Pensii 2024. „De la primele orele ale dimineţii, postasii au mers la seniori și au început să imparta pensiile aferente lunii septembrie. Vorbim de prima luna cand intra în vigoare legea, oamenii au început să și primească drepturile bănești conform noii legi, recalculate în noua formula de calcul. Am primele taloane de pensii tiparite. Cei doi indicatori pentru care lucram, numărul total de puncte și VP, așa o să apară de acum, înlocuind noile valori și valoarea punctului de pensii. Numărul total de puncte acumulate de o persoană în viața activa și valoarea punctului de referinta care anul asta are valoarea de 81.
Conform şefului Casei Naţionale de Pensii, peste 3,8 milioane de pensionari au beneficiat de mariri ale pensiilor după noua formula de calcul, adică 83% din nr total de pensionari care sunt acum în sistemul public de pensii. „Vorbim de o crestere în suma absoluta de 622 de lei, aceastaa e creșterea medie a pensiei. 26,65% e creșterea anvelopei creșterilor de la 1 septembrie”, spune Daniel Baciu, în exclsuivitate la România TV.
Pensii 2024. Cine este românul care încasează 20.000 de euro lunar după recalculare
Întrebat ce se întâmplă cu pensiile minime sociale, Daniel Baciu a spus: „As vrea să arăt că cei care sunt în pensie de invaliditate și au indemnizație de însoțitor sau handicap grav primesc suma fixa care avea o formula de calcul 80% din valoarea punctului de pensie, adică 1626 de lei la luna august. Formula de calcul s-a schimbat, indemnizatia asta care este o indemnizație de însoțitor și-a schimbat formula de calcul și e 50% din salariul minim brut și de la 1626 am ajuns la 1850 de lei”.
„Iar cand vorbim de indemnizatia sociala pentru pensionari, lucrurile sunt foarte clare. Avem aici un talon pe contributivitate, are suma de 827 de lei, a fost trecută la recalculare. Statul intervine şi acordă diferența pana la indemnizatia de 1281. Toți care s-au aflat în interiorul indemnizatiei, chiar dacă din formula de calcul pe contributiv le-a ieșit o suma mai mica, în plata de fapt, conform ordonantei, suma e adusă la 1281 de lei. Indemnizatia asta crește de la 1 ianuarie al fiecărui an și se actualizeaza cu rata inflației„, a mai spus Daniel Baciu în exclusivitate la emisiunea România la Raport, moderată de Andreea Creţulescu.
Daniel Baciu a ţinut să afirme încă o dată că nicio pensie nu scade. „Am zis clar. Am dat și scrisoare către toti pensionarii care au rezultat un cuantum mai mic, avem și bază legală în lege în care am zis asta”
Cât despre distribuirea pensiilor majorate, Daniel Baciu a spus că este un calendar destul de clar, un grafic de distribuție al pensiilor încheiat cu Poşta Romana. În intervalul 1-15 în fiecare luna, se achita toate pensiile cash prin Posta și pe 11-12, depinde cum cade, să nu fie zi lucratoare, se achita pensiile pe card”, adăugând că pe agenda parlamentului se află prioritar acel proiect de lege în care plafonul pensiilor impozitate să crească de la 2000 la 3000, ceea ce mai aduce o creștere maxim 100 de lei pentru cei care sunt in acest interval.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, luni, creşterea plafonului pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei. Peste 2,3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.
”Prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială, aprobată astăzi de Guvern, plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie de la 1.830 la 2.020 lei. Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a transmis, luni CNAS, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că de programul de compensare cu 90% a medicamentelor de pe Sublista B vor putea beneficia peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 lei.
”Tot ca şi până acum, în stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii şi din indemnizaţiile sociale pentru pensionari. Pentru transpunerea cât mai rapidă în practică a prevederilor actului normativ, CNAS a transmis caselor de asigurări de sănătate judeţene, a Municipiului Bucureşti şi CAS AOPSNAJ să informeze toţi furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţii contractuale cu privire la noul plafon de pensie până la care se aplică programul de compensare 90%, prin publicarea informaţiilor pe pagina web proprie şi transmiterea prin poşta electronică către fiecare furnizor”, a mai transmis instituţia citată.
Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a transmis că decizia răspunde ”îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depăşea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%”.
”Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele şi serviciile medicale de care depind sănătatea şi viaţa asiguraţilor să fie cât mai accesibile pentru aceştia”, a declarat Valeria Herdea.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul adoptă o măsură complementară recalculării pensiilor, pentru a asigura echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.
Astfel, limita de venituri în cazul tichetelor sociale pentru alimente creşte de la 2.000 la 2.210 lei. Ministerul Muncii a precizat, în urma adoptării documentului, că drepturile de protecţie socială se menţin pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor.
Pensii 2024. Directorul Poştei Române spune că se distribuie zilnic între 300.000 şi 500.000 de pensii. ”Pensiile cu noile valori au intrat în distribuire. Avem până pe data de 15 septembrie să distribuim toate pensiile. În fiecare lună avem un grad de peste 99% de distribuire. Ne aşteptăm să fie la fel şi acum. Zilnic distribuim între 300 şi 500.000 de pensii”, a declarat Valentin Ştefan, potrivit News.ro.
El a precizat că deciziile de recalculare fuseseră distribuite în procent de 95-97 la sfârşitul zilei de vineri. ”Deciziile de recalculare au fost distribuite aşa cum ne aşteptam. Estimăm că avem undeva între 95-97% distribuite la sfârşitul zilei de vineri. Încă strângem datele din teritoriu, în special în mediul rural unde evidenţa se confirmă abia a doua zi”, a precizat directorul Poştei Române.
Întrebat câte decizii de recalculare au fost retrase din circuitul poştal, Valentin Ştefan a răspuns: ”Nu a fost retrasă nicio decizie. Au fost oprite de la distribuire unele, dar nu a fost un proces pe care noi l-am urmărit din simplul motiv că este un proces normal, mai ales când e vorba un număr atât de mare de trimiteri, e normal ca beneficiarul sau clientul nostru, Ministerul Muncii, să ne solicite anumite schimbări. Şi schimbările se produceau succesiv. Astăzi ne spuneau să oprim un număr de 100 de trimiteri, a doua zi ne spuneau că putem să le dăm drumul. Şi opreau altele. Este foarte greu de estimat numărul total de astfel de solicitări”.
Marcel Ciolacu: Prima urgenţă a coaliţiei PSD – PNL este dezbaterea proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că prima urgenţă a coaliţiei PSD – PNL este dezbaterea proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei.
”Pentru că azi începe şi sesiunea parlamentară, anunţ că prima urgenţă a coaliţiei PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei, a declarat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.
El a explicat că astfel casele de pensii vor putea aplica decizia din 1 octombrie. ”Adoptăm în proces accelerat acest proiect şi dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a explicat premierul Ciolacu.