EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunț important despre recalcularea pensiilor: „Echitate între pensionari! Noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă a pensiei”

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a făcut mai multe precizări despre recalcularea pensiilor, în direct la România TV. Când vor ajunge deciziile de recalculare a pensiilor în mâinile românilor
Alina Costache
02 iun. 2024, 21:01
EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunț important despre recalcularea pensiilor: „Echitate între pensionari! Noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă a pensiei”

Simona Bucura Oprescu, minsitra Muncii, asigură că toate pensiile vor fi recalculate. Aceasta a dezvăluit, în exclusivitate pentru România TV, că procesul de reevaluare se apropie de final, urmând ca de la 1 septembrie deciziile de recalculare ale pensiilor să ajungă, prin Poșta Română, la pensionarii români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat.

„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc întreabă: „Dar pensia mea va fi recalculată?”. Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister.

În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la CNPP și casele teritoriale de pensii, fiindcă joi când am vorbit ultima oară cu domnul președinte și doamna secretar național de la CNPP aveam deja 99,9% procesul de reevaluare, ceea ce înseamnă că deja datele cu privire la drepturile de asigurări sociale ale românilor sunt introduse, sunt preluate din format letric, așa cum au fost până acum, acele dosare cu șine, acele dosare vechi pe care le aveam, fie că aveam români care au ieșit la pensie pe Legea 27/1966 până la 263/2010, aveam toate datele greu de accesat, lucrătorii de la casele de pensii trebuiau să caute în documente pe hârtie, în format letric. Azi, acest proces de introducere a datelor în format electronic este aproape a fi finalizat, ceea ce este o veste foarte bună pentru români”,  a declarat Simona Bucura Oprescu, în direct la România TV, în emisiunea România Exclusiv moderată de Simona Gheorghe.

Citește și: Vești bune pentru milioane de români! Metoda prin care să „pui mâna” pe o pensie uriașă. Simona Bucura Oprescu: „Am venit cu aceste puncte de stabilitate”

Minstrul Muncii asigură că digitalizarea dosarelor de pensie a fost făcută în condiții de maximă siguranță și că nu vor exista probleme în procesul de recalculare a pensiilor.

„Aceasta a fost o muncă meticuloasă, o muncă ruguroasă, o muncă grea făcută de colegii noștri. După peste trei ani de zile suntem aproape de finalizare, iar colegii noști au făcut cu atenție acest lucru, fiecare dosar a fost luat la mână de minim trei ori, fiecare echipă a avut un verificator, astfel încât să ne convingem că datele au fost introduse corect, și sigur programele informatice pe care lucrează colegii noștri au chei de control, au posibilitatea de a verifica dacă datele sunt introduse corect. Noi plecăm de la ideea că această digitalizare și digitizare a dosarelor de pensie sunt procese care ne vor ajuta mult și care ne vor înlesni foarte mult de acim înainte relația cu pensionarii”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a reafirmat că toate deciziile vor fi trimise prin Poșta Română către pensionari înainte de data de 1 septembrie 2024: „Toate deciziile vor ajunge la pensionari înainte de 1 septembrie, în momentul acesta avem deja procesul de reevaluare finalizat, avem modelul noii decizii aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Colegii noștri în acest moment lucrează la nivelul CNPP cu privire la recalculare, softul îl avem și este funcțional, după care, toate aceste decizii, 15 milioane, aproape 15 milioane de decizii vor fi listate. Ne coordonăm cu cei de la Poșta Română astfel încât să ajungă cât mai repede deciziile la pensionari. Toate vor fi trimise prin Poșta Română, acum colegii noștri de la CNPP discută cu cei de la Poșta Română cu privire la acest proces, la această planificare de trimitere a deciziilor. Din septembrie toți românii vor primi pensiile majorate ca urmare a recalculării, vor avea pensiile recalculate”.

Minsitrul Muncii a ținut să sublinieze faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Aceasta dă asigurări că procesul va fi finalizat la timp.

„Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade, în urma recalculării avem în mod explicit atât în lege, cât și în norme stipulat acest aspect, se păstrează cuantumul cel mai favorabil. Sigur, avem totalul punctelor acumulate, formate din totalul punctelor cumulative, asimilate și totoalul punctelor de stabilitate și toate celelalte date necesare pentru a vedea toată trasabilitatea legată de pensia fiecărui român. Aș vrea să mai subliniez ceva aici, fiindcă fac foarte mult teren și constat că deși lucrurile sunt clare încă românii sunt neîncrezători. Este foarte important să știe că banii sunt în buget, atât pentru majorarea care a fost făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia vor avea pensiile recalculate din septembrie, este foarte important ca românii să știe că de toate aceste beneficii vor beneficia cu toții și că lucrurile sunt foarte clare și suntem în dispozitiv astfel încât toate acestea, deși este foarte complicat, să știți că colegii de la casele de pensii fac eforturi mari, dar îi asigur pe toți românii că vom fi cu toate la timp și cu toate bine”, a precizat Ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a explicat cum vor fi recalculate pensiile și a reafirmat că pentru majorările pensiilor din acest an există deja bani prevăzuţi în buget.

„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii. Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit. Echitate între pensionari, apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei.

Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea. Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care înurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asugurărilor sociale de stat. Românul nostru a fost în armată, în șomaj înainte de 2001, în concediu medical și așa mai departe.

În noua lege avem o noutate, punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani. Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotixare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25 -30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30 – 35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.

În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă. Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii”, a afirmat ministrul Muncii duminică seară, la România TV.

Citește și: Anunțul momentului. Simona Bucura Oprescu, vești bune pentru femei! ”Venim cu două beneficii importante în ceea ce privește pensia”

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
George Simion promite apartamente ieftine: contract semnat de zeci de persoane
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!