Medicul Adrian Marinescu a comentat în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu la România TV faptul că România se află pe ultimele locuri când vine vorba despre populaţia vaccinată, cât şi cea testată.
„Au mai fost situaţii când România stătea mai bine pentru o perioadă de timp. Lucrurile se pot şi schimba. Să nu mai vorbim de faptul că în continuare testarea e redusă. Dacă ai o testare redusă, nici nu găseşti multe infecţii (…) Asta e adevărat. Şi a fost cam în toată pandemia aşa”, a declarat dr. Adrian Marinescu, în direct la România TV.
Medicul infecţionist a explicat că cum se obţine imunizarea faţă de COVID-19.
„Partea de imunizare nu ţine doar de vaccin. Din fericire, ce vorbeam mai la început şi spuneam că cei care trec prin boală şi au imunitate de scurtă durată se pare că acolo e o discuţie legată de celule, nu numai de anticorpi. Ştiţi, e sportul naţional să ne măsurăm anticorpii şi facem o comparaţie cu ce are vecinul.
Partea celulară e importantă şi foarte probabil ţine mult mai mult imunitatea decât ne-am gândit noi la început. Aici ar putea fi următoarea logică, dacă vorbim de români. Probabil că jumătate din populaţia României s-a imunizat, că au fost cei mai puţini care s-au vaccinat, că au fost cei care au trecut prin boală cu acte. Spun cu acte, pentru că au fost testaţi, dar mai sunt şi cei care au trecut prin boală fără să ştie. Îi punem şi pe ei în calcul. Întotdeauna numărul era real mult mai mare”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
Citeşte şi: Raed Arafat despre a treia doză de vaccin: „E posibil să se întâmple şi în ţara noastră”
Întrebat dacă ar fi de acord cu introducerea obligativității vaccinării anti-COVID, dr. Marinescu a afirmat că o astfel de măsură ar avea un efect invers.
„La mine încă de la început, punctul meu de vedere a fost că nu există termenul de obligativitate, pentru că funcţionează ca un bumerang. În momentul în care vii cu ceva obligatoriu, s-ar putea să obţii efectul invers. Partea de motivaţie nu mai e ca la începutul campaniei, când vorbeam de studii şi date.
Prin vaccinare, mă interesează să nu-mi pun viaţa în pericol. Mă interesează că nu fac o boală gravă. Spre deosebire de alţii care doar citesc unele date şi vorbesc de unele statistici, sunt printre cei care de un an şi jumătate am văzut un număr imens de pacienţi în spital şi, din păcate, am văzut foarte multe forme severe chiar printre persoane cunoscute şi cărora nu prea am avut cum să-i ajut. Din păcate, au ajuns în Terapie Intensivă şi mi-aş fi dorit să-i am vaccinaţi ca să găsesc o variantă ca ei să nu se îmbolnăvească”, a explicat Adrian Marinescu.
De asemenea, medicul infecţionist nu este de acord nici cu restricţionarea accesului a persoanelor nevaccinate în centre comerciale sau în restaurante.
„Nu cred că ar fi o soluţie. Lucrurile ăsta ar trebui să fie o motivaţie imperativă. Aş merge pe partea echilibrată şi aş explica logic de ce îmi trebuie acel vaccin. Cred că toţi putem mai mult. E vorba şi despre medici şi de toţi care pot să pună umărul”, a mai precizat medicul.
De asemenea, dr. Marinescu a amintit că în prezent, „la Institutul Matei Balş funcţionează centrul de vaccinare şi motoarele sunt mai mult decât la ralanti”.
„Probabil că entuziasmul a rămas de partea medicilor. Speranţa moarte întotdeauna ultima. Sperăm că lucrurile se vor schimba. Sper să nu se întâmple în momentul în care vor creşte infectările. În momentul în care erau valurile de infectări, implicit creştea şi audienţa legată de vaccinare”, a conchis medicul Adrian Marinescu.
Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: „Vaccinarea reduce cu 25% riscul de spitalizare în cazul în care ne infectăm”