Cercetătorul Octavian Jurma a făcut precizări, în contextul în care a fost întrebat dacă Marea Britanie s-ar putea confrunta cu 200.000 de cazuri de infectare cu varianta Omicron, chiar dacă a raportat doar 5.000.
„Situaţia e mult mai îngrijorătoare decât au ieşit primele date din Africa de Sud. Acolo de populaţie tânără, e vară. România şi în general Europa e în sezonul sărbătorilor de iarnă, cu multe activităţi în spaţiu închis. E o oarecare relaxare după ieşirea din valul Delta peste tot în Europa” , a afirmat Octavian Jurma, în direct la România TV.
Epidemiologul consideră că măsurile de relaxare aplicate la ieşirea din valul patru al pandemiei ne-au prins „pe picior greşit” şi ar trebui ca românii ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a se putea bucura de sărbători.
„Acest lucru ne-a prins pe picior greşit, mai ales că am luat nişte măsuri de relaxare care erau justificate de ieşirea din valul Delta. Numărul de cazuri a scăzut mult, situaţia din spitale e mult mai bună.
Dacă nu ar fi fost această ameninţare Omicron, am fi putut să ne bucurăm de ele (de sărbători). În continuare, ne putem bucura de este, însă trebuie să luăm măsuri suplimentare de precauţie, dintre care cea mai importantă este masca”, a explicat dr. Octavian Jurma.
„Vedem că dintre cazurile anunţate astăzi unul e deja comunitar. Nu are un istoric de călătorie şi s-a precizat un contact cu cineva care a fost în prealabil identificat”, a mai afirmat Octavian Jurma.
De asemenea, Octavian Jurma a fost întrebat despre teoria apărută în presa rusă potrivit căreia tulpina Omicron ar fi una realizată în laborator pentru a se transmite întregii populaţii, în aşa fel încât să se termine mai repede pandemia.
„Ar fi bine ca de data asta o asemenea teorie a conspiraţiei în care să apară un virus făcut în laborator şi benefic, cu scop de vaccinare ar fi o veste foarte bună. Din păcate, nu avem o asemenea confirmare.
Numărul de internări în spitale în Africa de Sud a crescut foarte abrupt, numărul de decese de dublează în fiecare săptămână. Din ce vedem în Danemarca, numărul de internări e similar în procentul de infectări cu celelalte variante.
E foarte prematur să ne punem speranţa în faptul că Omicron este un soi de vaccin natural. Este mult mai bine să ne vaccinăm pentru că vedem că boosterul şi vaccinarea după infectare oferă imunitate foarte bună, inclusiv împotriva Omicron.
Tot din Danemarca vedem că persoanele vaccinate au o şansă mult mai mică să ajungă în spital decât cele nevaccinate”, a conchis medicul Octavian Jurma.