Românii vor beneficia de majorări la pensii din 1 ianuarie 2024, dar și din septembrie 2024. Cu această reușită se poate lăuda actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, ce susține că au fost îndeplinite și obligațiile europene asumate de conducerea României.
Noua lege a pensiilor publice a fost adoptată ieri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În acest context, Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro. Actualul ministru al Muncii a declarat, în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu, la România TV, că românii vor avea parte an de an de majorări ale pensiilor din prima lună a anului, ca formă de respect pentru toată munca depusă de-a lungul timpului. De asemenea, Simona Bucura-Opreascu a vorbit și despre posibilitatea ca perioada de creștere a copilului, fiind vorba despre concediul maternal de doi ani, să fie considerat perioadă contributivă în viitor și luată în calcul la pensie.
„Una dintre condițiile pe care Comisia Europeană ne-a impus-o a fost ca noua lege a sistemului public de pensii să fie adoptată de forul decizional până pe 20 noiembrie, ieri a fost doptată legea, prin urmare plafonul de 9,4 a fost eliminat. Angajamentul este unul definitiv. În 2024 românii vor primi ceea ce merită, noua lege a pensiilor nu este despre un cuantum mai mare, este o formă de respect pentru români, atat pentru cei ce au muncit până acum, cât și cei care urmează să se pensioneze. De acum, pensiile urmează să se majoreze în fiecare an în ianuarie. Au fost ani în care s-au făcut majorări și în septembrie. Acum, românii au garanție că in ianuarie au loc majorările. În septembrie vom avea în plată pensiile românilor rezultate în urma recalculării, recalculari care rezolvă inechitățile. Noua formulă ține cont de punctele contributive. Venim cu un element suplimentar care ține de stabilitatea în muncă pentru românii care au avut peste 25 de ani stagiu de cotizare și în plus pentru perioada de armată, facultate, masterat. (…) Luâm în calcul concediul de materinatate ca stagiu contributiv. Trebuie ca doamnele care ne urmăresc să știe acest lucru. Legea nu pedepsește femeile”, a declarat ministurl Muncii la România TV.