Canicula se va domoli începând cu 5-6 iulie, când vom reveni la temperaturi normale pentru această perioadă. Meteorologul a reamintit, în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, că aceste temperaturi extrem de ridicate sunt efectele unei crize climatice. Tot efect al crizei climatice a fost şi faptul că, în iarnă, în Capitală nu s-a depus strat de zăpadă.
„Temperaturile resimţite, de peste 40 de grade, sunt cu câteva grade în plus faţă de ce a fost în termometre. În textele noastre de prognoză precizăm temperaturile din termometru. Aceste temperaturi au depăşit puţin 38 de grade la umbră. Temperatura resimţită s-a dus la 42 de grade, nu doar în vest, acolo unde sunt codurile roşii în vigoare, dar izolat şi în Moldova, doar că acolo a fost domolită de instabilitatea atmosferică.
Acum este valul numărul 3 de caniculă din Europa şi noi abia am terminat luna iunie. Ne aflăm oarecum la extremitatea zonei care arde. Cea mai afectată în toate cele trei valuri de căldură de până acum a fost Italia, care suferă enorm de lipsă de precipitaţii. Veştile nu sunt foarte bune nici în continuare.
Aerul foarte cald a urcat dinspre nordul Africii în fiecare din cele trei cazuri. Este o masă de aer cu caracteristici tropicale, adică este foarte cald ziua, dar şi noaptea. Sunt zone din ţară în care temperatura nu a coborât şi nu va coborî sub 20 de grade. Majoritatea perioadelor este cu temperaturi de peste 30 grade şi sigur că disconfortul termic este cu atât mai accentuat. Temperaturile cele mai ridicate, 37-38 grade, le mai aşteptăm şi în prima zi a lunii iulie, tot în vestul teritoriului.
Se arată speranţă de ploaie, dar din păcate sub forma averselor torenţiale, în sud-estul teritoriului. Vom avea în continuare maxime de 35, 36 de grade. Cam până marţea viitoare, marţi, miercuri sunt semnale că, în sfârşit, vom reveni oarecum la temperaturi mai normale pentru această perioadă.
Noi ne amintim că suntem într-o criză climatică numai când se întâmplă astfel de lucruri. Asta este doar una din manifestări. Şi faptul că la Bucureşti în această iarnă nu am avut strat de zăpadă intră în aceeaşi categorie. Între 1 şi 8 martie a nins în Bucureşti, sunt fenomene la fel de severe ca şi canicula pe care o avem acum. Şi încă nu a început luna iulie.
Noi chiar am fost mai protejaţi de primele două valuri de caniculă, care au fost foarte timpurii. Abia începe luna iulie, prin tradiţie la noi în ţară se înregistrează temperaturile cele mai ridicate. Este foarte probabil să mai avem valuri din acestea de căldură. La noi, temperatura urcă lejer peste 40-44 de grade în sudul ţării”, a spus meteorologul Florinela Georgescu la România TV.
Citeste si Canicula a provocat prima fatalitate. Un bărbat de 48 de ani din Satu Mare a murit