EXCLUSIV Nicolae Ciucă, despre cât de mare este pericolul ca România să intre în război: „Pe principiul ‘Frica păzeşte bostănăria’, e bine sa avem umbrela de protecţie”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit ăn premieră la România TV despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă ţara noastră în această perioadă. Printre subiectele abordate: cât de mare este pericolul ca România să fie atrasă în război, cât de departe suntem de aderarea la Schengen, cât de mare este riscul să ne confruntăm cu o pană de curent.
Alina Costache
01 dec. 2022, 23:08
EXCLUSIV Nicolae Ciucă, despre cât de mare este pericolul ca România să intre în război:

Odată cu inceperea razboiului au inceput temerile legate de aprovizionarea cu gaze. Tot ce a decurs din oprirea Nordstream 2 si diminuarea cantitatilor de gaze furnizate pe retelele deja consacrate. Tot ce-a însemnat reţea de transport gaze care trecea prin Ucraina. A fost o reprofilare a tot ce insemna ansamblu de masuri pe care trebuia sa le gestionam la nivelul Guvernului si au fost agreate in coalitie.

Ajutoarele pentru pensionari

De la preluarea guvernării am convenit să mărim punctul de pensie, ne pregătim să mărim pentru a doua oară. Este cea mai consistentă marire pe care a facut-o un Guvern. De ce? Pentru că nu trebuie ca cei vulnerabili să suporte această povara a creşterii preturilor şi tuturor efectelor cauzate de inflatia care pana acum s-a stabilizat.

Începând de anul viitor, sperăm ca prin masurile luate să descrească puţin cate putin. Au fost masuri prin ajutoarele one-off si masurile care au fost complementare, folosirea banilor de la UE, 50% de la bugetul de stat pentru tichetele de masa pentru cei cu pensii sub 1500 lei si persoanelor care au probleme specifice si venituri foarte mici, au primit aceste tichete.

Trebuie sa ne bucuram ca avem acesti bani, am avut crestere economica si in felul acesta am spus clar ca nu trebuie sa ne jucam cu asteptarile si emotia oamenilor. Trebuie sa avem puţină răbdare, sa avem cifrele de la Ministerul Finanţelor pe masă ca sa putem transmite oamenilor realitatea: atat putem! Si afirm cu responsabilitatea ca am putut sa marim punctul de pensie cu 12,5%. Sigur, în cifre… 1.785 lei. E o crestere de 199 lei a punctului de pensie.

Citeste si EXCLUSIV Marcel Ciolacu menţine suspansul în legătură cu candidatura la prezidenţiale: „Nu am luat o astfel de decizie. Haideţi să vorbim în anul 2024”. Ce spune Nicolae Ciucă despre Cotroceni

Dar vine si celalalt pachet pentru venituri pana in 3000 lei. 1000 lei pentru cei pana in 1500 lei, 800 lei in doua transe pentru pana in 2000 lei, 600 lei pentru pana in 3000 lei. Zilele acestea am discutat cu ministrul fondurilor europene si avem identificata o masura prin care ne putem folosi de fondurile de coeziune, sa asiguram pentru iarna aceasta si viitoare un sprijin de 1400 lei, acordat in doua transe. Primii vor fi alocati… cel mai optimist la inceputul lunii februarie pentru că sunt proceduri de avizare cu CE, si a doua transa in septembrie.

Am convenit ca asiguram cresterea salariului minim la 3000 lei dintre care 200 lei scutiti impozite, am convenit sa gasim o formula de stimulare pt cei care vor sa munceasca mai mult.

Cât de aproape suntem de recesiune

Aprovizionarea, continuarea problemelor cu gaze si energie pot induce derapaje economice. Am discutat toate aceste probleme de macroeconomie…nu sunt un priceput in acest subiect, dar avem ministere, consilieri, dialogul cu societatea civila din care sa gasim solutii astfel incat să nu alunecăm în recesiune.

Este România în pericol să intre în război?

Războiul deja ne afecteaza, sunt efecte economice, psihologice, fiecare om cand stie ca in proximitate exista un razboi si de o asemenea amploare, are temeri legate de probabilitatea extinderii lui. Romania, odata ce a intrat in NATO, si-a asigurat o centura de securitate care ii permite sa mizeze pe propria capacitate de aparare si am reusit odata cu asumarea de catre Presedintele Romaniei a alocarii 2% din 2017 din PIB pentru bugetul apararii pt dotarea armatei. Va creste alocarea pentru că asta e situatia.

In toate tarile europene se discuta foarte serios pe tema reevaluarii capacitatilor militare, industriei de aparare, astfel incat sa asiguram echipamentele si mijloacele militare ca în caz de nevoie, dar știți cum este… Ştiţi cum e… pe principiul Frica păzeşte bostănăria, e bine sa avem umbrela de protecţie.

Prin masuri, prin apartenenta NATO si masurile de la Madrid, au fost adoptate masuri pentru intarirea capacitatii si prezentei pentru consolidarea descurajarii si apararii pe flancul de est. Am vazut ca a crescut prezenta militara in România, divizia 101 la Kogalniceanu.

Divizia a fost dislocata de pe teritoriul SUA in al doilea razboi mondial pentru exercitiu si azi e dislocata in Romania. Salut decizia Frantei de a se oferi natiune cadru cu prezenta consistenta a Olandei si Belgiei. Avem prezenta prietenilor nostri din Portugalia, relatie foarte buna. E o prezenta din celalalt capat al Europei, inseamna un gest solidaritate foarte puternic.

Am fost in Spania, si-a dislocat radar si personal pentru functionarea lui plus 8 avioane de lupta care vor asigura politia aeriana. Masuri care ne dau siguranta si cred ca oamenii trebuie sa inteleaga ca exista un pachet intreg de decizii care vizeaza intarirea sigurantei oamenilor si intregului teritoriu al României și NATO.

Puţin probabil să avem blackout în România

Pentru România e puţin probabil sa existe un astfel de moment. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Probabilitatea de a intra in blackout e foarte mica. Chiar daca ar fi sa se intample, sunt masuri discutate la nivelul sistemului energetic sa putem relua alimentarea cu energie in timp foarte scurt.

Pentru toate punctele vitale sunt masuri de duplicare a retelei existente cu generatoare. Sunt aspecte foarte bine discutate cu toate institutiile in tot ce tine de domeniul energetic si de situatii de urgenta. Aici DSU impreuna cu autoritatile locale joaca rol important in preluarea si aplicarea acestor masuri.

La gaze am intrat in perioada de iarna cu peste 3 miliarde mc in depozite, nu imi aduc aminte sa mai fi avut atat de bine asigurata, 98%. Sunt deja demersurile aproape finalizate pentru asigurarea cantitatilor necesare de gaz de la furnizorii nostri externi. Pot sa dau asigurari că nu avem probleme cu cantităţile de gaz.

Citeste si EXCLUSIV| Ministrul Muncii, vești bune pentru români chiar de Ziua Națională: ”Punctul de pensie crește de două ori”

Cât de repede va avea loc aderarea la Schengen

Vreau sa subliniez ca Romania a facut tot ce a depins de propria capacitate pentru a indeplini cerintele tehnice ale aquisului Schengen.

Despre candidatura la prezidenţiale

În acest moment, nu exist decât exista posibilitatea sa ne ingrijim de guvernare. A fost discursul pe care am vrut sa il adresez tinerilor liberali. Am vrut sa subliniez ca ei sunt cei care trebuie sa faca schimbarea.

Nu a fost un discurs care sa urmareasca profilarea mea, ci un discurs cu mesaje pentru tineri in politica.

Nicolae Ciucă, despre credinţă şi familie

Eu mă tem de un singur lucru: să nu mor neimpartasit. În rest, nu are de ce sa ne fie teama. Credinta nu se impartaseste. Credinta se traieste, se arata prin ce faci. Daca facem bine, avem credinta.

Adevarul e cel mai usor de spus si de facut. De multe ori imi spun colegii ca sunt foarte franc si nu incerc sa imbrac in ceva anume ce gandesc. Daca eu cred în ea, nu mi se pare o slabiciune.

Familia e foarte importanta pentru mine. Tot ce am mai bun pentru ca ei au fost alaturi de mine in tot ce am trecut prin viata.

1 Decembrie 2002, petrecut în Afganistan

1 decembrie 2002 l-am sarbatorit in Afganistan, ne-am pregatit. Eram pe finalul misiunii. Se intampla dupa ce Romania primise invitatia sa adere la NATO. În toamna aceea, in ianuarie, am si inceput sa venim acasa. Fiind un final de misiune de succes am petrecut cu mandria de a fi romani. Ne facusem treaba bine.

Nu era prima data când eram departe de familie. Chestiunea aceasta cu a sarbatori departe de familie e o particularitate care iti da o emotie aparte. Ai si o unda de regret. Te gandesti cum era acasa, sa fi fost impreuna cu familia. Dar de cealalta parte, eram in a doua familie, camarazii. Momentul in care puteam sa punem in valoare simbolurile nationale si sa organizam ceremonii mici nezgomotoase, rezulta cu adevarat ca sarbatorim ziua nationala.

Sa stiti ca doar daca suntem in anumit cadru si cantam imnul traim momentul. Partea asta de mandrie, traire, are o enigma aparte si trebuie pastrata.

Armatei romane ii transmit ce am transmis de fiecare data, sa ramana la fel cum ii stie toata tara, de-asta se bucura de incredere, sa ramana profesionisti… sa duca mai departe ce a insemnat gloria si mandria armatei pentru ca merita cu adevarat.

Pentru romani, fiind 1 Decembrie, doresc sa le transmit cateva cuvinte care sunt simple de la suflet. De-a lungul timpului romanii au demonstrat ca in momentele grele am fost uniti, am avut forta sa intelegem prin ce trecem, avem acel spirit care ne ajuta sa ne mobilizam cand ne este mai greu. nu spun ca ne e cel mai greu, dar avem nevoie mai mult ca oricand de coeziune, solidaritate.

Le doresc la multi ani, sa fie mandri ca sunt romani!

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'