi seară, Ministerul Apărării.
Sursa citată a precizat că, urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
”Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei care a pătruns în adâncimea teritoriului naţional pe o distanţă maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie”, a mai transmis sursa citată.
Ministerul precizează că sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. ”Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, în cursul dimineţii, cercetări în zonă”, a mai transmis ministerul.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.