Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Pentru a nu fi prinși, acum când cererea pentru carnea de porc este foarte mare, unii crescători încearcă să evite autoritățile prin măsluirea anunțurilor publicate în mediul online, pe site-urile specializate.
În acest moment, există foarte multe titluri de anunțuri false, pentru a nu atrage atenția inspectorilor de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Mulți români preferă să-și vândă porcii din gospodărie la negru, adică fără acte.
În trecut, DSVSA a verificat mai multe anunțuri online de acest fel, având loc și controale, dar fără niciun rezultat. Vânzătorii nu oferă foarte multe detalii despre adresa la care clienții trebuie să meargă pentru a procura carnea de porc sau aleg să se întâlnească cu aceștia la altă adresă decât cea în care cresc animalele
Pe OLX există zeci de astfel de anunțuri, prețurile fiind diferite de la un comerciant la altul, însă, toate au ceva în comun – titlul de „lemne de foc”.
Există și anunțuri în care comercianții dau la schimb diferite aparate electrocasnice din gospodărie, pentru un porc.
Un alt român caută porc de Crăciun, la schimb pentru un scuter Aprilia în valoare de 1.500 de lei.
ANSVSA transmite recomandări cetățenilor care cupmpără produse în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, Autoritatea atenționează asupra regulilor ce trebuie respectate în perioada sărbătorilor de iarnă.
ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate.înregistrate veterinar. Numai așa vor avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse contolului sanitar-veterinar și pntru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Sacrificarea porcului din curte și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Carnea și produsele provenite de la porcul din gospodărie sunt INTERZISE a fi comercializate.
Totodată, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției Pestei Porcine Africane.
Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.
De asemenea, în situația în care medicul veterinar constată că porcul din bătătură este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, dar numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Având în vedere intensificarea comerțului online, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, ANSVSA recomandă consumatorilor să:
-comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile)
-respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru până în 24 decembrie și apoi până în 30 decembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.