Lia Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei, a dat detalii despre motivul pentru care PSD insistă ca PNRR-ul României să fie renegociat cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să poată fi realizată creşterea pensiilor.
„Cred că ne îndreptăm către o soluţie pentru că până la urmă este în interesul nostru şi al tuturor şi al generaţiilor viitoare să scoatem acest de 9,4% din PIB alocat pensiilor din PNRR care nu ştiu cum a fost calculat şi introdus de domnul Ghinea în PNRR, dar, cu siguranţă, asta ar însemna ca până în anul 2070, deci 50 de ani, să nu mai putem să umblăm la acest procent.
În afara de faptului că s-a introdus acest procent de 9,4% se şi specifică foarte clar că trebuie să existe şi un mecanism de frânare ca dacă s-ar întâmpla cum să crească cumva pensiile, să fie acest mecanism care să regleze în aşa fel încât ele să nu mai poată fi crescute”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în direct la România TV.
Întrebată dacă în interiorul coaliţiei de guvernare a discutat cu liberalii despre cum s-a ajuns la procentul de 9,4% din PIB-ul României alocat pensiilor, fostul ministru al Muncii a dat de înţeles că Cristian Ghinea n-ar fi întrebat „pe absolut nimeni”.
„Nu cred că a întrebat pe absolut nimeni, dată fiind stupefacţia pe care am avut-o cu toţii în momentul în care a fost publicat PNRR-ul. Noi l-am văzut prima oară pe site-ul Comisiei Europene. Vă spun sincer că uitându-mă în capitolul de pensii, pur şi simplu nu mi-a venit să cred că se poate întâmpla aşa ceva, cu atât mai mult cu cât în 9,4% ar urma să intre inclusiv pensiile speciale şi pensiile militare ca nu sunt la ora actuală în procentul din PIB care este alocat pensiilor.
Este 8,4% din PIB la ora actuală procentul alocat pensiilor, dar fără pensiile militare. (…) Cam la 9,4%, ceea ce ar însemna o frânare a creşterii pensiilor pentru următorii 50 de ani”, a mai precizat Olguţa Vasilescu.
„Se poate renegocia. Dacă ne uităm în regulamentul 241/2021, vedem că statele pot cere. E impropriu spus renegocia. Poate de asta au fost tot felul de discuţii în spaţiul public, chiar şi în interiorul coaliţiei în ultimele două zile.
Renegociere înseamnă să renunţăm cu totul la PNRR sau să-l transformăm cu totul. Nu! Astăzi am discutat că e mai bun termenul de optimizare, în sensul că ar trebuie să se discute acele puncte sensibile care au scăpat pur şi simplu în PNRR, cum este aceste procent de 9,4%.
Evident că în această perioadă Ministerul Muncii are discuţii tehnice cu Comisia Europeană. Se va forma şi un grup de lucru în perioada următoare pentru alte aspecte din PNRR care ar trebui să fie discutate cu Comisia Europeană. Este clar că nu putem să rămânem aşa, pentru că ar fi o prostie!”, a mai spus fostul ministru al Muncii, la România TV.
„Nu se renunţă la legea 127/2019 care e legea pensiilor cea nouă, din păcate, neaplicată până la acest moment. Tot acolo se prevede că se vor elimina inechităţile care există în sistemul de pensii şi pe care legea 127 le poate corecta, evident, cu obligaţia de a recalcula toate pensiile din sistemul public. Bineînțeles, această discuţie pe care am avut-o două ore – negocierea cu Comisia Europeană pentru procentul de 9,4% din PIB atunci când am discutat programul de guvernare”, a adăugat ea.
„Nu poate să existe aşa ceva. Nici nu cred că au discutat acest lucru. În cadrul coaliţiei nu s-a discutat şi nici nu cred că va accepta cineva. Exclus ca PSD să accepte aşa ceva!
În perioada cât am fost ministru şi numai eu, ci şi domnul Budăi, de multe ori au fost discuţii cu Comisia Europeană ca să ajungem la 70 de ani, vârsta de pensionare. Nu am fost de acord! Nu putem să ne schimbăm acum.
Nu există nicio ţară din UE care să aibă vârsta de pensionare de 70 de ani. Sunt două ţări care au vârsta de pensionare de 67 de ani. E vorba de Islanda şi de Italia, dacă nu mă înşel. Toate celelalte sunt sub 67 de ani.
Ar fi culmea ca exact România care are cea mai mică speranţă de viaţă din UE să venim şi să punem vârsta de 70 de ani la pensionare. Speranţa de viaţă la bărbaţi este de 70 de ani şi 5 luni.
Domnul Ghinea a avut o astfel de exprimare (să ieşim la pensie direct la cimitir, n.red). Asta e şi ideea să se pună vârsta de pensionare de 70 de ani, dar nu putem să fim chiar toţi domnul Ghinea”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.