Fosta președintă a Comisiei din Camera Deputaților, Laura Vicol, implicată alături de soțul ei, Vladimir Ciorbă, în controversatul dosar al imobiliarelor, deține o colecție de bijuterii și ceasuri evaluată la aproape un milion de euro. În contextul în care luni, 3 februarie 2025, au loc percheziții în București și Monaco în acest caz, cei doi au fost aduși pentru audieri.
Conform ultimei declarații de avere, depusă în vara anului trecut, Laura Vicol și soțul său sunt proprietarii a două terenuri și două apartamente, printre care un penthouse la Monaco, dar și ai unor bijuterii și ceasuri în valoare de aproximativ 850.000 de euro. De asemenea, Vicol avea în conturi mai mult de 500.000 de euro și credite acordate de aproape 400.000 de euro.
În 2023, Laura Vicol a înregistrat un venit de 140.000 de lei din funcția de deputat, în timp ce soțul ei, Vladimir Ciorbă, a câștigat aproape 250.000 de lei din salarii. Procurorii susțin că cei doi au făcut cheltuieli extravagante din banii păgubiților, inclusiv 1,5 milioane de euro pe zboruri private și elicoptere, către destinații precum Nisa, Mykonos, Madrid, Paris sau Delta Dunării.
În referatul trimis instanței, procurorii DIICOT afirmă că membrii rețelei, cu Laura Vicol în frunte, au utilizat fondurile companiei pentru a achiziționa bunuri și servicii luxoase, fără nicio legătură cu activitatea firmei, beneficiind exclusiv de pe urma acestora.
„Chiar dacă nu toate aceste cheltuieli au relevanţă penală sub aspectul infracţiunii de delapidare, expunerea acestora este importantă în devoalarea modului în care, în mod cinic şi în dispreţ faţă de clienţi, pe de o parte, membrii grupării, constant, au invocat în explicaţiile oferite clienţilor, faţă de nerespectarea termenelor de construcţie şi livrarea unităţilor locative, dificultăţi financiare, scumpirea materialelor de construcţii. Pe de altă parte, s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere care nu sunt efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, conform art. 25 din Codul fiscal. Astfel, au fost identificate cheltuieli de achiziţii zboruri (comerciale şi private) în valoare de nu mai puţin de 1.511.208 euro şi 805.984 lei, din care zboruri private 857.796 euro şi 691.948 lei.”, susțin anchetatorii.