EXCLUSIV Părintele Vasile Ioana explică de ce Sfânta Parascheva strânge cei mai mulți pelerini de sărbătoarea ei comparativ cu restul sfinților: „Cuvioasa a trăit anonim, iar românul iubește omul smerit, modest. Pe cel mândru îl aruncă din inima lui”

An de an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva adună laolaltă zeci de mii de români veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare. În a cincea zi a pelerinajului la racla cu sfintele moaște, imagini luate din dronă au surprins o coadă întinsă pe nu mai puțin de 6 km de pelerini așteptând să ajungă să se închine la Sfânta Cuvioasă. Oamenii au petrecut răbdători chiar și 20 de ore la coadă pentru a atinge racla binecuvântată.
Oana Anghel
14 oct. 2024, 22:46
EXCLUSIV Părintele Vasile Ioana explică de ce Sfânta Parascheva strânge cei mai mulți pelerini de sărbătoarea ei comparativ cu restul sfinților:

Părintele Vasile Ioana a explicat, într-o intervenție la emisiunea Punctul culminant de la România TV, motivul pentru care Sfânta Cuvioasă Parascheva are așa mare succes la români. Nici un alt sfânt nu strânge zeci de mii de români, iar acest lucru are o explicație: Sfânta Parascheva a trăit anonim, a ajuns în țara noastră printr-un miracol, apoi a făcut nenumărate miracole pentru cei care i-au cerut ajutorul.

Românul iubeste omul smerit, pe ăla care e mândru il aruncă din inima lui„, a spus duhovnicul în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

Ce-i determină pe pelerini să stea ore în șir în frig ca să ajungă la raclă. Părintele Vasile Ioana: „Îndrăgostitul nu se uită că plouă sau că ninge. La fel sunt oamenii aceștia, ei sunt îndrăgostiți de Dumnezeu”

La racla Sfintei Parascheva vedem o altă Românie, una matură, plină de har, oameni care au dragoste, răbdare si care se urcă din har în har spre o stare duhovniceasca de pace pe care doar sfintenia ti-o dă. Există trei tipuri de credincioși: credincioșii de an merg o dată pe an la biserică – în noapte de Paște. Credincioșii de duminică – vin la biserică duminica, la botezuri, la cununii. Credincioșii practicanti – postesc, se impartasesc si se spovedesc des, acestia sunt candela aprinsa a neamului romanesc. Asta e România aia profunda. 

Sunt mii de tineri, oameni care vin din strainatate si stau ore intregi ca sa capete harul lui Dumnezeu. E ca indragostirea. Indragostitul nu se uită că plouă sau că ninge sau că e frig. La fel sunt oamenii aceștia, ei sunt indragostiti de Dumnezeu. Scopul final e unirea cu Dumnezeu prin jertfa.

Citeste si Zeci de mii de credincioși stau la coadă de ore în șir la Sfânta Parascheva

Noi cand stam la coada, lumea consumerista vs sa stai ore intregi, sa te reculegi, noi ne induhovnicim acumuland harul lui Dumnezeu prin starea de disconfort fizic„, a explicat părintele Vasile Ioana.

De ce românii preferă să stea la cozi kilometrice de sărbătoarea Sfintei Parascheva când ar putea să se închine la raclă în orice altă zi din an: „Vizita unui prieten e prețioasă pentru tine în ziua în care te sărbătorești”

Duhovnicul a făcut referire și la faptul că, deși toți acești oameni ar putea veni să se închine la racla cu sfintele moaște în oricare zi din an ca să nu stea ore întregi la coadă, totuși aleg să vină să se închine doar în ziua de 14 octombrie. Preotul spune că, atunci când este ziua unui prieten drag, mergem să-l sărbătorim fix în ziua respectivă, căci atunci vizita noastră are o însemnătate mult mai mare decât dacă ne-am duce la el într-o zi oarecare.

Citeste si 100.000 de sarmale pregătite pentru pelerinii de la Iași la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Daca e ziua unui prieten bun, nu il refuz. Cand e pretios pentru tine? In ziua in care tu te sarbatoresti. Daca esti prieten cu sfintii, primesti un dar de la sfantul respectiv pentru eforturile tale. Ce îți da sfanta? Îți da miracolul credintei care vine in urma unei jertfe. Credința nu e posibila decat prin iubire. Nu ar trebui sa ne grabim in tot ce facem.

Să ne uităm la lumea care azi e zguduită de războaie. Azi, România e un furnizor de securitate in lume. Inainte credeam ca tot binele vine din strainatate. Azi, România are pace, stabilitate.

Cum stau copiii pe umerii parintilor, asa stam noi pe umerii lui Dumnezeu si ai sfintilor si de acolo vedem vesnicia„, a explicat părintele Ioana.

De ce la pelerinajul Sfintei Parascheva sunt mai mulți oameni decât la pelerinajele altor sfinți: „Românul iubește omul smerit, pe ăla care e mândru îl aruncă din inima lui”

Preotul a explicat, totodată, de ce la pelerinajul Sfintei Parascheva vin infinit mai mulți oameni decât la orice alt sfânt.

Parascheva a trait anonim, apoi a venit in România printr-un miracol. Din momentul in care sfanta a venit cu tot trupul in România, au avut loc foarte multe miracole. Mii de oameni s-au vindecat, s-au creat legaturi puternice, in toti Balcanii e iubita pentru miracolele pe care le-a facut. A murit la doar 27 de ani a trait in sfintenie in pestera si s-a dus la Dumnezeu necunoscuta de nimeni.

Romanul iubeste omul smerit, pe ala care e mandru il arunca din inima lui. Dumnezeu dă sfinților acest dar al prezenței unde sunt chemati in rugaciune. O iubim pe Sfânta Parascheva pentru smerenie, rabdare, speranta si pentru minunile concrete pe care le face in vietile oamenilor„, a conchis părintele Vasile Ioana.

Citeste si Nicolae Ciucă, după participarea la slujba de Sf. Parascheva, la Iași: România are nevoie de unitate şi respect, iar pelerinajul ne învaţă că, împreună, putem depăşi orice încercare

DailyBusiness
Piața din România se izbește de concedieri și restructurări masive!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
Adio, card! Se introduce un nou sistem de plăți. Decizie pentru românii cu bani în bancă
Playtech.ro
FOTO Soția lui Petre Roman, DESFIGURATĂ de operațiile estetice! Silvia Chifiriuc a ajuns de nerecunoscut!
DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Un nou tip de Carte de Identitate pentru români. Data până la care trebuie schimbate actele
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile de înscriere
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Regulile devin lege în România. Oamenii vor fi despăgubiți
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Italia transferă primul grup de migranți în Albania, într-un plan controversat
MediaFlux
MILIOANE DE PENSIONARI află adevărul! CNPP raportează o SCĂDERE DRAMATICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime