EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre procentul cu care se vor mări pensiile: „Eu am socotelile mele, aştept să le vad şi pe ale domnilor Ciucă şi Hunor, iar apoi discutăm şi stabilim aceste praguri”

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor a fost marţi invitatul lui Victor Ciutacu, într-o ediţie specială a emisiunii Punctul Culminant, de la România TV, dialogul axându-se pe cele două mari probleme cu care se confruntă ţara noastră, respectiv inflaţia galopantă şi creşterea necontrolată a preţului energiei.
Filip Stan
15 nov. 2022, 19:22
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre procentul cu care se vor mări pensiile:

Marcel Ciolacu a început prin a comenta ştirea de ultimă oră conform căreia două rachete ruseşti au căzut marţi seară în Polonia, stat membru NATO, iar preşedintele şi premierul au convocat o şedinţă de urgenţă.

„Pana in acest moment nu am informatii suplimentare. Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO, deci banuiesc ca vor fi niste decizii in aceasta noapte. Presupun ca sunt indreptatiti sa ceara activarea articolul 5. Cred ca acum se desfasoara aceasta ancheta. Dupa cum bine stiti, presedintele Camerei Deputatilor nu face parte din CSAT. Presupun ca voi primi informatii suplimentare de la domnul premier, nu de la Cotroceni.

Deciziile le luam cu domnul Ciuca si domnul Hunor. Domnul Iohannis nu are atributii constitutionale in ce priveste relatia cu PSD, nu avem un parteneriat.”, a spus Marcel Ciolacu, în dialog cu Victor Ciutacu.

Ciolacu despre rectificarea bugetară: „Conform atributiilor legale si constitutionale, rectificarea o face Guvernul. Linia rosie impusa de PSD a fost in zona reglementarii energiei electrice. Ministrul Finantelor are intalniri cu fiecare ministru in parte, dar principiile le-am vorbit inca de acum cateva zile cu domnii Ciuca si Hunor.

In principal, toate sumele am vrut sa le directionam catre investitii, facand economie din zona de servicii.

Avem a doua rectificare, care este tot pozitiva, deci am avut mai multe venituri decat cheltuieli. Sub nicio forma nu trebuie sa depasim deficitul de 6,2% si 5,7% stabilit de fostul guvern PNL cu Comisia Europeana.”, a mai adăugat acesta.

Marcel Ciolacu dezvăluie dacă a cerut demiterea lui Virgil Popescu: „Eu nu am atributii. Eu am o relatie corecta cu domnul premier si mi se pare corect, ne-am asumat amandoi aceasta coalitie si eu cred ca in acest moment, cu intregul context, este solutia cea mai buna. Nu eu fac evaluarea ministrilor, ci domnul prim-ministru. Eu la Camera Deputatilor avem atributul constitutional de a numi sau schimba guverne. Fiecare trebuie sa-si vada de atributii. Daca domnul Cuca nu a venit pana acum cu o solicitare de schimbare… Eu categoric va voi raspunde in luna mai, cand voi prelua functia de premier. Atunci voi avea atributul constitutional.

Daca PNL isi asuma guvernarea cu Virgil Popescu, nu am ce sa fac. Eu nu o sa ma intorc la o guvernare cum a fost PNL-USR.”

Rotaţia premierilor în luna mai: „PSD nu a intrat la guvernare pe usa din dos, a castigat alegerile. Am vazut la ce dezastru s-a ajuns in 8 luni cu acea guvernare. Sunt ferm convins ca, daca domnul Iohannis va desemna pe altcineva decat decide PSD, ne intoarcem la vointa poporului.

Aici vorbim de cel mai mare partid din Romania, PSD, care a salvat aceasta guvernare. Eu zic ca se vad diferente majore in ce priveste actul de guvernare. Vreti sa vorbim despre ce a zis guvernatorul BNR, care a spus ca a fost un dezastru liberalizarea pietei de energie?”

Despre ordonanţa pe energie: „In acest moment avem un pret foarte clar, 0,68, apoi 0,8, 1 leu la IMM-uri, iar peste 300 kW se plateste pretul intreg. De la 1 ianuarie va intra in vigoare o noua OUG. Tariful va fi de maxim 1,3 lei pe kW, indiferent de consum. Sunt in jur de 8,7 milioane de consumatori, 8 milioane se incadrau sub 255 de kW. Ceilalti 700.000 aveau un tarif de 4,7 lei/kW. Asta a fost linia rosie a PSD. Regularizarea se va face in februarie.

Pentru ca un roman sa plateasca 0,68, statul roman vine cu o compensate de 1,1 lei.

Se ajunsese ca energia electrica sa fie mai scumpa decat in Germania, deci daca continuam in acest ritm, ajungeam in faliment. De la 1 ianuarie, maximum 1,3 lei pe kW. Acest pret scapat de sub control a dus la cresterea inflatiei.

La gaze nu sunt probleme, nici la marii consumatori, avem in stoc. Nu trebuia sa asteptam atata timp ca sa ne dam seama ca ingen7unchem populatia, daca nu venim macar pe o perioada cu o reglementare. Domnule, exista companii, traderi, care au castigat 200 de milioane de euro in sase luni. Existau traderi care operau in Romania siu nu puteau fi localizati. Asta a insemnat o liberalizare haotica, asa a spus si BNR.

Un trader a avut profit de 1,3 miliarde de lei. Profiturile uriase ale producatorilor sunt folosite pentru compensarea facturilor. De asta am schimbat tot, pentru ca era un tembelism. Aici e toata discutia. Nu cumva e o anomalie sa lasam sa se faca profit, il bagam in bugetul de stat, mutam in bugetul de la energie si tot asa. Pai suntem nebuni, sa tot plimbam banii dintr-un buzunar in altul?

Eu nu vorbesc de Virgil Popescu, ci ca intram intr-o normalitate si o sustenabilitate pe urmatorii doi ani. Si ma bucur ca am gasit in domnul premier Ciuca un partener cu care sa putem sa ajungem la aceste solutii.”

Despre cresterea pensiilor: „Pana acum m-am bazat foarte mult pe ministrii de Finante si al Muncii. Azi am vazut ca si domnul premier a spus ca i se pare normal ca anumite categorii sa primeasca si unele one of-uri. Am ajuns la concluzia ca se face o anvelopa de 15%. Vom veni cu un pachet social si unul economic, foarte clare. Si nu doar pe pensii, ci si marire salariului minim la 3.000 de lei. Dorim chiar sa plece toata lumea din Romania? E cazul sa invatam din greselile trecute. In Germania s-a marit salariul minim de la 2.500 la 3.000 de euro.

Primul lucru a fost sa inchidem energia. Am inchis rectificarea. Pe urma, in acest moment, construim bugetul. Am ajuns la anvelopa de 15%. De aici, o suma pe care o s-o convenim in coalitie va merge pe marirea punctului de pensie si o suma care va veni one of pentru cei cu venituri mici. Asta pentru a echilibra aceste decalaje, pana vine legea pensiilor.

In momentul asta eu am socotelile mele, astept sa le vad si pe ale domnilor Ciuca si Hunor, iar apoi discutam si stabilim aceste praguri.

Dupa declaratia premierului, este clar ca gandim la fel despre distributia acestor 15 miliarde. Nu este deocamdata luata o decizie finala. Noul buget va trece pana pe 17 decembrie. Trebuie sa fim predictibili, sustenabili si precauti.”

Marcel Ciolacu, LIVE la România TV, marţi, ora 21:00. Una dintre cele mai aprinse discuţii de pe scena politică din România a fost, în ultimele luni, legată de creşterea pensiilor şi de momentul şi cuantumul cu care acestea vor fi mărite, dar în ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai des şi despre o diferenţiere în funcţie de sumele încasate de fiecare pensionar. Marcel Ciolacu şi PSD susţin o creştere cu un procent mai mare pentru categoriile vulnerabile de pensionari.

Liderul PSD insistă ca pensiile să nu se majoreze cu acelaşi procent la 1 ianuarie 2022, dar este de acord cu o anvelopă de 15%, care să includă şi ajutoare sociale pentru cei cu venituri mici, în timp ce pensiile speicale să fie majorate doar parţial, cele care se bazează pe contributivitate.

”Sunt încă în România pensii de 1.500 – 1.800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare” a mai anunțat Marcel Ciolacu.  ”La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.

În ce priveşte preţul energiei, Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o săptămână că Guvernul va elabora o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze aproximativ 80% din piaţă, menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kwh.

Citeşte şi: Autorităţile de la Bucureşti primesc un sprijin puternic din partea Ungariei: „România are toate argumentele în favoarea aderării la Schengen”

”După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei – poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit – şi sper ca astăzi să închidem.

Este vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Anunț despre creșterea pensiilor și ajutoare sociale, de la Guvern. Nicolae Ciucă: „Trebuie să ne asigurăm de acest lucru”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!