Ministrul Sănătăţii, anunţ despre pastilele cu iod. Alexandru Rafila a făcut noi precizări privind administrarea acestor medicamente.
Alexandru Rafila a explicat, din nou, că aceste pastile cu iod trebuie administrate doar în cazul unui atac nuclear. Ministrul a atras atenţia că în caz contrat, aceste medicamente pot face mai mult rău decât bine.
„Odata cu inceputul conflictului din Ucraina, lumea si-a adus aminte de situatia din 1986 de la Cernbobîl şi a existat o mare agitatie în randul populatie referitor la procurarea de produse care contin iod.
Eu atunci am verificat care este situaţia la nivelul Ministerului si am constatat că exista o cantitate mica, in jur de 300 de mii de comprimate. Decizia Guvernului a fost de a reface rapid rezerva de comprimate.
Am declarat de la inceput ca aceste pastile nu trebuie autoadministrate. Dorinta de a se administra tot felul de lucruri care crezi ca te protejeaza este destul de des intalnita”, a spus ministrul la România Tv.
Alexandru Rafila spune că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.
„Odata cu distributia acestor pastile pana la nivelul DSP a trebuie sa demaram 2 proceduri: prima este legata de o campanie de informare. Oamenii trebuie sa stie despre ce e vorba. Nu trebuie sa luam astfel de produse decat atunci cand e necesar.
Nu are rost sa iei aiurea, preventiv, o substanta care daca o iei necontrolat poate sa produca efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie sa fie cea recomandata, nu alta, pentru ca poate sa aiba efecte negative.
Le dam doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct in zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este in primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a declarat ministrul la România Tv.