Cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania a stârnit controverse în spaţiul public, în lipsa unor explicaţii din partea autorităţilor privind modul în care a fost posibilă pătrunderea frauduloasă în spaţiul aerian. La solicitarea Româniatv.net, Ministerul Apărării a prezentat cu lux de amănunte motivele pentru care un aparat de zbor de tip An-2 nu a putut fi depistat de radarele ţării noastre în noaptea vineri (6 august) spre sâmbătă.
„Supravegherea spaţiului aerian naţional, pe timp de pace, în zona frontierei de Nord a ţării noastre, se realizează cu mijloace specializate din cadrul Forţelor Aeriene Române şi a altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (SNAOPSN). Mijloacele de radiolocaţie din dotarea Forţelor Aeriene Române, destinate supravegherii asigură, potrivit misiunii încredinţate, descoperirea şi urmărirea aeronavelor care evoluează în spaţiul aerian naţional. Cu toate acestea, în funcţie de caracteristicile terenului şi condiţiile meteorologice din zona de dispunere a radarelor, a suprafeţelor de reflexie şi a caracteristicilor de zbor ale aeronavelor, pot apărea situaţii de diminuare a distanţelor şi înălţimilor de descoperire.
În situaţii particulare, pe timp de pace, evoluţia unor aeronave de mici dimensiuni şi cu suprafeţe reduse de reflexie, în proximitatea frontierei de stat poate fi dificil de detectat, pentru perioade reduse de timp şi la înălţimi de zbor foarte mici.
În data de 7 august, ora 06.28, Centrul de Operaţii Aeriene a fost informat de către Structura Poliţiei de Frontieră Vicovul-de-Sus, că o patrulă a observat şi a auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care a survolat frontiera de stat din Ucraina în România. Ca urmare a informării primite, au fost luate măsurile specifice prevăzute în planurile elaborate pentru astfel de situaţii, cu accent pe întărirea supravegherii aeriene în zonă, concomitent cu reanalizarea înregistrărilor informaţiilor furnizate de radarele în funcţiune.
Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă.
Modul de acţiune împotriva mijloacelor aeriene care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional este descris de Legea nr. 257 din 2001, republicată. În situaţia descrisă nu au fost întrunite criteriile legale pentru intervenţia cu aeronave militare aflate în Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană.
În scopul întăririi apărării spaţiului aerian naţional şi evitării situaţiilor specificate anterior, Statul Major al Forţelor Aeriene colaborează permanent cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu prin luarea unor măsuri specifice precum: repoziţionare de radare şi reconfigurare a parametrilor de descoperire, intensificarea zborurilor de antrenament, cercetare şi observare în proximitatea frontierei de stat şi suplimentarea periodică a forţelor şi mijloacelor din serviciul de luptă pentru creşterea capacităţii de reacţie împotriva mijloacelor aeriene care evoluează la înălţimi şi viteze mici”, este explicaţia oficială a Ministerului Apărării Naţionale, la solicitarea România TV.
Vă reamintim că avionul contrabandiştilor, un aparat de zbor de tip An-2, a intrat ilegal în România în noaptea vineri (6 august) spre sâmbătă şi a fost depistat de poliţiştii de frontieră din Ucraina, a doua zi dimineaţă. Forţele aeriene ucrainene au intervenit cu un avion de vânătoare MiG-29 pentru a-i opri pe contrabandişti. Ajuns la sol, avionul era gol, anchetatorii luând în calcul ipoteza că marfa, cel mai probabil ţigări, a fost adusă ilegal în România.
Filmul evenimentelor, aşa cum a fost el transmis la solicitarea Romaniatv.net de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, este de-a dreptul halucinant.
45 de minute a stat avionul contrabandiştilor ucraineni pe teritoriul României.
„În data de 7 august a.c., în jurul orei 06.00, un echipaj din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a observat şi auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care se deplasa dinspre Ucraina spre România.
Imediat, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră, s-au luat măsuri de informare a structurilor operative din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, Centrului de Operaţiuni Aeriene Baloteşti din cadrul MApN şi autorităţilor de frontieră ucrainene, prin Punctul de Contact Porubne. Totodată, s-au luat măsuri informativ operative concomitent cu acţiuni de cercetare şi verificare a zonei de responsabilitate, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.
„În jurul orei 06.45, poliţiştii de frontieră au observat şi auzit, pe aceeaşi direcţie, aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina. În urma informării poliţiştilor de frontieră români, în jurul orei 07.50, autorităţile de frontieră ucrainene au transmis că au reţinut pe teritoriul lor un avion de tip AN-2 şi 4 persoane, care în prezent sunt suspecte pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În urma măsurilor luate şi cercetării zonei de responsabilitate, poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de producţie ucraineană.
Întrebat de Romaniatv.net dacă avionul putea fi oprit pe teritoriul României, Ilie Boroch, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava (PFR) a declarat:
„Fiind la sol, e greu să opreşti un avion în zbor. Noi am informat Centrul de Operaţii Aeriene Baloteşti. Avionul respectiv zbura la o distanţă faţă de sol foarte mică, astfel încât nu a apărut pe radarul celor de la Baloteşti. Poliţiştii de frontieră au făcut tot ce era posibil omeneşte”, a explicat Boroch.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava nu este pe deplin convins că a fost vorba de o contrabandă cu ţigări.
„Avionul este de producţie ucraineană. A plecat din Ucraina. Acolo s-a întors. Aici a zburat şi s-a întors pe teritoriul ucrainean. Persoanele tot ucrainene sunt. Contrabandă cu avionul se întâmplă foarte rar. Avem cam un caz, două pe an. Am avut şi cazuri când au paraşutat colete. S-a întâmplat să fie contrabandă cu aparate de mici dimensiuni care nu transportau foarte multe ţigări. Grănicerii ucraineni, în baza informării noastre, au reuşit să reţină avionul pe teritoriul lor. Dacă noi nu-i informam, n-aveau de unde să ştie că a plecat un avion de la ei, a venit în România şi apoi s-a întors. Le-am dat şi direcţia şi coordonate şi ce tip de avion”, a mai spus el.