Marcel Ciolacu îi acuză pe Ludovic Orban şi pe Florin Cîţu că se folosesc de banii românilor pentru a-i oferi drept mită la alegerile din interiorul PNL.
„A inceput mita. Ei confundă banii românilor cu bani pe care să-i foloseasca in vreo lupta electorala din interiorul PNL. Este ilegal si imoral sa faci asa ceva. Eram obisnuiti de la domnul Orban care aloca bani primarilor PNL ca mita pentru a obţine voturile românilor. Acum trecem la next level. Primul ministru, care se lupta cu domnul Orban, foloseste banii românilor pentru a cumpăra voturi la congres.
Noi realizam in ce penibilitate ne-au adus acesti clovni? Ii vezi cu bodyguarzi la sedinte, se stropesc cu apă,. Unde a ajuns România dintr-un circ si o dorinta a unui presedinte de ţară de a avea guvernul său? Nu inteleg de ce nu intervine. Nu se mai poate continua asa. Uitati-va si in tabara cealalta. Ciolos ataca PNNR-ul Ungariei. Nu vrei să te ocupi de Ghinea pe care l-ai pus tu la Fonduri Europene? Aia e problema, nu ce se întâmplă la noi.
Eu cred că despre PNNR-ul României o să vorbim şi in octombrie. El a fost scos din analiza pentru că nu indeplineşte niciun fel de condiţii. Au venit obiectiile secretizate de domnul Ghinea, de parcă ar lua împrumuturile pentru el, să-şi repare casa. Se vor afla acele documente, deoarce nu sunt documente secrete. Urmează să primim toate informaţiile. „, a declarat liderul PSD la România Tv.
Liderul PSD este revoltat de declaraţiile făcute de fostul ministru Alexandru Nazare privind deficitul de 13 miliarde de lei.
„Au disparut 50 de miliarde de euro. Nimeni nu vine sa explice ce s-a facut cu acesti bani. PNDL-ul este blocat, investitii nu avem, vine dl nazare si spune ca e o gaura de 13 miliarde de lei. Cum să ai gaura dacă ai împrumutat 50 de miliarde de euro. Ai tocat 50 de miliarde de euro şi deja suntem pe minus. Am ajuns la gradul de indatorare de 50 la sută. Am plecat de la 37. In momentul acesta, totul pleacă de la aceasta datorie externă şi de la aceste imprumuturi făcute in mod aberant.”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu exclude o viitoare aliaţă PSD-PNL.
„Este exclus ca PSD să facă Guvern cu PNL. Domnul Orban a zis că partidul care câştiga alegerile trebuie să propună primul ministru, după care s-a răzgândit. Vă reamintesc că domnul Iohannis si-a dorit guvernul său. Nu ma intereseaza ce se intamplă în coalitie. Au transformat guvernul în guvern de coalitie, acum l-au transformat pusculita pentru alegerile interne. Daca dumneazvoastră credeti ca eu o să le cer colegilor mei să intrăm intr-o asemenea aventură, cu astfel de oameni, vă înselati.
Este exclus ca PSD să susţină vreun guvern minoritar PNL sau sa intre la guvernare cu PNL. Exista si alte instrumente democratice. Sunt algerile anticipate. In momentul în care incalci spiritul Constitutiei si vrei sa faci regulile dupa cum poftesit, uitati ca au venit si consecintelele. Nici eu nu ma asteptam să fie atat de incompetenti. Nu poti să furi cand un popor intreg e in suferinta. Unde sunt cele 50 de miliarde? In momentul asta legea spune clar: inghetarea pensiilor, a salariilor. Sunt venituri mai mici si in zona privata”, a mai precizat liderul PSD.
Liderul PSD a dezvăluit în emisiunea lui Victor Ciutacu faptul că nu a mai vorbit deloc cu preşedintele Iohannis în ultimele şapte luni.
„Nu am avut nicio discuţie cu preşedintele României. Eu nu vreau să-l deranjez pe preşedinte, o fi având, are treabă cu guvernarea. E Guvernul său, o vedem această guvernare. Ştiţi foarte bine, şi-a dorit ca acest PSD să dispară, această ciumă roşie, să nu mai aibă niciun cuvânt de spus şi aşa mai departe”, a afirmat liderul PSD.
De asemenea, acesta a admis că în mod normal ar trebui să existe discuţii între oficialii partidelor din opoziţie şi preşedintele ţării.
„Nu asta este normalitatea, categoric că nu aceasta este normalitatea. Ar trebui întâlniri normale, în care se iese şi se spune ce s-a discutat, sau parte din ce s-a discutat. Nu trebuiesc întâlniri secrete, ascunse. Adică, în toată lumea… Am făcut apel să facem acorduri pe sănătate, pe învăţământ, cum am fost respinşi înseamnă că, după cum vede, Guvernul le ştie pe toate. Şi vedem în ce situaţie s-a ajuns acum”, a mai adăugat Ciolacu la România TV.
Reamintim că fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, reclamă un deficit de 13 miliarde de lei pe partea de cheltuieli, bani care trebuie găsiţi până la finalul anului.
„In analiza executiei la luna mai, transmisa premierului, evidentiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfarsitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătatii.
Veniturile sunt in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa, indiferent de cat de optimist este scenariul economic, cresterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli”, spune Alexandru Nazare, într-o postare pe Facebook.
Fostul ministrul al Finanţelor, demis de Cîţu, avertizează că „este imperativ sa facem economiii, iar eventuale alocari pentru proiecte noi pot determina o crestere a deficitului asumat”.
„Din suma vehiculata de 12 miliarde, care ar ramane neutilizata la luna iunie, trebuie tinut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerata sub nici o forma economisita, daca vrem sa ajungem la prognoza de absorbtie pentru 2021”, a mai transmis Alexandru Nazare.
Fostul ministru al Finanţelor îl avertizează pe premierul Cîţu că „este o formă de respect faţă de primari să facem bine calculele”, înainte de a le promite bani pentru investiţii.
„In acest sens, este evident si o forma de respect fata de primari sa facem bine calculele, inainte sa discutam despre o suma sau alta destinata programelor de investitii, de altfel atat de necesare.
Rectificarea bugetara se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite si a actelor normative în vigoare.
Aceasta se aproba in Guvern, insa principiile ei pot fi prezentate in forurile de decizie ale partidului, pentru ca modul in care rectificarea este intocmita poate antrena consecinte economice si politice importante, prin modificarea parametrilor angajati de Romania in relatie cu Comisia Europeana si partenerii internationali”, conchide Alexandru Nazare.