Marius Budăi a anunţat, în exclusivitate la România TV, că măsurile sociale vor continua, indiferent de schimbările date de rotativa politică între PSD şi PNL, din luna mai.
„Cred că noi am schimbat viziunea guvernării din noiembrie 2021, printr-un echilibru cât mai corect între mediul de afaceri şi măsurile sociale a fost pentru noi ca o dungă roşie. Măsurile pe care le-am luat în Coaliţie au adus această tentă social-democrată. Am creat peste 100.000 de noi locuri de muncă! Nu ne vom opri”, a declarat Marius Budăi duminică seară.
În ceea ce priveşte recalcularea Marius Budăi a spus că „mergem în continuare cu evaluarea şi preluare datelor în format electronic până vom avea legea finală, analiza pleacă de la Legea 127. Trebuie văzut în contextul economic actual, în ce perioadă îşi permite România din punct de vedere bugetar să rezolve acest impact”, spune Marius Budăi. Efortul bugetar ar fi de 10 miliarde de lei, potrivit unor surse, dar ministrul Budăi s-a ferit să arunce cifre până la decizia finală din Coaliţie.
Marius Budăi a declarat, într-un interviu la România TV, că rezolvarea inechităţilor la pensii nu se poate face peste noapte şi că necesită doi paşi de urmat.
„Întreaga anvelopă bugetară pe care o punem la dispoziţia seniorilor este de 16,5%. 12,5% majorare, după care vin majorările de venituri din pachetele sociale. Trebuie să vă uitaţi la bugetul de stat pentru că avem pensia minimă şi mai ridicăm acolo un procent. Ajungem la 8,34%. Dacă vreţi să ducem discuția spre 9,4%, trebuie să atasăm şi 9,15% şi o să vedeţi că suntem la 9,4%.
Gândirea noastră social-democrată este să facem mai bine pentru cetăţeni. Mă bazez pe fapte si pe experiența din 2022, când a trebuit să fim proactivi şi să luăm acele masuri care sa vină urgent in sprijinul cetăţenilor. Trebuie să luăm în calcul şi cât ne costă compensarea din energie, spijin pentru încălzirea locuinței 2022-2023. Cheltuielile sunt mult mai mari. În momentul în care discutăm despre pensii, rezolvarea inechităţilor trebuie sa fie pe locul 1. Va fi pe locul 1, dar sigur ca va veni şi cu un impact bugetar. Vom vedea daca România îşi permite acel impact bugetar, să rezolve aceste inechităţi, dar asta nu inseamnă ca nu trebuie să pornim de undeva.
Inechităţile le vom rezolva. Se rezolvă în doi paşi: un act normativ – noi îl avem, legea 127. Că poate fi îmbunătăţită, ştim cu toţi că orice este perfectibil. Al doilea pas este impactul bugetar. După o perioadă atât de grea, noi, PSD, când am venit la guvernare, am avut de stins foarte multe incendii. Trebuie să vedem România ca ţară când îşi va rezolva din punct de vedere financiar aceste inechităţi.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, declară recent că, odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie, este depăşit ”acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor. Ministrul anunţă că, odată cu cuponul de pensie pentru prima lună a anului, pensionarii cu venituri mici vor primi şi ajutoarele sociale promise diverselor categorii aflate în dificultate, în ianuarie fiind acordată prima dintre cele două tranşe semestriale.
”Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc”, a declarat Marius Budăi
Întrebat duminică seară de Andreea Creţulescu dacă va mai exista o nouă majorare a pensiilor cu 5-10 procente în 2023, Marius Budăi a spus: „Orice majorare nu este legată de executarea rotativei. La preluarea guvernării, nu ne aşteptam să avem un război la graniţă. Trebuie să fim foarte atenţi ca acele venituri pentru acele categorii vulnerabile de angajaţi/pensionari să fie ajutate să treacă peste această perioadă. Nu confirm şi nici nu infirm, când vom avea ceva de comentat, vom comunica transparent.”