Părintele Vasile Ioana a explicat, într-o intervenție la emisiunea Punctul culminant de la România TV, motivul pentru care Sfânta Cuvioasă Parascheva are așa mare succes la români. Nici un alt sfânt nu strânge zeci de mii de români, iar acest lucru are o explicație: Sfânta Parascheva a trăit anonim, a ajuns în țara noastră printr-un miracol, apoi a făcut nenumărate miracole pentru cei care i-au cerut ajutorul.
„Românul iubeste omul smerit, pe ăla care e mândru il aruncă din inima lui„, a spus duhovnicul în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.
„La racla Sfintei Parascheva vedem o altă Românie, una matură, plină de har, oameni care au dragoste, răbdare si care se urcă din har în har spre o stare duhovniceasca de pace pe care doar sfintenia ti-o dă. Există trei tipuri de credincioși: credincioșii de an merg o dată pe an la biserică – în noapte de Paște. Credincioșii de duminică – vin la biserică duminica, la botezuri, la cununii. Credincioșii practicanti – postesc, se impartasesc si se spovedesc des, acestia sunt candela aprinsa a neamului romanesc. Asta e România aia profunda.
Sunt mii de tineri, oameni care vin din strainatate si stau ore intregi ca sa capete harul lui Dumnezeu. E ca indragostirea. Indragostitul nu se uită că plouă sau că ninge sau că e frig. La fel sunt oamenii aceștia, ei sunt indragostiti de Dumnezeu. Scopul final e unirea cu Dumnezeu prin jertfa.
Citeste si Zeci de mii de credincioși stau la coadă de ore în șir la Sfânta Parascheva
Noi cand stam la coada, lumea consumerista vs sa stai ore intregi, sa te reculegi, noi ne induhovnicim acumuland harul lui Dumnezeu prin starea de disconfort fizic„, a explicat părintele Vasile Ioana.
Duhovnicul a făcut referire și la faptul că, deși toți acești oameni ar putea veni să se închine la racla cu sfintele moaște în oricare zi din an ca să nu stea ore întregi la coadă, totuși aleg să vină să se închine doar în ziua de 14 octombrie. Preotul spune că, atunci când este ziua unui prieten drag, mergem să-l sărbătorim fix în ziua respectivă, căci atunci vizita noastră are o însemnătate mult mai mare decât dacă ne-am duce la el într-o zi oarecare.
Citeste si 100.000 de sarmale pregătite pentru pelerinii de la Iași la pelerinajul de Sfânta Parascheva
„Daca e ziua unui prieten bun, nu il refuz. Cand e pretios pentru tine? In ziua in care tu te sarbatoresti. Daca esti prieten cu sfintii, primesti un dar de la sfantul respectiv pentru eforturile tale. Ce îți da sfanta? Îți da miracolul credintei care vine in urma unei jertfe. Credința nu e posibila decat prin iubire. Nu ar trebui sa ne grabim in tot ce facem.
Să ne uităm la lumea care azi e zguduită de războaie. Azi, România e un furnizor de securitate in lume. Inainte credeam ca tot binele vine din strainatate. Azi, România are pace, stabilitate.
Cum stau copiii pe umerii parintilor, asa stam noi pe umerii lui Dumnezeu si ai sfintilor si de acolo vedem vesnicia„, a explicat părintele Ioana.
Preotul a explicat, totodată, de ce la pelerinajul Sfintei Parascheva vin infinit mai mulți oameni decât la orice alt sfânt.
„Parascheva a trait anonim, apoi a venit in România printr-un miracol. Din momentul in care sfanta a venit cu tot trupul in România, au avut loc foarte multe miracole. Mii de oameni s-au vindecat, s-au creat legaturi puternice, in toti Balcanii e iubita pentru miracolele pe care le-a facut. A murit la doar 27 de ani a trait in sfintenie in pestera si s-a dus la Dumnezeu necunoscuta de nimeni.
Romanul iubeste omul smerit, pe ala care e mandru il arunca din inima lui. Dumnezeu dă sfinților acest dar al prezenței unde sunt chemati in rugaciune. O iubim pe Sfânta Parascheva pentru smerenie, rabdare, speranta si pentru minunile concrete pe care le face in vietile oamenilor„, a conchis părintele Vasile Ioana.