EXCLUSIV Ministrul Muncii asigură că există bani în buget pentru creşterile pensiilor: „Cum s-au găsit sute de milioane de euro pentru vaccinuri aruncate la coş, trebuie să găsim şi bani pentru pensii. E o chestiune de priorităţi”

Simona Bucura-Oprescu a fost miercuri invitată în emisiunea Andreei Creţulescu, la România TV, în cadrul căreia a lămurit mai multe aspecte legate de noua lege a pensiilor şi a răspuns întrebărilor venite pe adresa redacţiei de la pensionarii români.
Filip Stan
07 feb. 2024, 21:01
EXCLUSIV Ministrul Muncii asigură că există bani în buget pentru creşterile pensiilor:

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată dacă au fost luate în calcul recomandările delegaţiei FMI care a făcut recent o vizită în România şi a sugerat ca Guvernul să crească pensiile eşalonat.

„Noi nu facem niciun pas inapoi, pentru ca avem noua lege a pensiilor in MO si ea produce acum efecte. Noi trebuie sa o punem in aplicare. Discutia cu FMI a fost una onesta, le-am explicat ca legea pensiilor face parte din reforma macroeconomica, ca este jalon in PNRR si cel legat de sustenabilitate. IMpreuna cu partenerii de la Comisia Europeana si FMI am dorit sa facem o lege sustenabila, dar pozitia noastra e de nestramutat. Legea este deja bugetata pentru 2024, prin urmare se face recalcularea asa cum prevede legea.”, a spus ministrul Muncii.

În ce priveşte termenele până la care recalcularea pensiilor şi redactarea normelor de aplicare a legii trebuie finalizate, ministra Muncii s-a arătat încrezătoare în munca asiduă depusă de colegii din minister şi din Casele de Pensii.

„Suntem pregatiti. Am lucrat in paralel. Pe de o parte, impreuna cu colegii de la casele de pensii, procesul de recalculare se apropie de finalizare, avem peste 95% recalculate. Au mai ramas cazurile mai grele. Finalizam si normele, vom fi gata la termen. Normele sunt cel putin la fel de importante precum legea in sine.

In sensul general al legii, aducem echitate in sistemul de pensii, astfel incat pe orice lege te-ai pensionat, pentru contributie egala sa ai plata egala. Am constatat ca trebuie sa fim atenti la aspecte indicate de CCR, avem si alte legi care fac referire la pensii, cum ar fi Codul Muncii, dar ne vom incadra in termenul care este pana la 4 martie.

Casa Nationala de Pensii are contract cu o firma de software cu care lucreaza deja, iar dupa ce se vine cu legea si normele se poate construi softul, apoi instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii.”, a adăugat Simona Bucura.

Citeşte şi: Ciolacu şi Simion, poziţii diferite pe tema comasării alegerilor: „Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare” versus „Dacă nu mai avem Constituţie, înseamnă că totul e permis”

Ministra a lămurit şi problema celor care ies anticipat la pensie, în baza unor beneficii acordate pentru condiţii de muncă speciale sau deosebite.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a iesit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a iesit, se vor aplica prevederile legii 360 si se va aplica formula de calcul. Este important de stiut ca nu se acorda beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obtin doar pentru perioadele contributive. Daca ai avut patru luni pe an de conditii deosebite, vei beneficia de acestea, daca a fost incadrat locul de munca altfel si daca angajatorul a platit. Daca nu a platit, situatia este interpretabila.

Dar atat pentru conditii speciale cat si pentru cele deosebite, am retinut beneficiile.

Reducerea maxima pe vechea lege era de 13 ani, in conditii speciale de munca. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiu contributiv. La 36 de ani ar avea urmatoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depaseste 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare.”, a explicat aceasta.

Un telespectator a întrebat-o pe Simona Bucura ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 35 de ani, un stagiu întreg de cotizare, dar doar pe salariul minim pe economie.

„Aici vom avea o crestere semnificativa a pensiilor. Pe simularile de la Casa Nationala de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizatia minima, cu punctele de stabilitate nu va mai fi in aceasta situatie. Deci de la 1281 de lei, dupa recalculare ar avea o crestere de peste 80%. Este foarte important, pentru ca in indemnizatia minima sociala aveam si pensionari cu 15 ani, dar si pensionari cu stagiul complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici si erau incadrati tot in acea indemnizatie minima. Si aici se vad efectele benefice, mergem intr-o zona unde, daca ai muncit mai mult, primesti mai mult.

Este foarte important ca acum deja vedem o reglementare in vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja inspectia muncii a explicat angajatorilor ca trebuie acordate aceste majorari. Fata de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai putini angajati platiti cu salariul minim. Aici este vorba si despre competentele angajatilor, astfel incat angajatorii sa fie interesati sa ii plateasca mai mult.

Avem proiecte ce tin de ucenicie, de primul loc de munca si de competente digitale, verzi si lingvistice, astfel incat sa crestem nivelul de pregatire, astfel incat sa se intalneasca pretentiile angajatilor cu cele ale angajatorilor si sa avem o piata a muncii mai puternica.

In decembrie am finalizat un mecanism de anticipare a tendintelor din piata muncii, astfel pentru a vedea cum se intalnesc nevoile angajatilor si angajatorilor cu ceea ce produce sistemul de educatie.”, a arătat ministra.

Simona Bucura a vorbit şi despre măsurile pe care Ministerul Muncii le pragăteşte în domeniul salarizării şi a pieţei muncii.

„Visul meu este ca ai nostri sa ramana acasa si cei care au plecat sa se intoarca. Pentru asta, trebuie sa se simta aici in siguranta, sa simta ca sunt respectati si munca lor este respectata. Este evident ca pentru asta, trebuie sa fim corecti, sa incepem fiecare cu noi insine. Vrem sa avem acasa oportunitati pe care le au si afara. Trebuie sa venim cu politici publice mai bune.

Dar noi pe piata muncii categoric vom veni cu masuri bune si se vor vedea. Au fost persoane care m-au intrebat de ce avem 6 ani de reducere a varstei de pensionare pentru mame. Fiecare lege trebuie sa fie parte dintr-un ansamblu, astfel ca eu consider ca trebuie incurajata si recunoscuta munca mamelor.

Fiecare suntem constienti ca acel concediu de maternitate este orice numai concediu nu, avand grija de acesti mici romanasi. Si eu cred ca trebuie sa incurajam natalitatea, sa avem cat mai multi astfel de romanasi.”, a declarat Bucura.

În final, ministra Muncii s-a referit şi la măsurile pregătite de Guvern pentru a aduce mai mulţi bani la buget.

„Premierul Ciolacu actioneaza pe zis si facut. Colegii de la Ministerul Finantelor au masuri care sa diminueze evaziunea fiscala si sa imbunatateasca colectarea. Orice reforma are nevoie de timp. Noi avem in analiza aceste masuri, este evident ca avem mult de facut aici”, a arătat aceasta.

Întrebată ce garanţii au românii că legea pensiilor va fi respectată şi aplicată şi după alegerile din acest an, Simona Bucura a amintit faptul că oricând a fost PSD la guvernare, pensiile au crescut.

„De fiecare data cand PSD a fost la guvernare, ne-am tinut de cuvant si intotdeauna pensiile au crescut cand am fost la guvernare. Romania a avut viata, am fost pe crestere economica si am incercat sa aducem ceva in plus fiecarei categorii. Este o chestiune de prioritati. Intr-o tara unde s-au gasit sute de milioane de euro pentru vaccinuri care s-au aruncat la cos, este o chestie de prioritate sa gasim si banii pentru pensii. Important ca acum avem o noua lege a pensiilor, care este cumva o continuare a legii bune a doamnei Vasilescu, dar care nu a fost aplicata de cei care au venit dupa noi.”, a încheiat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Citeşte şi: PNL Sector 1: „Bugetul Zero Fonduri Europene este un monument al indiferenței administrative. Echipa primăriței Clotilde Armand, chemată să dea explicații”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Klaus Iohannis nu a desemnat încă un premier după consultările de la Cotroceni
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina