Marius Budăi a vorbit despre voucherele acordate preşcolarilor şi familiilor cu venituri mici, precum şi de unde vor fi obţinuţi banii pentru a finanţa aceste măsuri de sprijin.
„Acele vouchere în valoare de 500 de lei pentru preşcolari şi familiile defavorizate au fost deja rezolvate la sfârşitul lunii aprilie. Ne dorim să le implementăm pentru a preveni abandonul şcolar. Sunt tichete emise, de tip card, pe suport electronic pentru sprijinul educaţional.
Au fost deja împărţite aceste tichete prin inspectoratele şcolare care le vor către şcoli, grădiniţe şi vor fi înmânate familiilor, elevilor”, a explicat ministrul Muncii, în emisiunea „Ultima Oră”, prezentată de jurnalista Lili Ruse, la România TV.
„Avem tot în pachetul acesta de sprijin o măsură pe care o implementăm deja, pachete cu ajutoare alimentare care conţine făină de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, conserve de carne, gemuri.
Sunt deja un număr de 1,2 milioane de cetăţeni care primesc acest pachet şi urmează ca – astăzi am avut o întâlnire cu domnul ministru Boloş şi cu echipele noastre tehnice – Acum lucrez cu echipa de la Ministerul Muncii pentru a întocmi baza de date cu beneficiarii acestui sprijin.
Până la mijlocul lunii mai ne dorim să avem actul normativ implementat astfel încât să intre în vigoare de la 1 iunie”, a mai precizat Marius Budăi.
Citeşte şi: Vouchere pentru români, abia din luna iunie. Statul vrea să îşi recupereze banii din fonduri europene
Ministrul Muncii a explicat că o parte din banii necesari pentru aceste vouchere va fi decontată din fonduri europene.
„Suntem obligaţi să implementăm astfel de măsuri. Ne-am dus şi noi până la o sumă sustenabilă.
Am spus foarte clar că nu ne lăudăm cu acest pachet „Sprjin pentru România”. Sumele cu siguranţă şi nevoile sunt mult mai mari, dar facem ce putem să nu dezechilibrăm din punct de vedere economic.
Trebuie să creem un echilibru între a sprijini mediul de afaceri, mai ales mediul de afaceri care acum suferă din cauza războiului pe care-l avem la graniţă şi să apărăm locurile de muncă existente. Cea mai bună protecţie socială este un loc de muncă.
Trebuie să creem acest echilibru între a sprijini categoriile vulnerabile şi mediul de afaceri”, a punctat Marius Budăi.
Deputatul PSD a explicat că din discuţiile avute cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, „50% din fonduri vor proveni din bani europeni.”
„Este prima noastră evaluare pe care o avem în acest moment. Mâine vom avea o discuţie cu premierul, după care mergem în coaliţia politică ce sprijină Guvernul, pe măsură ce vor fi şi alte informaţii, cu siguranţă că le vom comunica.
Principal este să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii, mai ales aceste categorii vulnerabile.
Aceste pachete cu ajutoare alimentare sunt distribuite în cele 42 de judeţe. Să îi sprijim pe cei în nevoie”, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebat în ce măsură poate fi modificat PNRR-ul României pentru a schimba procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, Marius Budăi a reamintit că a discutat acest subiect cu oficiali europeni, precum şi cu Banca Mondială.
„(Procentul) e negociat până în 2070. Mă simt obligat să fac această menţiune pentru că încă nu a apărut nimeni public ca să ne explice de ce 2070.
Am avut şi vizita comisarului european pentru muncă şi cu siguranţă în continuare, atâta timp cât am sprijinul lui Marcel Ciolacu şi a întregului PSD, nu voi semna nicio reformă care să însemne sărăcirea cetăţenilor români.
Am chemat sindicatele, partenerii în această discuţie. Deja am semnat cu dumnealor. Trebuie ca imediat ce încep discuţiile pe comisiile tehnice cu Banca Mondială, dar şi într-o comisie tripartită cu Comisia Europeană, să invităm şi din sindicatele la aceste discuţii şi împreună în funcţie de ceea ce permite bugetul statului, să creeam o reformă pe care să o implementăm ulterior”, a conchis ministrul Muncii.
Citeşte şi: Vouchere de 50 de euro de la stat. Ce alimente de bază poţi cumpăra. Anunţul făcut de ministrul Muncii