EXCLUSIV Mărturiile celor două victime ale demolării șantierului de la Unirii: „Am văzut la televizor imagini cu mine în fața buldozerului după ce mă lovise. Din cauza adrenalinei, am mai mers câțiva pași că nu simțeam durere. Apoi nu îmi mai amintesc nimic”

La ceas de mare sărbătoare, chiar pe 14 octombrie, Primăria Sectorului 4 a deschis șantierul de la Piața Unirii, unde ar fi urmat să înceapă lucrările la planșeul Unirii. Însă primarul general, Nicușor Dan, a afirmat că firma de construcţii nu avea dreptul să înceapă lucrările acolo, întrucât terenul de la Piaţa Unirii este administrat de Primăria Capitalei. Firma de construcții avea, însă, autorizație de la Primăria Sectorului 3, planșeul Unirii aparținând acestui sector. 
Oana Anghel
17 oct. 2024, 18:11
EXCLUSIV Mărturiile celor două victime ale demolării șantierului de la Unirii:

În consecință, primarul general Nicușor Dan a cerut demolarea „construcției ilegale” de la Piața Unirii până la obținerea avizelor necesare. Așa că a dat ordin să intre buldozerele și să pună la pământ gardurile care împrejmuiau șantierul.

Le-am solicitat să plece. Nu au vrut. La ora 14,00, când ne-am dus la Poliţia Naţională, am crezut că ei vor fi în stare să se uite la nişte acte, să spună cine era dreptate. Am pierdut două ore degeaba, după care ne-am dus la Primăria Capitalei şi am venit cu această dispoziţie de demolare, pe care aşteptăm ca Poliţia Naţională să ne ajute să o punem în aplicare.

Nu le-am cerut celor de la Poliția Națională să mute gardurile. Le-am cerut să decidă, atâta timp cât sunt poliţii locale într-o parte şi în alta, să decidă cine are dreptate, să facă o interpretare juridică a legii. Nu mai suntem în situaţia în care eram la ora 14,00. Acum suntem în situaţia în care primarul Municipiului Bucureşti a emis o dispoziţie de demolare a unor obiecte care sunt pe domeniul public„, afirma primarul general într-o declarație dată presei la acel moment.

Demolarea s-a lăsat, însă, cu două victime. Două persoane, managerul de proiect și responsabilul cu sistematizarea rutieră, au fost grav rănite de buldozere. Primul a fost târât de utilaj și a ajuns inconștient la spital, în timp ce responsabilul cu sistematizarea rutieră s-a ales cu piciorul strivit.

Mărturiile celor două victime ale conflictului de la șantierul planșeului Unirii

Postul România TV a obținut în exclusivitate mărturiile celor două victime colaterale ale incidentului de la Piața Unirii.

Cezar STUPARU este șef serviciu lucrări publice în cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice București și sunt manager de proiect la planșeul Unirii.

Cu ocazia începerii lucrarilor, au fost identificate diverse lucruri printre care o țeavă care nu figura pe planșă. Am mers acolo sa vad despre ce e vorba. Am luat legătura cu colegii de la rețele, trebuia să știm ce e cu acea țeavă, sa o decopertam, sa o punem in siguranta.

Ulterior, au inceput sa se agite lucrurile, a venit poliția locala. Pe timpul zilei mai fusese inca o tura. Lucrurile au început sa se precipite, au venit utilaje, 2-3 buldoexcavatoare, a apărut domnul primar general care a vrut sa imi inmaneze dispozitia data de PMB de desfiintare a șantierului. Încercam să discut, dar era o invalmaseala totala. 

Nu am crezut ca va face acest lucru (va da ordin să intre utilajele să dărâme șantierul – n.red.), sunt uimit, am mai vazut cateva imagini la stiri, nu-mi vine sa cred ca s-a putut intampla asa ceva. Eu apar la un moment dat in fata buldoexcavatorului dupa ce ma lovise, dar din cauza adrenalinei nu simteam nimic. La un moment dat, am auzit ca se vrea sa sparga in alta parte si am incercat sa alerg in zona respectiva. Am mers cativa pasi si apoi nu mai tin minte. Mi-am revenit cand a venit ambulanta.

Citeste si Marcel Ciolacu intervine în scandalul de la Planșeul Unirii: „Nu este permis ce se întâmplă. Nici de-o parte, nici de partea primarului general.”

Ma dureau foarte tare coastele, nu puteam sa respir. Îmi aduc vag aminte, am intrat la Urgențe. Partea neplacuta este ca sotia si sora au aflat lucrurile astea de la televizor, nu am avut telefonul la mine să vorbesc cu ele. Înteleg ca procedura e, cand intri in spital, sa ti se ia lucrurile de valoare. Mi-au pus dumnealor perfuzii, nu puteam sa respir prea bine si la un moment dat am vazut ca au intrat sora cu sotia inauntru si am intrebat daca fetita e acolo si mi-au zis ca nu. Fetița nu stie ce s-a intamplat, doar ca tati a cazut.

Acum stau acasa, la pat. Medicul foarte amabil mi-a spus ca asa sunt coastele, iti taie un pic rasuflarea. Am primit niste analgezice, ma deplasez doar cu carje, dar inca ma doare antebratul, cat as vrea eu intr-un picior nu prea pot sa merg, mi s-a spus sa evit sa ma tot ridic.

Sunt atat de uimit, curajul, nebuneala sa faci asa ceva, nu suntem in Ucraina sa ne omoram unii pe altii. Eu multumesc ca sunt ok, ca m-am intors acasa la familie.

Am lucrat 20 si ceva de ani, nu m-a interesat niciodata politica. Pentru mine e un simplu job, ma duc dimineata, ma intorc seara, am familie, acolo imi pun toata priceperea in tot ce lucrez si sa-mi indeplinesc atributiile asa cum trebuie. Nu fac politica, nu ma intereseaza ce discutii sunt pe partea politica. Nu pot eu sa influentez in niciun fel. Sunt un simplu functionar care a fost la serviciu si a ajuns asa.

Eu fac foarte mult teren, dar aș renunța la făcut teren, se poate întâmpla orice și n-as mai vrea sa mai trec prin asta„, a declarat Cezar Stuparu la România TV.

Citeste si Apel public către primarul general pentru deblocarea în regim de urgență a procesului de consolidare și refacere a Planșeului Unirii

George COSOR, cea de-a două victimă a incidentului de la Piața Unirii, este responsabil cu sistematizarea rutieră în sectorul 4. Acesta a fost vătămat mai ușor, fiindu-i strivit doar piciorul.

Eram acolo sa acord suport daca imprejmuirea ar fi cerut acel lucru. Un buldozer a intrat in santier si din pacate 2 oameni au fost raniti, eu am fost ranit la picior. Nu stiu cum a pornit toata nebunia asta, nu am provocat pe nimeni. Echipamente aveam si noi in santier, puteam iesi și noi cu buldozere, dar nu am facut asta. Le-am explicat ca sunt in eroare. Colegul meu a implorat sa se opreasca din ce urmau sa facă. 

Am apucat sa ma feresc de buldoexcavator pentru ca altfel ar fi trecut mult mai grav peste piciorul meu, m-am ferit cat am putut tinand cont ca dintr-o parte cadea o bucata de gard. M-am ferit de bucata de gard si probabil soferul de pe buldozer a ferit si el o bucata de gard si a trecut peste piciorul meu. 

Am fost la Floreasca, n-a fost nimic grav, câteva contuzii.

Mi se pare socant sa recurgi la astfel de decizii, sa intri cu buldozerul peste cineva. Se duc oamenii sa demoleze cladiri si asteapta evacuarea oamenilor, totul se intampla in siguranta. A fost atat de mare urgenta sa intre sa dea jos niste garduri care nu faceau nimic… Putea sa se termine mult mai rau, Doamne fereste, puteam sa nu mai ajungem acasă.

M-am speriat ca vezi un echipament de cateva tone si iti vezi piciorul sub o roata. Nu m-a cautat nimeni de la Primarie, nici nu ar avea de ce sa faca asta fata de mine. Rolul nostru acolo nu era sa demolam ceva, ci era sa punem in siguranta pe toata lumea, tinand cont ca sub acel planseu se afla Dambovita, sub Dambovita metroul cu care circula mii de oameni. Nu stiu ce s-ar intampla daca, Doamne fereste, acel planseu s-ar rupe. Niste oameni ar avea de suferit.

Citeste si Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență discută miercuri starea Planșeului Unirii, în pericol major să se prăbușească

Oricine ar da un astfel de ordin mi se pare unul exagerat, nu am facut nimic rau, demaram un proiect de amploare spre binele tuturor. Nu cred ca soferul de pe buldozer a urmarit sa faca rau, a fost o intamplare nefericita, a urmat un ordin, nu cred ca a avut intentia de a rani pe cineva„, a declarat George Cosor la România TV.

Nicușor Dan: „Aceste lucrări le voi opri prin efectul legii. Stau ilegal pe un teren care ne aparține”

Luni seara, Nicușor Dan s-a dus la fața locului pentru a înștiința constructorul că trebuie să demoleze șantierul. Pentru că cele două părți nu s-au înțeles, primarul general a decis să se intre cu buldozerele pentru ca șantierul să fie pus la pământ.

„Am emis o dispoziție de primar ca Poliția Locală să desființeze construcțiile ilegale de pe terenul nostru. Am avut obligația legală să înaintez această dispoziție constructorului, înțeleg că nu vrea să demoleze el. În măsura în care Poliția Locală e împiedicată de cineva am solicitat sprijinul Poliției Naționale. Chiar acum începem. Numitorul comun e legea. Aceste lucrări le voi opri prin efectul legii.

Stau ilegal pe un teren care ne aparține. Vorbim de cine are administrarea acestui teren, adică Primăria Capitalei. Nu se vor face fără o autorizație legală. Noi trebuie, de principiu, să respectăm legea, nu e posibil ca o autoritate publică să intre pe terenul unei alte autorități publice, pentru că dacă vom permite asta mereu nu ne vom mai înțelege unii cu alții. În acest moment vom încerca să eliberăm terenul”, a declarat Nicușor Dan, luni seară.

Nicușor și Băluță au îngropat, în cele din urmă, securea războiului de la Piața Unirii

O zi mai târziu, cei doi primari au picat la pace. Nicușor Dan a declarat că a emis un certificat de urbanism la început de septembrie, iar în baza celui certificat primăria Sectorului 4 trebuie să facă un proiect tehnic. Nu știe, însă, cât va dura până la emiterea autorizației.

Citeste si Nicuşor Dan, despre dispariţia sectoarelor: „Este o dezbatere pe care trebuie să o avem. Eu vreau să am mai mulţi bani ca să putem să rezolvăm problemele bucureştenilor”

Interesul nostru este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal, să nu fim noi în situaţia să facem lucrări cum s-au făcut la pasajul Unirii, unde am avut accidente, cum a fost Buzeşti, unde a stat şantierul doi ani. Aşa faci când dai în regim de urgenţă şi te trezeşti pe şantier că nu ai prevăzut toate lucrurile pe care trebuia să le prevezi în proiectare„, a declarat primarul general.

În aceeași zi, primarul Daniel Băluță a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că rolul său este acela de a se asigura că interesul public este servit.

Aşa cum am afirmat întotdeauna, rolul nostru, la nivelul primăriilor, este acela de a ne asigura că interesul public este servit. Prioritatea mandatului nostru la nivel local trebuie să fie întotdeauna binele public şi mai ales, punerea în siguranţă a vieţilor şi a bunurilor cetăţenilor, ale căror interese trebuie să le reprezentăm cu bună credinţă”, a scris Băluţă pe Facebook.

DailyBusiness
Ai planuri de Crăciun și Revelion? Iată oficial cum va fi vremea
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul. Mulți români îl consumă fără să fie conștienți de beneficii
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea: Puțină lume o cunoaște...
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Încep plățile pentru români! Sunt în joc 500 de milioane de euro
Adevarul
Cauzele suspendării fondurilor europene pentru România pe înțelesul tuturor. Expert: Gata cu sinecurile din companiile de stat!
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Trucul care salvează murăturile. Cum eviți să se înmoaie
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Legea pensiilor din România a ajuns în Parlamentul European. Cine sunt românii ale căror pensii vor putea fi din nou recalculate
Cancan.ro
Copiii milionarului Adrian Marțian au fost găsiți! Ireal unde se aflau cei 3 frați în tot acest timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să râdem
StirileBZI
Cine va primi ajutorul de încălzire în 2024: Ce condiții trebuie să îndepliniți
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
Reguli pentru votul la alegerile prezidențiale din 2024 stabilite de BEC
MediaFlux
E CLAR cine va fi CÂȘTIGĂTORUL alegerilor PREZIDENȚIALE. Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Trupe de legendă: Jethro Tull și revoluția folk-ului progresiv