EXCLUSIV PENSII 2024. Şeful Casei de Pensii, detalii despre formula de calcul pe model elveţian: „Bonusurile ajută foarte mult, pensia va creşte substanţial cu aceste puncte de fidelitate”

Daniel Baciu a explicat formula după care se recalculează pensiilor românilor exclusiv pe baza contributivităţii. "Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile", spune şeful CNPP într-un interviu acordat Marinei Cioacă, de la România TV.
Filip Stan
01 nov. 2023, 19:34
EXCLUSIV PENSII 2024. Şeful Casei de Pensii, detalii despre formula de calcul pe model elveţian:

PENSII 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre noile schimbări care îi vizează pe toți pensionarii din România.

Bine v-am gasit si va multumim ca ne-ati primit la dvs in cel mai important moment. noua lege a pensiilor. Stim cat s-a muncit aici.

Danie BACIU – Cu mare drag. e o lege foarte muncita de colegii de la CNPP si Ministerul Muncii. Am incercat sa facem o lege buna pentru actualii si viitorii pensionari, am negociat cu CE astfel ca legea sa multumeasca pe majoritatea pensionarilor. Cel mai mare atuu al actualuluji proiect de lege care se afla in transparenta e ca prin noua formula incercam sa eliminam inechitati. Sunt oameni care au iesit la pensie pe diferite legislatii. Acel nr de puncte, care inseamna contributivitate, a fost raportat la diferite stagii de cotizare existente la momentul respectiv in legislatie.

Au rezultat cuantumuri diferite de pensie. sunt diferente de cateva sute de lei. Practic prin noua formula din noua lege acest lucru se inlatura, vaa conta numai numărul de puncte. La aceeasi contributivitate, vor fi pensii egale in plata. iar un lucru important care aduce noutate in formula de calcul. pct fideliutate pentru vecjhime pentru stagiu peste 25 de ani. Toti pensionarii care au stagiu mai mare de 25 de ani vor primi puncte suplimentare. Se urmareste sa se prelungeasca viata activa, contributivitatea. Bonusurile ajuta foarte mult, pensia va creste substantial cu aceste puncte de fidelitate.

În ce consta noua formula si cum se aplica?

Daniel BACIU – Acel VPR  a ramas in vigoare parte din legea 127 la care se adauga puncte contributive peste acel 25, acele bonusuri si perioade necontributive, stagiu militar, facultate – daca ai stagiu minim de 15 ani, vi se va lua in calcul si acele stagii necontributive. Formula de calcul e cu puncte contributivitate, VPR raportat la 25 la care se adauga bonusuri si puncte necontributive. Iar o noutate spune foarte clar ca de la 1 ianuarie toate pensiile din sistemul public se va majora punctul pensie cu 13%. Valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei. de aceasta majorare vor beneficia toti pensionarii. E o certitudine.

Pensionarii asteptau legea ca trebuie sa fie marea recalculare.

Daniel BACIU – Recalcularea va trebui sa se faca in baza noii formule care e parte integranta din noua lege a pensiilor. Ulterior noi, cei de la CNPP, va trebui sa avem timp implementare noua lege, de emitere norme metodologice si un program care sa respecte noua formula. De la 1 septembrie, oamenii sa primeasca pensiile recalculate in baza noii formule de calcul.

Indexarea pensiilor. Cum va fi?

Daniel BACIU – E vorba despre acel coridor stipulat in lege, un interval in care trebuie sa ne incadra, nivelul de contributii colectate la bugetul asigurarilor de stat si inflatia pe anul precedent. Formula de calcul pe model elvetian trebuie sa se incadreze in acesti doi indicatori.

Indexarea data tot in ianuarie?

Daniel BACIU – Asa cum a fost in ultimii 4 ani, aceasta indexare s-a dat de la 1 ianuarie. respecta modelul elvetian. rata inflatiei si cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie. Va multumesc si in perioada imediat urmatoare e foarte aglomerata. trebuie sa raspundem la toate intrebarile adresate si trebuie sa reusim ca legea sa apara cat mai repede ca sa putem sa o implementam cat mai repede.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie

Pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu afirmă că, în opinia sa, până la finalul lunii noiembrie, noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament. ”Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie”, adaugă el, arătând că, de la 1 ianuarie, toate pensiile vor fi mărite cu 13,8%. ”Închiderea inechităţilor – acest principiu cred că e un principiu de bază. În primul şi în primul rând vor creşte pensiile mici”, explică premierul.

”La anul, conform legii, vom avea o indexare de 13,8%. Este indicele de inflaţie pe anul trecut. Ştiţi foarte bine că data trecută coaliţia a hotărât, când era prim-ministru dl. Nicolae Ciucă, pentru că inflaţia în anul curent era mult mai mare, am hotărât să aplicăm acelaşi lucru. Prin două componente, printr-un one off şi astfel am putut, constituţional, să mărim pensiile mai mici şi să aplicăm indicele de inflaţie, atunci am făcut o medie de 12,5 parcă, indicele era aproape 15, dar ne-am încadrat, totuşi, în aproape 15 la sută”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Lista măsurilor fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Grosul măsurillor vine de la 1 ianuarie 2024

Ciolacu a explicat că de la această bază s-a plecat. ”În viitoarea lege se regăseşte din nou acest fapt că trebuie cu indicele de inflaţie anual intervenit pe pensie. Eu cred că, până la finalul lunii noiembrie, o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie

Marcel Ciolacu a afirmat că prin acest act normativ se vor închide unele inechităţi. ”O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant. Trebuie făcut noul soft pe baza legii, dar în cursul anului 2024…”, a menţionat premierul.

El a subliniat că, la 1 ianuarie, toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii. ”Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. Aplicarea directă va dura până când ministerul ia….într-un fel eu am devansat legea pensiilor, prin cererea de plată numărul 4, încercăm să o finalizăm anul acesta. Pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3”, a mai explicat Ciolacu.

El a spus că au început să fie închise multe din jaloanele din cererea de plată numărul 4. ”În momentul în care…. eu legea să ştiţi că nu o pitesc. Legea va merge în Parlamentul României pentru că acolo se legiferează (…) Închiderea inechităţilor – acest principiu cred că e un principiu de bază. În primul şi în primul rând vor creşte pensiile mici”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă şi anul viitor vor mai fi acordate ajutoare one off, el a explicat: ”One off-ul a fost pentru că am luat anul curent, nu am luat un an înainte, cum spunea legea. De fapt, am aplicat şi legea şi am venit şi cu one off, să acoperim până la 15%, cât era inflaţia”.

Noua lege a pensiilor se bazează mai puternic pe principiul contributivității: indexarea pensiei se va face anual, de la 1 ianuarie, dar creșterea va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări, în timp ce stagiile de cotizare vor fi și ele condiționate de un stagiu de cotizare contributiv, conform celui mai recent draft de lege, din 31 octombrie, care include și recomandările Comisiei Europene. Noua lege reintroduce un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private. O altă modificare vizează amânarea egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Proiectul de lege urmează să fie discutat marți în coaliția de guvernare.

Punctul de pensie se majorează cu 13,8% în 2024
În anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

PENSII 2024. Cum se face calculul pensiei

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 lei.

Valoarea punctului de referință reprezintă reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. (2.032 împărțit la 25 = circa 81, în 2024).

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

Puncte în plus pentru a stimula angajații să nu iasă la pensie, după 25 de ani de contribuție

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

  • a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie.

Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Pensii 2024. Principii – noutăți la contributivitate 

Legea va fi bazată pe cele mai multe principii, printre care cele mai importante: contributivitate, stabilitate, solidaritate, egalitate.

Cu toate acestea, principiul contributivității va fi consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

În plus, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani contributivi va fi ajustat cu un număr suplimentar de puncte pentru vechime.

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Pensii 2024. Avem formula de calcul şi TABELUL cu vârstele standard de pensionare. Cine ia bonsuri, cine iese mai devreme cu trei ani din câmpul muncii
Începând cu anul 2025 procentul de majorare a pensiilor nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos.

În luna iunie a fiecărui an, Consiliul Fiscal va întocmi un raport referitor la respectarea regulilor de majorare a valorii punctului de referință, precum și eventualele abateri de la regula de majorare și impactul financiar determinat de acestea.

În situația constatării de abateri, Guvernul va lua măsuri corective pentru a compensa impactul fiscal, în valoare actualizată netă, generat de majorările ad-hoc ale punctului de pensie.

Începând cu anul 2027 și periodic, din 3 în 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice în funcție de proiecțiile Ageing Working Group (AWG). În situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu referința stabilită de experții independenți, luată în considerare la momentul adoptării prezentei legi, Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, astfel încât acestea să revină la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB.

Indemnizația specială se majorează cu același mecanism de indexare a pensiilor publice

Indemnizația minima socială are valoarea de 1.125 lei, în prezent, și se plătește către 1.142.063 pensionari cu venituri mai mici decat valoarea indemnizației sociale.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi privind sistemul public de pensii, cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorat anual cu același mecanism de indexare al pensiilor publice.

Pensii 2024. Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv

Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă vor fi necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi.

„Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, arată proiectul de lege.

La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (de tipul: șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.). Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Aceeași condiție (de vechime contributivă) va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege (de minim 35 de ani contributivi – fie că vorbim de pensionare anticipată ca și categorie de pensie sau pensionare anticipată pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă).

Persoanele care au realizat 5 ani vechime peste 35 de ani contributivi vor putea ieși la limita de vârstă și cu 5 ani mai devreme.

PENSII 2024. Se diminuează o penalizare pentru pensionare anticipată

Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 35 ani contributiv. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.

Penalizarea maximă se reduce la 24%, față de penalizarea maxima de 30% prevăzută de legislația în vigoare.

Diminuarea penalizării vine ca urmare a condiționării unui stagiu minim contributiv de 35 de ani. În vechimea necesară deschiderii unui drept de pensie anticipată nu se vor avea în vedere perioade necontributive gen: șomaj, spor grupă, etc.

PENSII 2024. Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România

Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maxim 3 ani.

În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.

În situația în care creșterea stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, Guvernul nu va modifica stagiul minim de cotizare.

Odată cu publicarea proiecțiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport prin care va verifica dacă stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcție de evoluția speranței de viață. Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal. În situația în care sunt identificate abateri de la majorarea stagiului minim în funcție de speranța de viață, Guvernul este obligat să majoreze stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și vârsta standard de pensionare.

Această prevedere a fost introdusă pentru a respecta criteriile din jalonul asumat de România prin PNRR referitor la întărirea principiului contributivității la sistemul public de pensii și reducerea posibilității de pensionare mai rapidă.

Se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani se face eșalonat, până în 2030. Draftul noii legi propune eșalonarea vârstei conform criteriilor din jalonul din PNRR până în anul 2035.

Cum vor fi luate în calcul sporurile

În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, când vor fi recalculate pensiile, trebuie luate în calcul toate veniturile și sporurile pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.. În situația în care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se utilizează ca și în prezent salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin.(1), se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele, care îndeplinesc condițiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute la art.4 alin. (1) și art.5 alin. (1) din Ordinul MMPS nr. 487/2021, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată” – prevederea din noua lege, potrivit economedia.ro.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei se va aplica și dacă au adoptat copii

În prezent, femeile care au născut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani puteau beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Draftul noii legi propune reducerea vârstei de pensionare şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Cumpărarea vechimii

Cumpărarea de vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă se va face în baza unui contract de asigurare voluntar.

Noua lege a pensiilor va prevede un capitol pentru cumpărarea de vechime și nu va mai fi nevoie de alte acte normative cu termen limitat de aplicare.

Valorificarea perioadei de vechime, cumpărată în baza contractului de asigurare, se va face doar la deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Se va putea face plata în rate și se ia in calcul plata parțială.

Se redefinesc gradele de invaliditate

Draful noii legi redefinește gradele de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei (grav, accentuat sau mediu). Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

În raport cu gradul de afectare a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
c) de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate, în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

Condițiile speciale: Se elimină jongleorii, cascadorii, se diminuează mai multe bonusuri

În prezent, persoanele care realizează vechime în condiții speciale sau deosebite de muncă beneficiază la pensie de mai multe bonusuri, precum:

  1. Reducerea vârstei standard de pensionare cu maxim 13 ani/ respectiv 10 ani;
  2. Majorarea punctajelor lunare pentru anii lucrați în aceste condiții de 50%, respectiv 25%; (lucru care a crescut artificial valoarea pensiei)
  3. Spor de grupă care constituie vechime, deși nu este contributivă; (lucru care a crescut artificial vechimea realizată)
  4. Stagiu complet de cotizare mai mic de 15 ani, 17 ani, (zonele de radiații I și II), 20 ani pentru mineri, 25 ani pentru cei care au lucrat în condiții speciale, etc.. (lucruri care au determinat cuantumuri mai mari ale pensiilor)
  5. O parte dintre aceste persoane au primit și un indice de corectie (lucru care a majorat artificial valoarea pensiei)

Draftul noii legi propune diminuarea reducerilor din vârsta standard cu 3 ani, atât pentru vechimea realizată în condițiile deosebite de muncă, cât și pentru vechimea realizată condiții speciale de muncă. De exemplu: reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.

Se diminuează majorarea suplimentară acordată pentru perioadele realizate în condiții superioare de muncă, în vederea întăririi principiului contributivității. Propunerea are în vedere echitatea dintre persoanele care lucrează în condiții deosebite/speciale de muncă. Majorarea acordată va trebui să fie în raport de anii de muncă realizați în conditii de muncă superioare și nu influentați de veniturile încasate pentru care s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale. Dacă în prezent se acordă o majorare de 25% sau 50% pentru fiecare punctaj lunar realizat de persoana care a lucrat în condiții deosebite/speciale de muncă, propunerea vizează acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct si 0,50 pct, pentru fiecare an realizat în condiții superioare de muncă.

Prin proiect locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiţii deosebite și a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi, se mențin în conditii deosebite de muncă potrivit legii, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 01 ianuarie 2035. Pentru locurile de muncă prevăzute în proiect la lit. d), f)-l) se mențin în condiții speciale de muncă până la data de 01 ianuarie 2035.

S-a revizuit anexa 4 din proiect in sensul eliminării unor funcții. În prezent sunt 10 funcții, iar după revizuire au rămas doar 4 funcții. S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, dresor de animale.

S-a revizuit anexa 3 care cuprinde lista unităților cu activități încadrate în condiții speciale. Din 147 de unități au rămas 48 de unități. Reducerea listei a avut în vedere acele unități care au trecut succesiv prin două evaluări și nu au mai primit aviz, desființarea unor unități și faptul că unele dintre acestea nu au mai depus declarații în condiții speciale.

Persoanele care lucreaza în condiții de handicap grav sau accentuat, vor primi o majorare cu un nr. de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat în condițiile enumerate mai sus.

Revine un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private

Draful noii legi a pensiilor reintroduce comisionul achitat Casei Național de Pensii de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat pentru operațiunile administrative și financiare.

Comisionul reprezintă o cotă procentuală de 0,1% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat.

PENSII 2024. Prezenta lege per ansamblu intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Un singur articol intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acesta prevede că valoarea punctului de referință este 81 lei și că în anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2.032 lei.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu noua valoare a punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.153.

În cazul în care după recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

Principalele principii și schimbări, pe scurt:

  • Calculul pensiei = valoarea punctului de referință x număr total de puncte
  • În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
  • Punctul de referință va fi de 81 lei la intrarea în vigoare a legii (valoarea punctului de pensie – 2.032 lei, împărțit la stagiul de cotizare – 25 ani = circa 81)
  • Peste stagiul de cotizare de 25 de ani, se vor adăuga puncte, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale
  • Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior
  • Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.
  • Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos) – recomandare de la Comisia Europeană
  • Indemnizația specială se majorează cu același mecanism de indexare a pensiilor publice
  • Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv – recomandare de la Comisia Europeană
  • Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România
  • Se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților
  • Se diminuează o penalizare pentru pensionare anticipată
  • Se elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare și se reduc anumite beneficii
  • Noutăți la cumpărarea vechimii
  • Revine un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private
  • Legea per ansamblu intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Explozii și acte de vandalism în Rusia: Pensionari folosiți de escroci
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina