Medicul Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală, a vorbit despre boala provenită din China care amenință Europa. Acesta a explicat ce este, de fapt, acest virus și cum se răspândește.
„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie. Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană. Ei au și spus foarte clar că au descoperit această micoplasmă pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că până la urmă într-un sezon cu infecții respiratorii e normal să ai și pneumonie”, a declarat Alexandru Marinescu, la emisiunea România la raport, prezentată de Andreea Crețulescu la România TV.
Medicul susține că nu e cazul să ne facem griji cu privire la o posibilă pandemie, chiar dacă complicațiile bolii pot duce la deces, dacă nu este tratată corect.
„În Europa și în România micoplasma pneumoniae, adică această bacterie atipică, este dintotdeauna, nu este nimic nou și, întradevăr, și în momentul de față în spitale există internări cu infecții cu micoplasmă, adică cu pneumonie, nu e nimic deosebit, nu sunt cazuri multe, sunt cazuri rare, care întradevar pot sa pună probleme, pentru că ar trebui să știm așa: când este o infecție bacteriană pe care nu o tratezi cu antibioticul potrivit, evident ca ea poate sa evolueze la complicații majore care pun viata în pericol. Lucrul ăsta se poate întâmpla. Dar de aici, până la punctul în care ne-am gândi la pandemii, epidemii sau restricții cred că e o distanță foarte mare și nu are rost să o luăm în calcul acum”, a continuat medicul Marinescu.
Totodată, Adrian Marinescu susține că numărul mare de cazuri este determinat de multitudinea cauzelor care duc la pneumonie, dând ca exemplu și epidemia de rujeolă cu care ne confruntăm.
„Pneumonia poate să apară și după o infecție virală și una bacteriană. Dacă am un număr mare de infecții respiratorii, și gripa și alte virusuri respiratorii dau și pneumonie. Pneumonie care poate fi mai ușoară sau poate fi mai complicată, inclusiv rujeola, apropo de cazurile pe care le avem acum, poate să dea pneumonie. Până la urmă, faptul că am mai multe pneumonii nu înseamnă decât că sunt multe cauze – virusurile pe care le am în momentul ăsta, bacteriile, vă referiți la o pneumonie bacteriană, pe care dacă nu o tratezi corect, întradevar poate să ducă inclusiv la deces în unele cazuri. N-aș spune că sunt mai multe pneumonii față de un sezon similar cu infecții respiratorii. Nu comparăm cu pandemia, acolo erau alte situații, cu restricții, vorbesc în general”, a concluzionat medicul.