Marius Budăi a explicat faptul că acei pensionari care au adeverințele eliberate conform legii de la momentul respectiv nu mai au nevoie de alte demersuri, acelea fiind prevăzute în noua lege a pensiilor.
”In primul rand, trebuie sa stie ca seniorii care au la dosar adeverinte si care sunt in conformitate cu legea din momentul cand au fost eliberate, nu mai trebuie depuse altele, daca detin toate elementele necesare: salariu, sporuri, sporuri permanente, nepermanente, bonusuri etc. In anexa am prins pe fiecare model de adeverinta, una tip, pentru a usura munca atat a angajatorilor care le elibereaza cat si a beneficiarilor. Pentru ca daca lasam pe fiecare sa isi faca propriul model, apareau greutati.
Am semnalat la minister si s-a discutat ca acele adeverinte care sunt in conformitate cu legea de atunci, nu acum. Trebuie un ordin cu circuit intern. Se da o circulara, nu ii spui unui functionar ce sa respecte printr-un ordin de ministru.
Acea problema este depasita. Legea nu produce efecte pentru trecut, adeverintele care sunt eliberate in baza legii 300 trebuie sa respecte acea lege, iar cele anterior trebuie sa fie conforme cu legea din momentul respectiv.”, a spus fostul ministru al Muncii.
Marius Budăi s-a referit și la cei care au lucrat în grupe de muncă, dar care nu au un stagiu de cotizare la fel de lung ca al altor pensionari.
”Cei care sunt cu pensia minima din cauza ca au stagiu foarte mic de cotizare sau ca au lucrat la negru, nu au cum sa treaca de indemnizatia sociala. Le-a crescut pensia, dar nu cat sa creasca peste indemnizatia sociala. Asta e contributivitatea, nu utem pune egal intre cei cu 15 ani de munca si cei cu 45.
Indemnizatia minima va creste. Vor creste cu 10,4% acum, se preconizeaza. E o chestiune de lege.
Au fost niste drepturi pe care le-am calculat pentru cei care au lucrat in grupe de munca. Acum, cand am calculat pe contributivitate, nu au ajuns la acelasi nivel, dar mare parte din ei vor avea parte de majorare de la 1 ianuarie. 13,1% vor primi, iar restul vor sta pe loc pana ii ajunge contributivitatea din urma, apoi le va creste si lor, nu pierde m=nimeni din drepturi.”, a arătat demnitarul.
De la 1 ianuarie 2025 putem vorbi despre noi majorări de pensii. Pensionarii vor avea parte de prima indexare a valorii punctului de referință. Asta înseamnă că, potrivit statisticii, 13,8% dintre pensii vor fi majorate în urma acestei indexări.
Știm foarte bine că în acest moment are loc etapa mică a recalculării, așa au denumit-o cei de la casele de pensii, iar toți pensionarii care vor să aibă parte de aceste majorări de pensii sunt așteptați să meargă cu documentele necesare.
Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla de la începutul anului viitor, pentru că reprezentanții caselor de pensii susțin că pensionarii n-ar trebui să se aștepte la majorări semnificative.