Marius Budăi a oferit Cristinei Şincai un interviu în exclusivitate despre cele mai arzătoare probleme sociale ale momentului în România.
Bună ziua domnule ministru Marius Budăi! Mulțumesc că ați acceptat să răspundeți întrebărilor. Să vedem ce îi așteaptă pe pensionari și nu numai în perioada imediat următoare. Domnule ministru, ce se întâmplă cu pensiile pentru că sunt foarte multe discuții. Bugetul este în discuții în toată această perioadă. Ce vești ne puteți da?
Bună seara tuturor! Vă mulțumesc frumos pentru invitație. Este așa cum am spus mereu, vom avea o cerstere a pensiilor de la 1 ianuarie. Este obligatorie aceasta crestere, dar si gandim in continuare pachete care sa vina in sprijinul in primul rand categoriilor vulnerabile. Avem nevoie de o crestere a pensiilor, de cresterea valorii punctului de pensie, dar avem nevoie si de interventie pentru categoriile vulnerabile ca sa trecem peste aceasta iarna care se preconizeaza a fi foarte grea nu numai aici in Romania, ci in general pe glob.
Când preconizați, dle Marius Budăi, că se va lua o decizie în coaliție pentru că ați văzut că cifrele sunt de la 10, la 11 până la 15% lansate de toți liderii cheie ai coaliție, iar pensionarii nu știu la ce să se aștepte.
Eu am văzut intervenția de ieri a președintelui Marcel Ciolacu si am apreciat-o foarte mult pentru ca este exact intr-o gandire social democratica a ceea ce noi ne dorim sa implementam, un buget pentru pensiile bazate pe contributivitate. Indiferent daca ai pensia mai mare, trebuie sa o ai pentru ca ai contribuit in viata. Avem nevoie si de masuri care sa vina in sprijinul cat vulnerabile. Suntem obligati si trebuie sa-i sprijinim pe cetatenii nostri. Avem nevoie de solidaritate sociala si sa sprijinim categoriile vulnerabile. Cel puțin 10% va fi si se va vedea imediat cand vom depune bugetul. Dupa care il vom trimite in Parlament pentru aprobare.
Adică pensiile speciale nu vor crește?
Tot timpul cand a fost vorbit de cresteri de pensii nu a crescut decat partea contributiva, nu am avut cresteri care nu se bazau pe contributivitate.
10% plus anumite vouchere pentru categoriile sociale defavorizate?
Cel puțin 10% și în continuare trebuie sa gandim asa cum am gandit si in acest an si cum am facut de cand noi PSD facem parte din acest guvern. Am impus acest pachet social, implementarea sa fie posibila de la 1 ianuarie 2022, dupa care a aparut si razboiul si ce a mai aparut. Trebuie sa fim atenti sa ajutam mediul de afaceri, dar si categoriile vulnerabile. Trebuie sa iesim din iarna cu totii si sa nu lasam pe nimeni.
Ce se întâmplă cu această criză energetică? Din informațiile obținute de jurnaliștii noștri, liberalii primesc ca teme de lansare în rândul opiniei publice ideea că ministerul muncii trebuie să aibă grijă de categoriile vulnerabile și în această criză energetică. Nu neapărat că trebuie rezolvată la nivelul ministerului energiei. Există discuții în acest sens?
De obicei ma abtin in a comenta informatii pe surse. Ceea ce Ministerul Muncii a avut de verificat si de achitat pentru consumatorii casnici a fost achitat. Restul, acum cu siguranta va fi o sarcina care va fi si pe lege si o voi duce la indeplinire.
Domnule Marius Budăi, ce se întâmplă cu alocațiile?
Noi trebuie sa ne gandim in primul si in primul rand la familii ca cetateni si la familie in integralitatea ei, sa depaseasca aceasta iarna care va fi foarte grea. De alocatii vom vedea. Nu este nimic stabilit la aceasta data. Eu nu cred intr-o familie care se sustine doar cu alocatia copiilor si nu cred ca trebuie sa sustinem asa ceva. Eu cred ca cei care sunt apti de munca si care sunt apti din punct de vedere medical si legal trebuie sa munceasca ca sa-si poata intretine familia si sa le oferim sprijin, sa oferim sprijin angajatorilor, asa cum Ministerul Muncii o face pentru a incuraja angajarea tineirlor si cred ca pana la urma cea mai buna protectie sociala este existenta unui loc de munca.
O ultimă întrebare domnule ministru. Când va fi aprobat bugetul de stat?
Bugetul nu depinde doar de un singur minister, bugetul depinde de toate ministerele si sa fie agreat in coalitie, dar cu siguranta mult nu va mai dura pentru ca am avut liderii Coalitiei au sustinut foarte clar ca in acest an sa avem bugetul adoptat pentru anul urmator. Trebuie sa fie bugetul undeva in luna noiembrie sa fie depus in Parlament pentru dezbateri ca sa fie aprobat in decembrie cel tarziu.