EXCLUSIV Pensii 2024. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

A început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, care îi vizează pe care care au avut venituri nepermamente. În exclsuivitate la România TV, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a oferit detalii.
Filip Stan
15 sept. 2024, 21:22
EXCLUSIV Pensii 2024. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la
Anunțul de ultimă oră făcut de Marius Budăi! Cum se modifică vârsta de pensionare

Pensii 2024 A început mica recalculare a pensiilor. Cea de-a doua etapă de recalcularea a pensiilor se adresează celor care s-au pensionat până în 2001. Pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente. Angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de documente, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Citește și: Care români pot ieşi la pensie în 2024 pentru limită de vârstă. Diferenţe în funcţie de perioada din an în cazul femeilor

De la 1 septembrie, timp de 6 luni, pensionarii care au lucrat in acord global dar si cei care au beneficiat de sporuri sau prime cand erau in activitate pot duce la casele de pensii adeverintele doveditoare. Aceste adeverinta costa insa mii de lei.

„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit in comunicare publica, eu nu pot sa imi insusesc asa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii, este vorba doar despre recunosterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii Romaniei”, a precizat Marius Budăi în exclusivitate la România TV.

„Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermament…Eu va spun, ca practician, ca am vazut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare cand eram director la Botosani, unde fiecare cetatean isi depunea acea  adeverinta, sunt foarte multe doasre unde acele adeverinte sunt deja la dosar, vreau sa fac precizarea pentru acei seniori ca, daca  acele adevrerinte sunt in conformitate cu legislatia  de atunci, nu cu legislatia de acum, pentru ca acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat putin forma  adeverintei, dar daca acele adeverinte sunt in conformitate cu legile  de atunci, acele adeverinte sunt luate in calcul acum fara sa trebuiasca sa mai vina sa le depuna din nou”, a mai spus Marius Budăi la România TV.

„Mai este o categorie de  persoane care au lucrat dupa 1.04.2001, cand toate documentele se centralizau, incepusera deja cei care au tinut contabilitati, cei care au avut afaceri cu firme isi aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la   AJOFM, pe la ITM, ANAF si depuneam acele declaratii pana la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja in sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverinte pentru ei. Mai sunt cetateni care au norocul si angajatorii sunt in activitate, angajatorii sunt obligati sa le elibereze acele adeverinte fara bani, sunt obligati clar. Acum vine problema celor care nu mai sunt si oamenii nu au documentele, desi foarte multi au deja documentele depuse la dosar. Multi  au mers deja in instanta si au pierdut pe acordul global, altii au castigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar. Toti acei oameni, daca stiu ca au acele documentele, acolo nu trebuie pentru ca pe acea digitizarea documentelor, s-au luat si s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent. Aici eu cred ca in termenul cel mai scurt, in colaborare cu arhiva nationala poate, cu Casa Nationala de Pensii pentru ca arhiva nationala stie foarte clar care sunt operatiunile  de pastrare a documntelor, ce costuri implica aceasta pastrare, pentru ca ai nevoie de o anumita temepratura, ventilatie, cei de la resurse umane stiu ce inseamna o manipulare a dosarelor ca sa poti elibera o asemenea adeverinta, cred ca in termenul cel mai scurt acele plafoane date trebuie sa scada foarte mult astfel incat cetatenii sa isi poata permite”, a mai spus Marius Budai.

„De la inecoputul anului spuneam ca puteti de pe acum sa depuneti acele adeverinte la Casa de pensii si sa solicitati acele clarificari,  sa nu aglomeram atunci si pe parcursul acestor luni se pot depune adeverinte pana in martie si de atunci se ia recalcularea si de atunci se acorda sumele de la 1 septembrie in continuare si, chiar daca vine ulterior cu adeverinta se ia in calcul si se acorda drepturile incepand cu 1 a lunii urmatoare daca se depaseste perioada de martie. Cetatenii trebuie sa stie ca oricand isi gasesc un document, oricand se poate duce cu el, sa zicem sporul de noapte,  la Casa de pensii, sa faca o cerere de recalculare

 

Mariu Budăi, atac la PNL: Drumul scurt de la NEPĂSARE la POPULISM, marca PNL!

„În goana disperată după voturi, PNL nu face altceva decât să-i desconsidere (a câta oară?) pe seniorii României! De ce spun asta? Păi haideți să vedem, cu fapte, cum PNL trece rapid de la NEPĂSARE la POPULISM în relația cu seniorii României.
NEPĂSARE:
– atunci când nu se apropiau alegeri și dumnealor nu aveau nevoie de votul părinților și bunicilor noștri, guvernele de dreapta, adică: guvernul BOC-BĂSESCU (PDL cu dl. BOC la loc de cinste în PNL) și guvernul PNL(Cîțu)-USR au fost singurele guverne din România care AU ÎNGHEȚAT PENSIILE, AU SUPRA-IMPOZITAT ȘI TAXAT PENSIILE și chiar AU VRUT SĂ TAIE PENSIILE, dar au fost opriți, din fericire, de Curtea Constituțională a României;
– ⁠atunci când nu se apropiau alegeri și, tot nu aveau nevoie de voturi, PNL (cu prim-ministru PNL și ministrul muncii PNL) AU BLOCAT aplicarea Legii 127/2019, își doreau CREȘTEREA VÂRSTEI de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani, au scris în PNRR că PLATA PENSIILOR TREBUIE ÎNGHEȚATĂ LA 9,4% din PIB pentru 50 de ani ( adică până în 2070) și au scris în PNRR că acordarea unor beneficii diferențiate unor “tipuri de muncă” dezechilibrează grav bugetul de pensii;
– ⁠atunci când nu se apropiau alegeri și dumnealor tot nu aveau nevoie de voturi, seniorii României valorau ZERO LEI pentru PNL. Da, ZERO LEI atât au acordat la pensie în anul 2021 cu prim-ministru PNL și ministrul muncii tot de la PNL.
POPULISM:
– imediat după recalculare, când au simțit bucuria celor peste 3,8 milioane de seniorii că, în sfârșit, li se face și lor dreptate, li se recunoaște munca și contribuția de o viață și li s-au majorat pensiile, liberalii spuneau: “este o lege profund liberală și foarte bună”, cum au simțit simțit și nemulțumirea seniorilor care au rămas cu pensia la același nivel, s-au sucit și depun un proiect de lege în parlament pentru modificarea “legii profund liberale”. Nu înțelegeți de ce? Păi acum AU NEVOIE DE VOTURI!
Dar, stați liniștiți că vă trece și campania aceasta și PNL își va reveni la obiceiurile vechi, adică: NEPĂSAREA FAȚĂ DE SENIORII ROMÂNIEI!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Pensii 2024 | Actele luate în calcul la „mica recalculare” pensiilor, începută din 1 septembrie, pentru cei care au avut venituri nepermanente înainte de 2001

În contextul în care foarte mulţi beneficiari de drepturi de pensie din judeţ s-au adresat săptămâna trecută Casei Judeţene de Pensii (CJP) Alba pentru a obţine informaţii cu privire la posibilitatea valorificării  SPORURILOR/VENITURILOR NEPERMANENTE ȘI A VENITURILOR LUNARE BRUTE, conducerea instituţiei a organizat, vineri, o conferinţă de presă, pentru a prezenta mai multe detalii în acest sens.

Directorul executiv al CJP Alba, Cornelia Miclea, a explicat că, în conformitate cu prevederile art. 155, alin. 1 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor
*Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi
2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

*Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin
2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

*Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege
2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001
La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, a precizat Cornelia Miclea.

Ea a menţionat că venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, se dovedeşte prin adeverinţă, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

În situaţiile în care pentru o anumită perioadă nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Adeverinţele eliberate de angajatori, de către deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie, emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhive, precum şi operatorii economici autorizaţi în vederea prestării de servicii arhivistice sunt direct răspunzatori, în condiţiile legii, de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informatiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deţinute, în adeverinţele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.

Adeverinţele, depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii
În vederea recalculării dreptului de pensie, aceste adeverinţe trebuie depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii.

“Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este prima lege din sistemul public care recunoaște aceste drepturi pensionarilor, astfel încât să poată fi valorificate în calculul pensiei cu condiţia esenţială ca asupra acestor sporuri să se fi datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, a spus directorul executiv al CJP Alba.
Miclea a subliniat că pentru perioadele de după 31 martie 2001, nu este necesară prezentarea de adeverinţe cu aceste venituri brute, întrucât informaţiile sunt preluate din declaraţiile nominale de asigurare, precum şi din contractul de asigurare socială ori din declaraţia individuală de asigurare.

„Aceste informaţii se regăsesc în bazele de date ale Casei Judeţene de Pensii Alba şi cuprind elementele pe baza cărora se stabilesc: stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, punctajul lunar şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

În situaţiile în care, pentru perioadele ulterioare datei de 31.03.2001, existenţa raporturilor de muncă sau de serviciu nu poate fi dovedită prin declaraţia nominală de asigurare, în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate şi alte acte doveditoare, întocmite în condiţiile legii”, a spus Cornelia Miclea.

În situaţiile în care, pentru anumite perioade, se constată erori în cuprinsul declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau al declaraţiei nominale de asigurare, indiferent de cauzele producerii acestora, iar angajatorii sau entităţile asimilate angajatorilor, precum şi persoanele juridice sau fizice plătitoare de venituri se află în imposibilitatea de a întocmi şi depune declaraţie rectificativă în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate informaţiile din alte acte doveditoare, întocmite potrivit legii.

Pensii 2024. Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu indexarea după recalcularea pensiilor

Obligaţia prezentării actelor doveditoare revine persoanei în cauză ori reprezentantului legal al acesteia
În situaţia în care există suspiciuni cu privire la legalitatea actelor doveditoare depuse la documentaţia pentru stabilirea/modificarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, casele teritoriale de pensii şi/sau CNPP pot solicita, în scris sau prin poşta electronică, persoanei/pensionarului/angajatorului sau deţinătorului legal de arhivă sau operatorului economic, documente şi informaţii suplimentare.

Persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date necesare stabilirii drepturilor de asigurări sociale sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii şi/sau CNPP copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor care au stat la baza emiterii documentelor respective.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi au obligaţia de a răspunde în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării.

În această situaţie, termenul de soluţionare a cererii de stabilire/modificare a prestaţiilor de asigurări sociale şi/sau a altor drepturi prevăzute de legi speciale se prelungeşte corespunzător.

În cazul în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi infirmă realitatea datelor din documentul supus verificării sau nu transmit, în termenul prevăzut menţionat anterior, documentele care au stat la baza eliberării acestuia sau documentele transmise conţin date contradictorii sau neconcludente, la stabilirea/modificarea drepturilor, casa teritorială de pensii şi/sau CNPP nu va utiliza datele din documentele a căror realitate nu a fost confirmată sau, după caz, va proceda la revizuirea drepturilor, prin excluderea din calcul a datelor din respectivele documente.

În situaţia în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorul economic autorizat transmit/transmite documentele solicitate cu depăşirea termenului, dar nu mai mult de 6 luni, decizia casei teritoriale de pensii se revizuieşte, în condiţiile legii.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casa de pensii, a spus Cornelia Miclea.

De asemenea, pensionarii care au câştigat în instanţa de judecată valorificarea adeverinţelor depuse nu vor mai primi o nouă decizie de recalculare, acestea fiind recalculate ca urmare a punerii în aplicare a sentinţelor, a precizat aceasta.

Menţiune: pentru situaţiile prevăzute la art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, sumele reprezentând:

*formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
*premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
*recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
*al treisprezecelea salariu;
*formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
*sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
*indemnizaţiile de muncă nenormată;
*alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări sociale
*se valorifică numai în situaţia dovedirii acestora prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care scapă de singurătate în octombrie. Iubirea este la un pas de ele
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Un pasager obligat să plătească pierderile de combustibil după un incident la bord
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...