„Acum nu suntem pe alte zari, ca sa fac anunturile, suntem in Romania. Noi am avut un consiliu politic si am hotarat un calendar, pentru ca mandatul meu expira pe 22 august. Pe 24 avem congres si va spun sigur ca voi candida la presedintia PSD. Acum se face si calendarul pentru cei care vor sa participe la alegerile interne. Eu sunt ferm convins ca voi avea contracandidati si este normal sa urmez si eu acelasi calendar. Asa este corect. Vom vedea, intai alegem presedintele PSD si apoi candidatul pentru presedintie.
Este posibil orice, eu nu sunt un om incrancenat. S-a mai intamplat un fenomen: fiind toate alegerile in acelasi an, congresul a picat intre alegeri. E normal ca acum eu imi doresc sa aduc si oameni noi in conducerea partidului, care au avut voturile la alegerile trecute. Voi deschide partidul si pentru acesti oameni, care au confirmat.
Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactica. Imi respect colegii, suntem prieteni, nu mai e dusmanie la PSD, avem un climat normal si idei diferite. Sunt principii pe care le respect si cer colegilor mei sa le respecte si ei. Unii se cred mai buni decat altii, e normal.”, a spus Ciolacu.
Despre candidatura lui Mircea Geoană
„Nu si-a exprimat dorinta. El a fost presedintele partidului, afost si exclus de doua ori, a avut o viata tumultoasa. Daca vreti parerea mea, Mircea Geoana sigur va candida. Foarte multi romani au avut functii in afara tarii si as vrea mult mai multi. Hai sa vedem ce a facut, cu ce a ajutat tara. Eu nu imi fac bilantul? Am spus ce am facut dupa fiecare vizita in strainatate. Domnule, de ce ai mers in Ucraina? De ce ai fost in Germania? Nu e normal sa ma intrebati?
Asta este abordarea pe care mi-as dori-o eu. Eu am vorbit cu domnul Geoana doar institutional, dar nu am avut niciodata o discutie despre candidatura la prezidentiale. E posibil sa o am, e ceva normal. Eu chiar sunt un om deschis. Daca avem un proiect pentru tara, daca gandim la fel, avem aceleasi principii, nu am probleme, vorbim despre solutii.”
Ciolacu, pe primul loc in sondaje
„Departe de mine gandul, dar am avut alegeri si s-a vazut votul romanilor, PSD este in continuare cel mai mare partid din Romania. E normal sa fie candidatul PSD pe primul loc. Ce ma bucura este ca acest an de guvernare nu a dus la o erodare a PSD in sondaje, asa ca inseamna ca nu am facut rau. PSD si PNL au in continuare 50% iar coalitia este legitima in fata electoratului. In Franta a existat un vor care a aratat ca guvernarea nu este legitima. Astea sunt regulile democratiei.”
Posibilitatea unei alianţe PNL-USR
„Vreti sa va aduc aminte cum au fost lunile alea cu ei la guvernare? Nu s-au dat nici indexarile la pensii, nu se prezentau ministrii USR la guvern, era un haos, eram in prag de criza sociala. Daca cei de la PNL asta isi doresc din nou pentru Romania, treaba lor.
PSD a castigat alegerile si avem un presedinte care a incalcat spiritul Constitutiei. Ca sa guvernezi, trebuie sa fii pe primul loc. Puterea oricum va fi impartita, stiu romanii ce fac. Daca esti pe primul loc, obtii mandatul de premier si iti formezi guvernul.”
Cum va face faţa atacurilor din campanie
„Vom continua pe aceeasi linie. Vom veni cu solutii. Uitati-va la voturi cum s-au impartit. Uitati-va in Bucuresti, lumea a stiut exact ce voteaza si cu cine voteaza. De aceea la acest congres voi veni cu oameni tineri, care au demonstrat.”
L-ar nominaliza Ciolacu pe Iohannis pentru postul de comisar european?
„Fara suparare, dar nu l-as nominaliza pe Klaus Iohannis pentru comisar european. Comunic institutional cu dansul, cum este si normal, pentru ca vorbim de un post al Romaniei, va reprezenta Romania. Eu fac parte din Guvernul Romaniei, nu din Guvernul PSD sau PNL.”
Marcel Ciolacu a fost întrebat cum au reuşit PSD şi PNL să se înţeleagă la guvernare, mai ales că unii dintre miniştri, exemplul fiind Marcel Bololş, au creat mereu probleme între cele două partide.
„Inseamna ca am avut capacitatea de a impune niste reguli astfel incat romanii sa ne respecte si sa ne putem uita in ochii lor cu demnitate. Am creat un filtru institutional pentru a se mai intra cu anumite propuneri in guvern.
Eu nu pot sa accept dupa 30 de ani ca nu se poate face nimic in Romania. Nu este totul perfect, dar am adus cele mai mari companii in Romania. Eu nu pot sa vin sa imi bat joc de tara, cand de 30 de ani nu s-a facut nimic. Eu nu pot sa accept ca la ANAF, printr-o selectie aleatorie, sa iau mapa si sa merg sa-l controlez pe Ciutacu. Nu putem sa ne dorim reforme, iar cand mi le asum, intr-un an electoral, sa ma bateti cu rosii. Eu vreau sa fac bine Romaniei. Sistemul de contabilitate se schimba, avem Inteligenta Artificiala, contabilitatea se schimba total. Categoric ca pe alocuri s-a exagerat. Au venit din piata anumite cereri, am luat si am modificat, dar nu imi cereti sa fiu comod pentru ca e an electoral.
Nu putem sa vrem in cercul select al tarilor dezvoltate, dar sa raman la nivelul empiric cu caiet, ca in Rusia. Stam de 30 de ani si gasim scuze. Nu pot, dati-ma afara, dar eu nu o sa stau neputincios si sa raman opac la orice schimbare, ca sistemul sa ramana invechit si corupt.
De 33 de ani vorbim de autostrazi si nu am facut nimic. Sorin Grindeanu si-a asumat barbateste, a inchis Valea Oltului, l-a injurat toata lumea, dar se duce de doua ori pe saptamana acolo si o sa vedeti ca se va termina inainte de termen. Avem 750 de kilometri de autostrada in lucru, niciodata nu s-a intamplat asa ceva.
Avem 58 de miliarde in investitii in 7 luni, inchid anul cu peste 110 miliarde, niciodata nu s-a intamplat asa ceva. Si deodata avem o problema, avem deficit. Domnule, eu vorbesc de o Romanie sustenabila. Hai sa nu mai fim carcotasi.
Eu cand m-am dus la ANAF prima data ca pemier si am vazut ca sunt pe caiete si cu cutii pe holuri…. O sa se termine cu asta, lasati-i sa-si faca treaba. De un an de zile lucram la asta, eu zic ca pana la sfarsitul anului se va rezolva.
Noi am indexat pensiile cu 13%, atat era rata inflatiei, iar acum am ajuns la sub 5%. Noi suntem social-democrati, daca erau liberali mareau TVA-ul. Cand eu am venit premier si s-a vazut deficitul, expertii au venit sa-mi spuna sa maresc TVA. Am zis ca e exclus, am scos din facilitati. Nu poti sa mergi pe smecherie toata viata, ca stiu eu un ministru sau pe altcineva.
Ma uitam pe cifre cu Bolos si ne uitam cum functioneaza parametrii economici. Zona industriala a avut o scadere in ultimii ani, asa ca vom veni cu programe pentru a sustine industria. Asa se iau deciziile, cu informatii, in timp real.”
Cum se vor desfăşura alegerile, din punct de vedere al securităţii. Atentatul asupra lui Trump şi retragerea lui Biden
„Exista riscuri intotdeauna, exista riscul si sa dea masina peste tine. In SUA nu este prima data, ma bucur ca Trump nu si-a pierdut viata. Este politica lor interna, nu ma bag eu. Am vazut prin votul de la locale si europarlamentare ca romanii au respins prin vot acest fel de extremism. Sunt totusi evenimente izolate.
Luam masuri de securitate si le stiti. Asta e, face parte din viata, e un lucru pe care ti-l asumi.
Ati vazut ca marea problema nu a fost de pozitionare a lui Trump, ci faptul ca a lipsit informatia, de aceea si-a si dat demisia doamna.
Nu vad nicio influenta a retragerii lui Biden in alegerile din Romania. Noi nu vorbim de Ciolacu, Ciuca, Iohannis. Vorbim de Romania si SUA. Romania si SUA sunt partenere in special in ceea ce priveste securitatea. Suntem partener strategic, esential pentru SUA in acest moment. Faptul ca avem si o stabilitate politica conferita de aceasta coalitie de guvernare face relatia si mai stabila.
Repet, acum sunt anii de dezvoltare, acum avem 70 de miliarde la dispozitie si mai avem nevoie de fonduri. Am fost in tarile din golf, deja avem un parteneriat de 2 miliarde de euro pe energie regenerabila.”
Cand mergem fără viză în SUA?
„In noiembrie, sigur. Am rugamintea ca toti cei care trebuie sa aplice pentru reinnoirea vizelor, sa o faca pana in septembrie!”
Interviu-eveniment cu Marcel Ciolacu la România TV. Nu rataţi detalii despre alegerile prezidenţiale, „trădarea” PNL privind data scrutinului, negocierile privind comisarul europea sau planurile de tăiere a cheltuielilor bugetare .
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat marţi că România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, aşa cum este prevăzut în PNRR, iar fiecare angajat la stat ar trebui să aibă ţinte de realizat.
Marcel Ciolacu a precizat că anul trecut salariile s-au majorat doar în sănătate şi învăţământ.
”Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.
Premierul a mai afirmat că În România este nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar. ”În acest moment cardrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a arătat că au fost tăiate 200.000 de posturi vacante. ”Asta nu însemană că vine un Guvern sau un prim-ministru care taie din pix. Când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante, pe care le-am tăiat. Am făcut excepţie la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul bugetar, şi la sănătate”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că într-un context geostrategic volatil, România rămâne o ancoră de stabilitate în domeniul economic, el precizând că anul trecut am avut una dintre cele mai bune creşteri economice din Europa, tendinţele sunt încurajatoare.
Şeful Executivului a subliniat că ”România sprijină ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO, iar în urmă cu doar două săptămâni, la Washington, a fost semnat un acord de cooperare în domeniul securităţii între ţările noastre”.