EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: „Românii pot deconta 400 de euro pe an în sistemul privat”

Alexandru Rafila le-a reamintit românilor, în direct la România TV, că pot utiliza asigurarea privată de sănătate, în limita a 400 de euro pe an.
Filip Stan
05 oct. 2023, 22:00
EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila:

În direct la emisiunea Punctul Culminant, Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea ca românii să se trateze în sistemul privat de sănătate cu bani de la stat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că asigurările private de sănătate ar trebui încurajate în România, deoarece pot reprezenta fonduri suplimentare în sistemul medical. El a precizat că destul de puține persoane beneficiază de deducerea de la taxarea prevăzută legal, în limita a 400 de euro pe an.

„Bugetul este un lucru limitat și trebuie totdeauna să ții cont. Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem și bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă, dacă cineva își încheie o asigurare suplimentară de sănătate. Foarte puțini oameni accesează acest sistem și cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi în sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit legislației în vigoare, asigurarea privată de sănătate este deductibilă în limita a 400 de euro/an la calculul impozitului pe venitul din salarii și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru persoana asigurată. În aceste condiții, asigurarea privată de sănătate reprezintă un beneficiu pe care angajatorii îl acordă tot mai frecvent angajaților în scopul fidelizării acestora.

EXCLUSIV Alexandru Rafila, în direct la România TV: ”Nu știu cine a lansat ideea testării în masă a elevilor, eu am fost de la început împotrivă”
Dar, în cazul în care suma alocată asigurării private depășește plafonul menționat, diferența este considerată avantaj de natură salarială și se include în baza de calcul pentru impozitul pe venitul din salarii și pentru contribuțiile sociale obligatorii.

Atenție, în ceea ce privește asigurările voluntare de sănătate suportate de angajator pentru membrii familiei angajatului, acestea sunt încadrate în categoria avantajelor în bani sau în natură, asupra cărora se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerate venituri asimilate acestora.

EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre problema drogurilor: „Avem doar două centre de reabilitare”
Legislația prevede că o sumă de 400 de euro poate fi plătită de angajator pentru angajat, iar această sumă va fi deductibilă la angajator și în același timp neimpozabilă la angajat. La rândul său, salariatul are și el posibilitatea să contribuie pe cont propriu la o asigurare de sănătate, însă limita de venit neimpozabil este de 400 euro pe an în total. Deci, teoretic, dacă angajatorul contribuie la asigurarea angajatului cu această sumă, angajatul nu mai poate beneficia de deduceri pentru suplimentarea primei. Așadar, facilitatea este funcțională doar pe jumătate.

Diferența dintre asigurare și abonament

Inițial, măsura a vizat doar asigurările medicale private, însă ulterior a fost extinsă și asupra abonamentelor medicale, cu același plafon. Și în acest caz, deducerea este valabilă atât atunci când abonamentul este acordat de angajator angajatului sub formă de beneficiu, cât și dacă este încheiat individual de salariat.

Însă, în timp ce abonamentul medical are o aplicabilitate limitată, doar la furnizorul emitent și pentru servicii axate preponderant pe prevenție sau investigații de complexitate mică și medie, asigurarea medicală oferă protecție financiară pentru cazuri mai complexe, care necesită sume mari de bani și acces în orice sistem medical, public sau privat, național sau internațional.

Mai mult, asigurarea presupune și acordarea unei indemnizații în anumite cazuri (de exemplu, invaliditate), iar aceste sume primite cu titlu de despăgubiri sunt neimpozabile pentru angajat.

Extinderea facilităților, o necesitate

Cu toate aceste facilități, gradul de acoperire prin asigurări medicale private rămâne extrem de redus în România, numărul polițelor încheiate fiind de doar câteva sute de mii. În aceste condiții, dar luând în calcul și situația precară a sistemului de sănătate de stat, este mai mult decât evident că este necesară extinderea facilităților acordate pentru această formă de protecție. Mai mult, facilitățile ar trebui acordate și pentru asigurările de viață, având în vedere că nici la acest capitol România nu stă prea bine.

Potrivit datelor publicate de ASF, la jumătatea anului 2019, asigurările de sănătate au cumulat prime brute subscrise în valoare de 205 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 24% față de aceeași perioadă a anului precedent. Numărul de contracte în vigoare la sfârșitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 18%.

Creșterea penetrării produselor de asigurare de sănătate și a celor de viață ar trebui să reprezinte un obiectiv nu doar pentru industrie, ci și la nivel guvernamental, întrucât ar reduce povara pentru bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale. Educația financiară și extinderea facilităților fiscale sunt doar două din măsurile necesare în acest scop.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Plata în numerar. Limitele introduse de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios