Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri, 1 martie, că nu va ”permite” ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească.
”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius Budăi, în exclusivitate la România TV, întrebat dacă va creşte vârsta de pensionare în România.
EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră. Ce trebuie să știe românii despre tăierea pensiilor
Marius Budăi a precizat că, potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani, iar la bărbaţi s-a atins pragul de 65 de ani pentru pensionare.
Pe de altă parte, ministrul a explicat, tot răspunzând unor întrebări, că printre propunerile formulate de Banca Mondială, consultată de Guvernul României pe problema reformei pensiilor, nu figurează şi aceea de creştere a vârstei de pensionare a celor încadraţi în categoriile profesionale care beneficiază de indemnizaţii şi pensii acordate în baza unor legi speciale, aşa-numiţii pensionari speciali.
Marius Budăi: Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate
Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate, el reiterând că legea care include o astfel de prevedere nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară.
”Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat, miercuri seară, la România Tv, Marius Budăi.
Ministrul Muncii a precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi.
Conform lui Marius Budăi, pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.