Ministrul Muncii anunţă cele mai importante decizii pentru 2022. Ministrul Muncii îi asigură pe pensionari că în luna ianuarie îşi vor primi pensiile la timp.
„Se fac plătile. Am avut ieri o discutie cu directorul general adjunct de la Posta Româna. Am stabilit sa facem eforturi astfel incat in intervalul 6-15 ale lunii pensiile care se plătesc prin factorul poştal să ajungă la oameni. În cazul pensiilor care se încaseaza pe card nu exista nicio modificare, toate vor fi plătite până pe 15 ianuarie. Vom avea mobilizare şi pensiile vor fi plătite la timp.”, a declarat ministrul Muncii la România Tv.
Compania Naţională Poşta Română a anunţat, marţi că, în luna ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile, din cauză că banii pentru drepturile sociale vor fi viraţi în conturile companiei începând cu 4 ianuarie.
Marius Budăi a reacionat imediat şi a anunţat, marţi seară, că a discutat cu directorul adjunct al Poştei Române, astfel încât pensiile să fie plătite până în 15 ianuarie.
”Am discutat telefonic, în această seară, cu directorul general adjunct al Poştei Române, Ovidiu Călin, astfel încât să fie depuse toate eforturile pentru ca pensiile pe luna ianuarie a anului 2022 să fie plătite până în data de 15”, a transmis, marţi seară, ministrul Muncii.
Ministru Muncii a explicat la România Tv că toţi cei care în ianuarie, cu majorarea de 10 la sută, ar fi ajuns la un venit din pensie egal cu 1600 de lei, vor primi, de fapt, 2.200 de lei.
„Sprijinim partea de jos a pensiilor. 2,45 de milioane de persoane se incadreaza la acest ajutor financiar care se primeste o singura data in luna ianuarie şi care pleacă de la 1200 de lei, gradual, astfel încât am plecat cu pensia minimă 1000 de lei, sprijinul de 1200, valoare totală de 2.200. Toti cei până în 1600 lei vor avea în luna ianuarie acest ajutor”, a explicat Marius Budăi.
Guvernul a adoptat actul normativ care prevede că, din 1 ianuarie, angajatorii nu vor putea păstra pentru mai mult de doi ani un angajat plătit cu salariul minim. Marius Budăi a făcut câteva precizări legate de acest subiect.
„Trebuie să avem un parteneriat cu oamenii de afaceri, care trebuie să aibă un parteneriat onest cu angajaţii lor. Trebuie să-i sprijinim pe angajatori ca în această perioadă de doi ani de zile, angajatorul să-şi califice angajatul, astfel încât această plată cu salariul minim să fie eradicată. Nu poti să spui că ţii un zidar cu salariul minim pe hârtie. Nu se poate aşa ceva. Până la urmă toţi angajatorii reclamă faptul că nu au oameni calificaţi”, a explicat ministrul la România Tv.
Reamintim că ministrul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a adoptat, marţi, actul normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea păstra pentru o perioadă mai mare de doi ani un angajat plătit cu salariul minim pe economie. „24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă la 1 ianuarie 2024”, a declarat Adrian Câciu.
Acesta a clarificat, răspunzând unei întrebări, că salariaţii care au avut şi până la 1 ianuarie 2022 salariul minim vor primi un venit mai mare decât valoarea acestuia la doi ani de la 1 ianuarie 2022.
„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat Câciu.